lørdag 21. mars 2009

Bakglatte ski for Høyre

Tvilsomme målinger skaper overskrifter - termometer må supplere barometer - kan arbeidsledighet og konkursras hjelpe Høyre? - Brustad næringslivets beste venn - storkjeftet Northug

En regel mer enn en unntagelse: Dagbladets politiske barometer har store utslag. (Tror ikke avisen på tallene selv, ettersom saken ikke ligger på nettet?)I dag er det Høyre som får spaltesmellet: Ned 4,1 prosent. Jeg er ikke Høyre-velger, men jeg tror rett og slett ikke på 11,5 pst. Og hvis jeg hadde veddet, ville jeg satt ganske mye på at neste måned går Høyre klart frem - i Dagbladet.

Synovate/MMI gir ofte store utslag. Det skaper overskrifter, men skaper ingen tillit. Norsk presse - også de som ikke nødvendigvis lever av store oppslag, skjønt det har skjedd mye i den retning etter vat de store regionavisene (Aftenposten inkludert) kledde seg i tabloid drakt - er gjennomgående for lite kritiske til enkeltmålinger. Noen er utelukkende opptatt av sine egne målings-abonnementer.
Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad kjører en nøktern stil med oppsamlingsheat av de månedlige målingene, det gir en mer edruelig situasjonsbeskrivelse.

I mars er det en nesten som å balansere på line over Wall Street å spå noe som helst om valgresultatet. Vi får f.eks. ikke vite hvor mange som sitter på gjerdet, hvordan tallene er vektet (justeringer i forhold til hva de spurte sier om stemmegivningen i 2005, her er det alltid usikkerhetsmomenter, er det spurt via fast-eller mobiltelefon osv. Og vi vet fra tidligere at mange bestemmer - eller ombestemmer - seg i løpet av den siste perioden før valget.

Et barometer brukes pr. definisjon som oftest for å varsle været. Høyt lufttrykk i et område indikerer som regel fint vær, mens lavt trykk indikerer at et lavtrykk er mer sannsynlig. De politiske barometrene varsler i beste fall været i ukene forut, og dessuten er det barometermålinger fra mange stasjoner som gjør at man kan lage kart over lufttrykket. Dessuten må avlesning fra et barometer justeres etter temperaturen derfor er det som regel et termometer festet til barometeret.
Den politiske temperaturen i Norge har vært høy den siste måneden: ytringsfrihet, hijab, Ap-landsmøte, helomvending i kurder-saken, og ikke minst islamiseringen. For noen velgere vil det være vurderinger litt over tid som kan gi endret valgoppførsel.

Jeg synes Erna Solberg er klok som ikke vil kommentere Dagblad-målingen. Høyres generalsekretær "håper" (unnskyld uttrykket, men det er ikke helt på jordet)på at "arbeidsledighet som vil eksplodere og et konkursras i små og mellomstore bedrifter", kan endre situasjonen dersom partiet greier å få fokus på de reelle utfordringer.

Men nå er handlingsregelen fortid, regjeringens gavesentral har det travelt med å finne de riktige størrelser og adressater, og næringsminister Sylvia Brustad er blitt næringslivets beste venn. Riktignok meget tidsbestemt, det er stor forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på oppriktighet. Og til de politiske partiene programmer: Løfter kan skaffe deg venner, men det er gjerningene som pleier vennskapet og gjør at det varer.

Hvis vi kan trekke noen konklusjoner av alle meningsmålingene siden nyttår, må det være at Høyre sliter med bakglatte ski, taper bakkespurtene og har lite kraft i frasparkene. Regjeringspartiene har smurt med milliarder og er i siget, men hvis føret endrer seg og klister er nødvendig, kan det skje endringer over målstreken. Blå eller Rød Swix?

En storkjeftet Northug skulle fikse verdenscup'en i Falun i dag, men det var Cologna som slo til og skaffet seg enn så stor ledelse at det skal skje mye i morgen om stillingen i teten forandrer seg. Men hvem er hvem?

Høyre henger ikke med, men staven er ikke brukket.

1 kommentar:

  1. Enkeltmålinger bør tas lite hensyn til, men Synovate sine er kanskje de minst troverdige. De gav også omtrent 11 prosent til SV for en stund siden, men ingen av de andre meningsmålingene som var noenlunde samtidig viste noe i nærheten av dette. Leste for en stund siden at Syonvate var de som avvikte mest ifra gjennomsnittsmålingene.

    SvarSlett