lørdag 8. august 2015

Sakset uke 32Gud i politikken
Politikk er til for mennesker og for å gjøre menneskers liv bedre. Gud får klare seg selv. Det er ingen gode argumenter for at religion skal være bærende for et politisk system.
Hadia Tajik, Ap

Det er vanskelig å unngå lese Tajiks utspill som en strategisk manøver, en intern arbeidsdeling i Arbeiderpartiet. Mens partileder Jonas Gahr Støre drar til Sarons dal og snakker om sin tro i et forsøk på å vinne KrFs gunst, vinner Tajik humanetikere og ateisters begeistring ved å være krystallklar på at troen ikke skal sive inn i politikken.
Aksel Braanen Sterri, Dagbladet


Hvis gud er en formende kraft for Tajik og Støre, hva betyr det for de politiske avgjørelser når det kommer til skolegang, religionsfag, bevilgninger? Er det mulig å lukke døren for gud?
Dagfinn Eckhoff, humanist
Gudstroen tar stadig større plass i politikken, til tross for at den har vært på defensiven siden opplysningstiden.
Bård Vegar Solhjell, SV
Vis meg den kristne som ikke har kjøpt bensin på en søndag, som ikke har vært i en kiosk på søndag, som ikke har vært ute og flydd på en søndag.
Ketil Solvik-Olsen, statsråd, Frp

KrF nærmere Ap?
Jeg tror dette valget er innledningen på et nært samarbeid mellom KrF og Ap, slik vi nå ser her i Trondheim. En viktig årsak til det er at de to partiene for første gang på 30 år ikke står i opposisjon til hverandre i rikspolitikken.
Trond Giske,  Ap
Det virker mer og mer som spørsmålet for KrF ikke er om de skal bryte samarbeidet med de blåblå, men snarere når og hvordan.
Hege Ulstein, Dagsavisen
Gjør Støren høy, gjør porten vid. Arbeiderpartiet har nå formelt søkt KrF om syndenes forlatelse og en plass i den politiske himmelen. Jeg kan ikke tenke meg at KrF skifter side med mindre Hareide føler seg bortimot helt sikker på at han slutte seg til den fløyen som vinner stortingsvalget i 2017. KrFs veivalg handler ikke om ideologi, men om hvor partiet får innflytelse for hjertesakene.
Frithjof Jacobsen, VG

Det ble et åndelig kall å gå inn i De Kristne. Jeg forsto ikke at KrF ikke ville gå i regjering med Frp for å stoppe den nye ekteskapsloven».  Jeg vil ha omkamp både om den og abortspørsmålet. Dessuten full støtte til Israel.
Josef Malvin Nilsen, Karmøy

Politisk mix

Ap var for å bruke tvang overfor kommunene til det ikke lønte seg lenger.
Marie Simonsen, Dagbladet

For 20 år siden ville kommunalminister Gunnar Berge (Ap) ha langt færre kommuner, men ble stoppet av Høyre-leder Jan Petersen. Det vi ser nå mellom Høyre og Ap er et spill med motsatte roller fra 90-tallet.
Jørn Rattsø, professor

Du skal et stykke inn i teoriboka før skattekutt til de mest velstående hjelper arbeidsledig ungdom.
Marianne Marthinsen, stortingsrepr. Ap

Ap er ikke rett parti for å videreføre velferdsstaten, fordi de ikke klarer å gjennomføre store reformer. Til det finnes det for mange folk i deres system med vetorett, for eksempel LO.
Trine Skei Grande, partileder, V

Norske politifolk skyter ikke fra hofta. Det er i strid med våpeninstruksen. De skyter fra hylsteret.
Dagbladet

Å bruke trusselbildet som argument for generell bevæpning gir bare én mulig utgang. Verden er ikke fullt så enkel.
Dagens Næringsliv

Akkurat nå er det litt seminarstemning i Ap. De har mange baller i lufta som fortsatt ikke har landet. Det er greit, men da er det også vanskelig å viet hva de egentlig mener.
Erna Solberg, statsminister

Ap og Høyre fremstiller seg som motpoler, men har stor interesse av å skjule en debatt om en annerledes samfunnskurs. Media fremstår dessuten som et lydig mikrofonstativ for denne virkelighetsfortellingen.
Rasmus Hansson. MDG
 
MDG seier dei er politisk blokkuavhengig, og det seier også Feministisk Initiativ. Då seier eg at det er å vere politisk fargeblind. Eg ser forskjell på blått og raudt.
Oddny Miljeteig, nestleder, SV

Jeg syns KrF er bedre når de diskuterer innholdet i ­saker, enn når de forsøker å drive ­karakteristikker.
Erna Solberg, statsminister
Høyre evner altså ikke å stille kritiske spørsmål ved et byråkrati som i perioden 2001 til 2015 vokste fra 120 til 314 ansatte.                                                                                                                   Marit Arnstad, parl. leder, Sp
Hvor mye kan en la seg inspirere av Barack Obamas valgstrateger i høstens ordførervalg i Kvinnherad?
Erlend Liisberg i BT

I tidligere valgkamper syns jeg andre partier har hatt stiligere T-skjorter enn oss.
Tonje Brenna, fylkesordørerkandidat for Ap, Akershus

Fabian Stang var heller ikke så populær da han startet.
Shoaib Sultan, ordførerkandidat MDG, Oslo

Stavangers maktelite virker sliten etter mange år som heltidspolitikere. Resultatet er ensidig næringsliv og krisetider.
Cecilie Bjelland, Stavanger Ap, til DN
Norges Bondelag har pekt på at kyr på beite bevarer gresset som binder karbon. Det er rett. Men dobbeltmoralen skinner gjennom når det samme bondelaget arbeider for å fjerne kravet om åtte ukers beitetid for kyrne. De lener seg heller på import av klimafiendtlig kraftfôr.
Mathias Fischer, BT

Barnehageforliket var SVs aller største seier. Det har gjort livet lettere for titusenvis av foreldre. Og åpnet døra til et profittjag uten sidestykke
Irene Halvorsen, Dagsavisen

De stakkars menneskene i Midtøsten som tror på Det nye testamentet, har norske kristne­ glemt. De bryr seg mer om menneskene i Midtøsten som tror på Det gamle testamentet.
Frank Aarebrot, professor

Personlig
Jan Tore Sanner har hittil vore blid som ein bruktbilseljar.
Kjell-Erik N. Kallset, Klassekampen

Dette styrker inntrykket av Jonas Gahr Støre som en litt svevende høyttenker som til og med partiets ungdomsorganisasjon har beskyldt for å snu kappen etter vinden når det gjelder oljeutvinning i nord. Mens hans forgjenger sjelden lot seg påvirke av forbigående støy og upopularitet, enten det gjaldt asylpolitikk, pensjonsreform eller sykehusnedleggelser, virker Støre lettere påvirkelig. Eller lyttende, som det heter.
Marie Simonsen, Dagbladet
Erna er uentusiastisk, men folkelig. Jonas er utydelig og for perfekt.
Aftenposten-tittel
Vi vet at det er forskjell på Støres dialog med seg selv, og den politikken Ap kommer til.
Ketil Solvik-Olsen, Frp

Lokalt
Jærbuene er utrolig arbeidssomme, stødige folk – med en spesiell form for humor. For en østlending, som er glad i å gå på ski, kan skiturene være et savn, med jærstrendene er god kompensasjon. Lange turer og en horisont der himmel og hav går i hverandre. Jeg blir boende her.
Tora Aasland, tidl. fylkesmann

      Ingen norsk by, og ikke så mange utenlandske heller, var ivrigere enn Stavanger når det        gjaldt  å investere i seilskuter i andre halvdel av 1800-tallet, da alle andre skulle ha det til at seilskutetiden snart var slutt. Og få byer krakket hardere da alle andre fikk rett..
Frode Fanebust på Facebook

Vår region er som skapt for bilbruk.
Når Frp uttaler seg om skaperverket, lytter vi. Både Sandnes-regionen og bilen er  nok blant det ypperste Gud har skapt. For ikke å snakke om duften av nylagt asfalt.
Hugin og Munin, Vårt Land

Lest

Biskopene har firmabibel.
Trygve Hegnar

Laksebaroner som står med rumpa i elven og klager over lakselus møter liten forståelse.
Helge Møgster, oppdretter

Det ville vært trist om norske utøvere boikottet OL i fremtiden.
Tom Tvedt, idrettspresident

Det hører ikke hjemme i et OL å bruke så mye penger på at alle skal bo kjempeflott. skape en lederlandsby på samme måte som en utøverlandsby, og på den måten legge til rette for like boforhold under lekene.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, langrennsutøver

Oslofolk har det med å meina at dei subsidierer resten av landet. Men det er fiskarane som skaffar dei valuta til oval vekeslutt i New York.
Asbjørn Kristoffersen, BT
Distriktenes eneste håp er å sørge for at det er kort nok vei til byen.
Victor D. Norman, professor

Den beste måten å respektere oljearbeiderne på er å ta debatten om hva vi skal leve av etter olja, ikke å skyte budbringeren.
Eivind Trædal, MDG

Den enklaste matematikk-testen ein kan taka på eit barn, er 8 ganger 7. Veit dei det, er dei alt langt komne.
Jon Hustad, Dag og Tid

Sett i lys av 200 års historie er det knapt et nanosekund siden vi tok på oss Prada-skoene og begynte å traske rundt på asfaltert grunn.
Henrik Høeg-Pelsen, evolusjonspsykolog

De sosiale mediene er mye mer demokratiske enn noen norsk politiker hittil har oppdaget
Dagfinn Nordbø, humorist

Det er bedre å prøve nye ting nå, enn å ha en kjedelig slutt på arbeidslivet mitt.
Anette Goth, slutter i NRK
Judas forrådte Jesus med et kyss, i dag forråder vi ham med et gjesp.
Gunnar Stålsett, biskop emeritus
Da datteren min skulle konfirmeres i vår, sendte jeg en melding til niesen min og spurte om hun hadde noen venninner som kunne hjelpe tillit. Da fikk jeg svar: "Hei, likestillingsombud, er det greit med noen gutter, eller?"
Sunniva Ørstavik
Redermilliardær John Fredriksens palass i London får Solkongen til å virke som en fattigsligbondetamp. Huset hans får jo Versailles til å minne om  en middelmådig gartnerbolig.
Nettavisen
Rederens palass er på 3000 kvm, slottet i Vertsailles 67000 kvm . Knapt for en gartnerbolig å regne.
Hugin og Munin i Vårt Land
I Norge var me heldige. Me kunne sitje heime og venta på at fisken kom symjande til stovedøra.
Nils Kolle, historiker
Alle er kloke. Noen før og noen etterpå.
Karsten Isachsen, prest

En dag jeg gikk i byen sa min ledsager: Hvorfor ser alle trondhjemmere ut som forkledde bønder?
Håkon Blegen, maler


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar