Den norske Opera har i disse dager en norsk urpremiere, baseret både på utallige tidligere mindre drama oppført så vel på Den Nationale Scene som på Riksteatret, og på utvalgte historiske godbiter. Vi møter flere av operahistoriens store bidrag, og alt handler om hvem som høyest kan synge toleransens pris. Høydepunktet er duetten fra ”Il Furiozo” med de to "Mestersangerne" fra Bergen , Kim Friele og Nina Karin Monsen.
Friele vil ikke stå på samme scene som Monsen, men som en lett bakgrunnmuzak får vi det gripende avantgardiske musikkdramaet ”Tuppen og lillemor”. De to alternerer i ”Valkyrien”, Den sto egentlig på programmet fra februar 2010 år, men ble utsatt. Nå kommer altså likevel et utdrag. Uten romantiske serenader, men desto flere gjallende krigsrop. Hele oppsetnigen bringer tankene hen på skjebnen til kapteinen i ”Den flyvende hollender”, han som er dømt til lå seile inntil Dommedag. De to styrer altså mot ”Götterdämmerung” (Ragnarok).
Friele mener at Monsen er en ”Aida”, prinsessen som er tatt til fange (av fordommer og homofobi) og holdes som slave (av kulturkonservative mørkemenn).
Monsen følger seg jaget ut i ødemarken av de kulturradikale, men hun har lært overlevelsesteknikk av en annen Monsen, og beskylder Friele for å spille på Tryllefløyten, og der Nattens dronning skal befri datteren (Lesbia) fra den onde trollmannen Sejersted.
I et utdrag fra "Tosca" kaster Monsen seg ned fra Operataket med ordene O Scarpia, avanti a Dio! (O Scarpia, Gud straffer deg!) Her spiller biskop Tor B. Jørgensen politisjefen Scarpia som med sine menn roper taktfast Un tal baccano in chiesa! (Hvem bråker her i kirken?) Scarpia Jørgensen synes ikke Toscas sanglige prestasjoner bidrar til å hjelpe diskusjonen i Kirken
”Barberen i Sevilla” som hjelper de elskende med å få hverandre, står ikke på programmet.
LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) deler ut gratis "Lohengrin" til de av publikum som ikke er begeistret for Monsen.
En del av billettinntektene kommer fra Friele, som returnerer et prisbeløp til stiftelsen Fritt Ord fordi hun ikke vil ta imot judasapenger. "Det blir mye rot når hun holder på. Hun fikk ingen sølvpenger", sier Monsen.
Friele er for toleransen, men mener Monsen har overskredet grensen: "Hun må gjerne argumentere mot ekteskapsloven så mye hun vil. Men når hun omtaler lesbiske som rugekasser og sjikanerer en hel gruppe, går hun langt over streken".
Monsen er skeptisk til kritikerne av forestillingen: "Vi lever i et sensurklima. De som bestemmer er radikalliberalerne på venstresiden, som skal ha likebehandling og aldri gå i dybden på moralske problemstillinger".
I en avsluttende monolog fremholder den manndige "Friskytten" Francis at "Fritt Ord står for en fri og åpen bruk av ordet i den offentlige debatten. Ingen får Fritt Ords pris for sine meninger, men for sin måte å delta i den offentlige debatten på. Fritt Ord kjemper for vide grenser for ytringer og ytringsformer som velges".
Den store finalen finner sted 5.mai, da Monsen får prisen. LLH ville demonstrere på Operataket, men må nå finne et annet sted fordi det frie ord også skal utfolde seg der.
Den trakasserte Monsen har forlengst sagt hva hun mener om slike markeringer: "Regjeringens fortropper ved alle motdemonstrasjoner, LLHs aktivister, har en vulgær og aggressiv uttrykksform. De håner og sjikanerer kristne i alle aldre, bruker obskøne underlivsbevegelser, fingeruttrykk og gutturale skrik som kommer de rett fra Dovregubbens hall. Det virker som om de demonstrerer for pornoindustrien og prostitusjonens utbredelse. Demoner tiltrekker seg såkalte casuals.” (Aftenposten 7.6.08)
Har alle barn rett til å ha en far? Hvem trakasserer hvem og hvem er grensebrytende? Hvem bærer meningspolitiets uniform? Har Dagbladet Magasinet rett når det er feministen Ingunn yssen, stortingsrepresentant Saera Kahn, Ap (hun med spåkonene) og hotellmagnat Arthur Buchardt som symboliserer de utstøtte og marginaliserte? Vil det norske folk noensinne miste evnen til å stigmatisere folk med meningher vi virkelig ikke liker?
Følh med i neste nummer, i neste, i neste, i neste........
Om tolereanse har Jo Benkow sagt: "Uten en viss grensesetting vil toleransebegrepet bli tappet for ethvert fornuftig innhold. Toleranse må ikke føre til verdinøytralitet. Man kan selvsagt ikke godta ethvert utsagn i toleransens navn. Dersom toleranse blir oppfattet som aksept av alle menneskelige fenomener mellom himmel og jord, da kan det vi tror er toleranse utvikle seg til den rene holdningsløshet, en form for misforstått liberalisme eller pervertert overbærenhet".
Jeg synes Klassekampens redaktør, Bjørgulv Braanen, viser kloke Fritt Ord-takter når han, åpenbart i strid med holdninger i egne rekker, minner om at det er de homofiles organisasjoner som nå har flertallet på sin side. "Da er det kanskje grunn til åøminnes hvordan det var å være alene og støtt ut i kulda. Folk som selv har opplevd kristenfundamentalistisk intoleranse på kroppen, bør vokte seg vel for å benytte seg av de sanne utstengningsmekanismene som de selv ble utsatt for".
Ja og amen.
Og kanskje kan vi alle lytte til Magnhild Meltveit Kleppa, som etter en gjønågang er kommet til at "for at vi skal komme videre i retning respekt og likeverd, tror jeg vi oppnår mer med å snakke sammen, enn å komme med saftige ord og uttrykk for å karakterisere hverandre".
onsdag 29. april 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar