I Namsos? ”Gamle helter gjenforenes – det gamle storlaget til Namsos skal spille oppvisningskamp".
I Stavanger? ”Lokale helter på humorfestivalen”.
På helter.no? ”Mira Craig på topp, sett 6079 ganger”.
I næringslivet? ”Vi må heie frem bedrifter som tør satse frem og behandle dem som helter, sier NHO-president Paul-Chr. Rieber”.
Max Manus? "Sabotørene var også en slags "helter" - i enkelte patrioters øyne - fordi de utførte karstykker som krevde mot, eller aller helst dumdristighet, og ikke lot seg skremme og kue av en forhatt okkupant. Om karstykkene hadde noen militær betydning, er en annen sak." (winther.blogg)
I politikken? "Erik Solheim ble grønn helt".
I debattspaltene? "Selvmord - egoisme eller heltedåd"?
I ”Farmen”? ”Mennesker som vasker opp på tv, kan kaste melkespann langt, er gode på å lage intriger eller skape lavpannede holdninger er ingen helter”.
I hverdagen? "Der mange av dem, ofte i uniform, så som soldater i Afghanistan, politimenn som trygger samfunnet vårt."
I Carnegies heltefond? 139 graderte markeringer 2003-2008, 8 i gull, resten i sølv, bronse og diplom.
I leksika? "Helt er et begrep som beskriver en beundringsverdig person som har utført en stordåd og som av den grunn har vunnet stor heder og ære, eller som i fare og motgang, fra en svakere posisjon fremviser mot og viljen til selvoppofring, det vil si heltemot, for et større gode." (Wikipedia)
Det er med begrepet "helt"som med en flaske, det kan helles mye ned i den. (Begreps-inflasjon her som på så mange andre måter. "Kuppet kontrakten" lød en overskrift i en avis i går. Et firma hadde gitt det mest fordelaktige tilbudet - hadde det ikke holdt med "vant"?)
I en blogg for et par dager siden nevnte jeg at Norwegian har pyntet 12 av sine fly med "norske helter": Roald Amundsen, Sonja Henie, Thor Heyerdahl, Helge Ingstad, Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Edvard Grieg, Kirsten Flagstad, Edvard Munch, Henrik Ibsen, Sigrid Undset, Alf Prøysen.
Er det heltemodig å utnytte og utvikle spesielle kunstneriske eller sportslige evner?
Jeg mener ikke det. Av den som er meget gitt, skal meget kreves. Men polarforskerne og Heyerdahl/Ingstad? De er vel helter? Egentlig ikke, synes jeg. Det var vel først og fremst utfordringene, ønsket om å seire eller oppdage noe nytt, finne nye svar på gamle gåter som drev dem.
I dag vil jeg skrive om to virkelige helter, slik jeg definerer det. I morgen skal jeg - om ikke strandlivet og de 30 gradene tar helt knekken på meg - skrive litt om de som definitivt ikke regnes som helter: toerne. Mandag, tirsdag og onsdag gir jeg korte glimt fra mitt møte med noen av dem jeg rubriserer som "hverdagshelter".
Men nå: Perry Opsahl og Liviu Librescu.
18.januar 1937: Stor sjø og 40 sekundmeter vind i Nordsjøen. Lasteskipet ”Trym” er i havsnød, rorledningen er brukket. ”Venus” på vei til Newcastle med 100 passasjerer, endrer kurs. Redningsforsøk er umulig. Vinden øker og ”Venus” må dra. Noen timer senere fra ”Trym”: Vi synker!
”Venus ” snur tilbake og får manøvrert seg i nærheten av havaristen. Kapteinen setter på vannet en livbåt med ni mann om bord. Den forsøker å ta seg over til havaristen. Når den er 30 meter fra ”Trym”, ser mannskapet der at det
er umulig for livbåten å nå helt bort. Da hopper en av mannskapet, Perry Olsen, i den voldsomme sjøen med en line om livet. I halvmørke, med snøstorm og opprørt hav kjemper han desperat og klarer å vinne kampen mot naturkreftene. Han kommer seg om bord i livbåten - og etter hvert reddes hele mannskaapet.
("fremviser mot og viljen til selvoppofring")
15.april 2007: Virginia Tech, en teknisk høyskole i småbyen Blacksburg i Virginia, må gjennomleve det verste skytedramaet på et undervisningssted i USAs historie. Minst 33 personer blir drept og 29 såret da en mann åpner ild inne på høyskolens område. Etterhvert går han inn i et klasserom og fyrer vilt.
Den 75 år gamle matematikk-professoren Liviu Librescu - en overlever fra Holocaust -skjønner hva som er i ferd med å skje. Han velger å sette sitt eget liv i fare for å redde flere studenter.
Mens professoren holder stand ved inngangen og hindrer den bevæpnede, målbevisste personen utenfor i å komme inn, hopper studentene opp på pulter, lister og radiatorer for å få åpnet tre vinduer.
Alle ungdommene hopper ut og i sikkerhet, mens pistolskuddene kommer stadig nærmere..
Liviu Librescu blir skutt og drept av den unge massedrapsmannen.
(fremviser mot og viljen til selvoppofring)
lørdag 4. april 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
som jeg før har fortalt, du holder deg ung og frisk i måten du tolker ting. skaper ro ikke kaos nok av slike.
SvarSlettTiltredes. Bore-blogg gjør seg stadig fortjent til hedersplass.
SvarSlettMine helter i dagens Norge er Tore Sandberg og TE Staff, selv om disse kanskje ikke oppfyller de kriteriene du nevner.
Historien om Liviu Librescu var ukjent for meg, takk for den fascinerende historien. Librescu er opplagt en helt.