onsdag 18. mars 2009

Ros til regjeringen i kurder-saken

”Det som skjer er en skam, men det er ingen skam å snu”, skrev jeg for noen dager siden da det ble klart at kurdere som har bodd 10-11 år i Norge skulle sendes ut av landet.
Heldigvis – Dag Terje Andersen åpner nå for å gi dem den rettferdighet han brukte som grunnlag for først å støtte utvisningen. At helomvendingen er en gave til et kameltyggende SV foran partiets landsmøte i helgen, behøver ikke å være bevisst, men tanken ligger snublende nær.

Uansett - det viktige er at etter 10 år med slalåm av ulike regjeringer er målet i sikte. Sakene skal vurderes individuelt, men jeg regner stort sette megd positive utfall. Skjær igjennom! Og når det gjelder eventuelle mindre forseelser begått i disse |10 årene, sier jeg med den kurdiseke talsmannen hos Viggo Johansen: Det er menneskelig å feile. Flere Frp-ere kan fortelle noe om det.

De det gjelder har vært integrert, de har fått lov til å jobbe, de har blitt tatt ut av jobb. Ingen annen gruppe har hatt det så vanskelig som disse kurderne. I løpet av 10 år har de knyttet sterke bånd til Norge og nordmenn, barn har vokst opp og fått norske venner.

De det gjelder må sannelig sies å ha oppfylt kravet om ”sterk tilknytning til riket”. Det er helt spesielle omstendighetene knyttet til nettop denne gruppen. Statsråd Andersen fremholdt i i fjernsynet i kveld at regjeringen har følt forpliktelsene overfor en gruppe som har fått forvirrende og skiftende signaler, og som har en sak som "staten ikke har håndtert godt", slik han uttrykte det.m . En kan score lettvinte retoriske poenger på denne raske helomvendingen, men det viktige er realitetene. Ros til regjeringen.

Derimot synes jeg både Erna Solberg (H) og Per Willy Amundsen (FrP) virket både kalde og inhumane da de under de langsiktige konsekvensers kappe prøvde å innta en slags konsekvensposisjon. De trivdes godt i hverandre selskap. Noen forståelse for at dette er en helt spesielt sak, der også Erna Solberg har et åpenbart ansvar, fantes ikke. Her var det klippe,klippe - ut, ut.

Denne saken dreier seg om verdipolitikk og menneskeverd. "Tåler ikke mediepress", sa Solberg om regjeringen. "Høyre tåler ikke Frp-press" er like relevant.
Jeg hadde ventet meg bedre av Høyre.

5 kommentarer:

 1. Strålende innlegg!

  La MUF-erne bli. Dette er rettferdig og rettsikkerhet vi snakker om.

  Sosialliberal hilsen

  SvarSlett
 2. Det er svært liten grunn til å applaudere regjeringens helomvending overfor MUF'erne. I utgangspunktet mangler det fundamentale grunnlaget for opphold i Norge; i motsatt fall ville det allerede vært innvilget. På tross av vinglete og lite resolutt handling av norske myndigheter over lang tid, kan dette ikke rettferdiggjøre at kurderne bevisst hele tiden har motarbeidet avgjørelser og i størst mulig grad etablert seg og knyttet kontakter for å vanskeliggjøre en hjemsendelse for svake norske instanser. Signalet som sendes er krystallklart - iherdig trenering og manglende respekt for avgjørelser vil til slutt belønnes med opphold. I forhold til de fleste andre legitime grupper i det norske samfunnet ville dette ikke blitt akseptert.

  SvarSlett
 3. send folk tilbake når det er noe å sende dem tilbake til. Ifølge FN er det ulovlig for et land som er medlem der å sende tilbake noen når det er risiko for mennesket å bli drept. Folk som sendes tilbake vil bli det. tenk, mennesker, tenk...

  SvarSlett