onsdag 8. april 2009

Påskereisen - lokalspørsmålene

Jeg har fått en etterlysning ang. lokalspørsmålene i Den store Påskereisen. Her er de:

ADRESSEAVISEN:
1. Her er gutterommet til han som meldte forfall og åpnet for sølv til en annen. Stedet har vært representert i den øverste fotballeliten En som har vært bonde her har hatt to verdensrekorder. Vegetaren som ikke ville protestere seg til sølv, kommer herfra.
2. Hun som nå er genierklært, han med pølsene, han som var hatet nesten mer enn noen andre, han som ikke tror på klima-forskning, og hun som i fjor ble nr.3 i en konkurranse med navnet til en komponist mest kjent for noe med dusinet fullt, kommer alle fra denne kommunen.
3. Noen har, noen har ikke, og de som er kommet til denne kommunen hører til den siste gruppen. De kommer opprinnelig fra et område med samme navn som et uttrykk i flere svenske salmer: din ….nåd, din… kraft. Noe ser ut til aldri å ta slutt. Her var han som satt over 40 år i kommunestyret, og var ordfører i over 30 av dem.
40. Et næringsmiddel fra denne kommunen har møtt stor fagnad, ikke minst fordi det har en spesiell smak. Det toppet en nasjonal kåring i 2008. For over 30 år siden ble det aksjonert med godt resultat her, en populær kopp med barnevogn vokste opp her, det gjorde også hun med kameleonen.
41. I denne tidligere kommunen er det etablert en liten og interessant festival. Mye sommergodt kommer herfra. En med to OL-gull er født her, og han som var skytterkonge tre ganger, bærer navnet til en gård her.

FÆDRELANDSVENNEN.
1. Like før jul kom det en biografi om en politiker opprinnelig fra denne kommunen, men som ble mangeårig ordfører i en nabokommune og satt lenge på Stortinget. Her er det halvparten så mange hytter som innbyggere, det er meget stor oppslutning om kontantstøtten, og mange går under jorden når de skal fra et sted til et annet. Ordføreren tjener ikke spesielt mye. Var det en bjørn?
2. I denne kommunen bygget en politiker brygge uten tillatelse og sendte regningen til andre. Her har det vært liv på landet. Han med prøveløslatelsen, to sterke ildspåsettelser og som skapte stor ståhei i fjor høst, er født her.
39. I denne kommunen er det mye kraft og dristige planer om å bygge ”verdens største”. Tateren som bodde høyt oppe og ble sveket av ei jente, kom herfra. Det gjør også en nyslått ridder som skrev om en ikke helt ny dam og padde uten hale . Kommunenavnet er en halv idretts- og poparena.
40. Generalen som meldte overgang laget som ung hagefestival på dette stedet, og han serverte senere jordbær til han som har navn etter to motpoler. En familie har noe i hagen som ingen andre i fylket har. En musikkinstitusjon for barn og unge startet her på 90-tallet. Litt østenfor stedet brøt det stygt i pålandsvær.

41. Denne kommunen har bare hatt to ordførere de siste 38 år. Kommunen grenser til syv andre, i sin tid lå en del i Vest-Agder og en i Aust-Agder. Han som gjennomførte Norges tøffeste tur kom herfra. Han med bryllupsmarsjen laget en melodi med en tittel som passer godt på en aktivitet denne våren. Den første hjemsendte kom herfra.

BERGENS TIDENDE
1. Dette er et sogn med to daler, to tunneller, to viktige formidlingssentre og og to kalde armer. Sentralt står han med samme etternavn som den salmeskalden som gjerne ville være en himmelbro. Et oldebarn var her både for 10 og 30 år siden.
2. Han som hadde dristighet som venn og alltid unntatt en gang var i balanse, ble i høst et landemerke på dette tettstedet. Noen ble på felgen fordi de ikke fikk by. Merproduksjon et annet sted i kommunen med samme navn gir million inntekter . Han som ville bli statsminister var født her.
3. Verdens første museum i sitt slag, et meget konkret knutepunkt, ligger i denne tidligere kommunen, som nå er en del av hun med våren og blomstene, omkring tre fjorder. Herfra kom tidenes yngste artianer, som også var den første med nynorsk i en sammenheng og senere havnet i et farget blad.
40. Et snart 64 år gammelt tøystykke i rødt, hvitt og blått er nå på plass på dette stedet, som har en spesiell plass i noregshistorien, Hun som var født i Bergen, og syntes det var så rart, skrev et dikt om et annet sted i Norge, men det passer like godt på det som hendte her.

STAVANGER AFTENBLAD
1. Det har vært mye skittentøyvask på dette stedet. Heller ikke her er alle begeistret for nye gjester. En stor grunder og en av de rikeste i Rogaland, vokste opp her. En populær sang forteller om en næringsutflukt. En satellitt kan bli viktig, men ikke for støvler, melk eller redning.
2. Denne bygda var en gang mye større enn den byen som ligger like ved og som ble skilt ut fra kommunen med samme navn som bygda. Her skal det etter sagnet være være en kilde skapt av en stor konge. Her var det mange sildoljefabrikker. Kommunens navn er med en bokstavs unntak navnet til en kjent skikkelse spilt av i hun som sang om utflukten i spm.1
39. Et initiativ fra denne bygda for å gjeninnføre noe , fikk nei. En av fylkets store idrettprofiler med mange landskamper, kommer herfra. Bygda fikk besøk av en svært lite velkommen gjest. Den ansvarlige for et stort arrangement med svært stor pågang, har dette navnet.
40. Hun som utløste en storm, bor i dette området. Her er det mye handlekraft, utvidelser er vanskeligere. Gitaristen som med stort hell gikk solo, kommer herfra. En ung jente gjorde det meget skarpt i en unorsk ”idrett”.

3 kommentarer:

  1. Er det ikke et spørsmål 39 i Adresseavisen og Bergens Tidende? Spørsmålene i hovedartikkelen er jo fra 3. til 38.

    SvarSlett
  2. I BT er det tre innledende lokale spørsmål, så da blir nummer på hovedspørsmål fra 4-39. Ser at BT har byttet om rekkefølgen på et par spørsmål (29 og 30) i den trykkete utgaven.

    SvarSlett
  3. No er fristen ute i BT. Kortid kjem fasiten på Bore-aktuelt?

    SvarSlett