tirsdag 7. april 2009

Den store påskereisen

Også år har jeg laget Den Store Påskereisen for Bergens Tidende, Adresseavisen, Fæderelandsvennen og Stavanger Aftenblad. For alle avisene er det noen lokale spørsmål (først og sist, derfor begynner denne spørsmålslisten med nr.3), som kan finnes der.
Ferden har en (noen steder tynn) geografisk rød tråd, og den begynner nord for Trondheim, går videre nord, vestover til USA, Sør-Amerika, så Afrika, Oseania, Asia og på kryss og tvers i Europa. med innkomst i Norge.

3. To kommuner i Norge heter dette, og vi skal til den der det ikke var at han ble født som hadde en utenlandsk far som ga ham et realt norsk navn. Nesten alle øyene i kommunen har broforbindelse. Her har man vært rammet av to tragedier de senere årene. Her er det mye shipping og fiskeri-virksomhet, og her fant de mye gull og sølv.

4. Pedersen blir i august feiret på dette stedet, dit han kom som 3-åring. En amerikansk arkitekt har tegnet et høyt, meget særegent senter, men ikke alle er like begeistret for markeringen. Pedersen innledet en serie der nordmenn tre år på rad fikk en høythengende internasjonal pris.

5. En tema-håndbok kårer en installasjon i denne grensekommunen som et av tre norske uttrykk som er kommet med på en liste over de viktigste i verden av denne typen. Kommunen er også kåret til Norges mest kreative på et viktig område. Kommunen er i angrep der det før var forsvar. Hun som ble oppdaget under en flukt og senere ble sjef for en institusjon som nå har fått bedre lokaler, er født her.

6. På dette tettstedet med rundt 1000 innbyggere har det i siste tiår på sommerstid vært kvalitetsspill på en internasjonal festival. Her ligger et av landets største anlegg for fjerning av ryggrad og ben, og til nå har stedet hatt to daglige besøk av Hurtigruten. Det ligger i et kjent område med seks kommuner, og i nærheten ligger politisk sprengstoff som kan eksplodere når som helst.

7. En multikunstner som mange husker fra åpningen av en stor idrettsfest, ble syv år etter sin død hedret med en kunstnerbolig på dette stedet, med kongelig nærvær. Han har fått Nordisk Råds litteraturpris. Her ble han født som ble berømt for sin innsats i et livsviktig løp, mange mener han er tidenes utøver i en sport. I kommunen der stedet ligger, er det et spesielt punkt.

8. Han som hjalp til da en engel sloss mot en ond engel, er opphavet til denne byens navn. Hans dag, den 29. i en måned, var lenge norsk helligdag. Både Ottar og Tore var her. Byen ligger ved en elvemunning, norske skip var på plyndringstokt her, en spesiell byttehandel med Norge betydde mye, og det har gått rutebåt til en norsk by.

9. En 20 år gammel film som stiller spørsmål om Bibelens budskap er blitt kommersialisert, har denne byens navn i tittelen. Byen ligger der to elver flyter sammen, og den er nest største by som bruker et språk som stammer fra et annet land. Han med blomster for føreren og slavenes energi er født her. Ved et sommer-OL tok Norge 1 gull og 1sølv.

10. En meget populær familieserie ble vist på norsk TV fra midten av 70-tallet. Den var basert på bøker av en forfatter som var født i denne staten, der to tredjedeler av innbyggerne på et tidspunkt var av norsk opprinnelse. En av dem skrev en kjent verk om å kjøpe varer mer for å vise seg frem enn for et behov. Herfra kom også utbryteren og han som skremte mange lyttere,

11. I en flyulykke i denne delstaten for 50 år siden døde en artist som var en viktig inspirasjon for The Beatles. En ballade til minne om dødsfallet varte 8-9 minutter, og navnet på den er også navnet på en 10 år gammel populær film som fikk to oppfølgere. Staten er først ut i en viktig prosess, grenser til seks andre delstater, og her ble hans født som levendegjorde både hvordan Vesten ble vunnet og den lengste dagen .

12. Om lag tre av fire innbyggere i denne lille byen har et arbeid relatert til en drikk som bærer byens navn og som det årlig selges rundt 50 000 liter av i Norge. Produksjonen må inneholde minst 50 prosent av en vannlagrende plante som bare vokser i et landskap som står på listen over verdens kultur- og naturarvsteder. Byen ligger i et land som var åstedet for verdens mest kjente ”hands”.

13. Dette fylket har et navn som klart forteller hvem ”eieren” er. Tenker vi på hovedstaden tenker vi på pepper og på en SUV fra et kjendismerke. I området lå en av historiens mest kjente installasjoner. En sommerfugls flukt ble skildret i en film med han som var regnmann og løp maraton. Her bodde noen år en spiondømt som ble frikjent bl.a. på grunn av en anklagende artikkel.

14. Et sekssifret antall mennesker var tidligere i år samlet i denne byen. Den har en geografisk og demografisk beliggenhet som gjør den til et passende symbol for holdningene hos dem som samles. Den var den første europeiske koloni i områdene rundt et større elvesystem. I oktober markeres landets største religiøse markering her.

15. Feriehus, svindel og mistanke om hvitvasking av norske penger gjorde at denne byen ble kjent i Norge for et par år siden. Byen ligger i et land der Norges fotball-landslag for snart 11 år siden gjorde en minneverdig kamp med en uhyre viktig scoring fem minutter før slutt.

16. Dette områdets navn kommer fra et europeisk språks betegnelse på en stor høytid da en oppdagelsesreisende kom hit. En nordmann som ble sendt hit for 160-170 år siden, ble Norges første ”fredsmegler” da han forsøkte å forsone de innfødte med en europeisk stormakt. Området var i mange år sentralt i en norsk organisasjons virksomhet. Mange nordmenn kom hit om bord på et skip, og sterke spor etter dem finnes stadig i en by som har samme navn som en norsk billedhugger.

17. Flere hundre nordmenn deltok på et terrorregimes side i denne staten i en periode da et europeisk statsoverhode på 1800-tallet overtok det som sitt eget. Det siste året har det vært på tale å sende nordmenn dit igjen. Et lite fjell i landet har navn etter sønnen av en internasjonalt kjent nordmann som døde i fjor. Det vakte oppsikt da sønnen før jul fikk treffe en lederskikkelse som ble arrester i januar.

18. Et oppkonstruert, meget spesielt punkt, ligger i dette området, som grenser til syv land og har en stat innen området. Punktet er om lag 60 mil sør for et land som for et par år siden som det første i verdensdelen kunne markere et 50-årsjubileum. I området vi skal frem til var det stor trafikk med både mennesker og naturrikdommer, og i tilknytning til dette er det en utstilling ved et museum i Agder.

19. Naturen i denne staten er slett ikke så grønn som navnet antyder. Det er nå over 40 år siden norsk toppfotball fikk sin første svarte spiller, han kom herfra. En blomsterrevolusjon hjalp landet til selvstendighet på 70-tallet. Nordmenn har begynt å komme hit på charter.

20. I en lagsport med 11 spillere og ball slo Norge dette landet i et oppgjør litt nede i divisjonene i en verdensserie. Landet har vært selvstendig i nærmere 30 år, og hadde tidligere navn etter et område som Norge mer eller mindre kontrollerte i nærmere 200 år før det ble solgt. Landet ble utforsket for rundt 100 år siden av han med de tre store oppdagelsesreisene. Innbyggerne er meget lykkelige, men ser ikke frem til ev. smelting i Antarktis.

21. Denne byen ligger i en delstat med stort areal og få innbyggere, om lag en tredjedel av dem tilhører gruppen urbefolkning. Byens navn er den samme som hans som 150 år skrev et verk som har hatt stor betydning og skapt mye debatt, ikke minst innen den gruppen som har samme utdannelse som han hadde. I Norge ble han introdusert av halvparten av et meget kjent tospann, og vedkommende har samme navn som en norsk bedrift som for et par år siden gikk inn, og som hadde en kjent dyrelogo.

22. Navnet på denne byen har to ord, og det første er et jentenavn kanskje mest kjent fordi en verdenskjendis i musikk- og showbransjen bruker det. Det er også fornavnet til en som a) har laget en meget kjent kokebok med retter servert for verdenskjente kunstnere , b) har fått navnet sitt i tittelen på en film der hovedrollen ble spilt av en som flere ganger hadde mange roller i en film, og c) var kjæreste med hun som var sentral i utviklingen av litteratur og kunst.

23. Et folkerikt land og et selvstendig land deler territoriet på denne øya. Noen få nordmenn har vært her i fredsbevarende styrke. En herfra som har fått Nobels fredspris, ble forsøkt drept for vel et år siden.

24. Mellom 5-10 000 mennesker i denne byen ble drept ved et flyangrep senvåren 1945. Første gang da arrangementet av et stort VM var delt mellom to land, ble finalen spilt i byen. På vinnerlager var en ikke akkurat tynn måljeger som har spilt for flere av verdens beste klubblag.

25. Tre av verdens store nasjoner har de siste århundrene krevd suverenitet over denne store øya, og striden mellom to av dem (A og B) er ikke helt avsluttet fra den ene partens (B) side. I ”nabolaget” ligger en øyrekke der det også er litt uenighet om tilhørighet, og B vil ha noen få øyer igjen av A. Der har det vært drevet hvalfangst.

26. I denne hellige byen møttes store karavaner på en sentral ferdselsvei mellom øst og vest, her var det et tresifret antall moskeer og et femsifret antall studenter. 50- 100.000 jøder herfra har de senere årene emigrert til Israel. Byen har gitt et navn til tepper; et dyr som kommer fra området har egenskaper som skaper spesielle tepper.

27. Flotte strender er noe av det som mest kjennetegner dette ferieparadiset, som fra Norge nås lettest med charterfly. Området var en europeisk koloni frem til 60-tallet, og en havneby er oppkalt etter han som gjorde tre store reiser. Gjeldsofre vil gjenkjenne navnet.

28. I dette tettbefolkede området bor det gjennomsnittlig nesten 4000 mennesker pr. kvkm (det tilsvarende tall for Norge er ca.13). Over 300 år f.Kr. erobret den store hærføreren området, drepte mennene og solgte barn og kvinner som slavger. Et besøk var særdeles uvelkomment, mens andre som ville inn, slapp ikke til.

29. En norsk nobelprisvinner skrev et dikt om medreisende, der han sneier innom denne byen i en triumferende sammenheng, før han ender på en øy som har fått navn etter en helgen og er mest kjent for en som slett ikke var det. En by i en annen verdensdel har samme navn, der foregikk et av de største sjøslag i engelsk historie, og en aktuell norsk proffbokser med VM-gull er født der.

30. FNs høykommisær for flyktninger var i januar bekymret over situasjonen på denne øya. Den ligger nesten dobbelt så langt fra en kjent øy (derfra har det emigrert noen som vi ikke forbinder med lovlydighet) i den verdensdelen øya tilhører som fra et land i en annen verdensdel der det stedet ligger som skulle ødelegges av ham med samme navn som en med et tosifret antall gullmedaljer i et stort internasjonalt arrangement der ringer er blitt dråper. Et regionteater spilte i 2007 et stykke om muslimfrykt, med navn etter øya.

31. Han som har skrevet den som for mange er blitt selve påskesalmen, om ære og ikke å frykte, var prest i denne lille byen. Salmemelodien kommer fra et oratorium om frihetskamp, med tittel fra en jødisk helt omtalt i de apokryfe skrifter. Her er hovedkvarterer for et meget stort internasjonalt næringsmiddelselskap, som for snart 140 år siden begynte produksjon i Norge. En av de aller største filmlegendene tilbrakte sine siste år her.

32. Et europeisk statsoverhode besøkte Norge et tyvetall ganger og ble så begeistret for en særegen norsk byggestil at det inspirerte ham til å lage et anlegg – som kanskje skal restaureres - i denne delstatshovedstaden. Det ligger i et landskap som er en del av verdens kulturarv. Her var det et viktig møte mellom tre statsledere, og her er det reist en minnestein over en norsk dikter,

33. Trond Giske liker ikke alt som er kommet fra denne byen. En av hans partifeller har imidlertid et sterkt ønske om å komme dit, men til noe annet enn det kulturministeren misliker. Byen tilknytning har vekslet mellom to land. Han som har gitt navn til en melkeprosess, arbeidet her.

34. En begivenhet for 17 år siden satte denne grensebyen på Europa-kartet. Den ligger på begge sider av en over 90 mil lang elv med samme navn som begynnelsen av bynavnet og går gjennom tre land. Sammen med en by som ved et uhell ble bombet av de allierte og der det gås mye, er byen landets eldste.

35. For snart 150 år siden ble det utkjempet et slag på dette stedet, og som følge av nederlaget mistet et land 40 prosent av sine innbyggere og en tredjedel av arealet til et annet land. En bygning er blitt et nasjonalt symbol.

36. I en kommune i området med de beste jentene som går en og en, ble han med det verdensberømte systemet født, og her åpnet en av verdens aller rikeste sin første utstilling, i en låve.

37. I denne kommunen ble to viktige slag i vår historie utkjempet med 13-14 års mellomrom. Et av dem ble i gjenskapt i februar, og stedene for slagene er nøye beskrevet av Snorre. Her er både han født som skrev arbeidersangen om å høste, og popstjernen fra noen år tilbake som fikk et vått kallenavn. Kryssordløsere vil nikke gjenkjennende.

38. Intet annet sted i Norge vil det være mulig å stille seg opp for å notere bilnummer og få så mange treff som her. Her ligger en eiendom som har tilhørt en av de mest kjente nordmenn gjennom tidene, med relasjoner til en blå papirlapp som var den siste i sitt slag. Stedet ga navn til en gruppe kjente kunstnere, kulturhistorikere, forfattere osv, De ville styrke samfunnet og synliggjøre norske tradisjoner.

7 kommentarer:

 1. wow - dette va mye jobb for deg. Kor e svarå tro ? God påske til deg og dine.

  SvarSlett
 2. Kunne du også vennligst legge inn de første og siste spørsmålene for hver av avisene som trykker "Den store påskereisen", ettersom vi ikke får alle opp på nettet?

  SvarSlett
 3. Hei hei! Er det mulig å få vite hvilke spørsmål som gjelder for Bergens Tidende? Har jo selvsagt skjønt at hoveddelen av spørsmålene er like for alle avisene, men avslutningsspørsmålet skal vel lande i nærheten av Bergen? Fikk ikke mulighet til å få kjøpt BT i går, og jeg klarer ikke å finne dem på hjemmesiden deres!

  SvarSlett
 4. Hei!
  Fantastisk moro - og svært vanskelig!
  Ser at nr på spørsmålene i bloggen og i BT ikke stemmer.
  Men det har vel ikke så stor betydning..........

  SvarSlett
 5. Har du svaret på spørsmål 14? :)

  SvarSlett
 6. Nr.15 stemmer vel ikke helt. "Byen ligger i et land der Norges fotball-landslag for snart 11 år siden gjorde en minneverdig kamp med en uhyre viktig scoring fem minutter før slutt"

  Kampen det er snakk om er vel Norge-Brasil i Marseille under VM i Frankrike 1998. Jeg får ikke det til å stemme med resten, for det er vel Natal i Brasil vi skal fram til, eller hva?

  SvarSlett