fredag 14. august 2015

30 dager igjen

«Går så det suser i nord»
H-ordførerne og i Bodø, Rana, Narvik, Alta og byrådsleder i Tromsø har vært i Harstad under Arctic Race of Norway. De mener Ap snakker ned landsdelen. «Vi er en landsdel i vekst og det går så det suser her. Vi har vekst i privat næringsliv Norway. Vi er en landsdel i vekst og det går så det suser her. Vi har vekst i privat næringsliv og god utvikling i alle våre kommuner. Nordland opplever eksport rekord. Arbeidsledigheten er rekordlav i de nordnorske fylkene. Ja, alle piler peker oppover», De mener det foregår en stakkarsliggjøring av landsdelen Vi er ingen «lua i handa»-landsdel som bare står og venter på staten. Vi trenger ikke Arbeiderpartiet for å skape næringsliv, det skapes helt fint selv», sier de til Avisa Nordland

Vanlig velger
Når vi er i Nord-Norge, så er det lett å merke at valgtemperaturen i Tromsø er høy. «Etter hvert er det blitt ganske mange saker som er av invalidiserende art for et politisk styresett. En forstår godt at en populær og folkelig ordfører som Jens Johan Hjort (H) måtte prøve å endre dette ved å fjerne de verste utvekstene på Høyres nominasjonsmøte. Det lyktes ikke, men var verd et forsøk, ifølge ordføreren selv.  Som vanlige velgere kan vi, om vi vil, fullføre det Jens Johan prøvde, men ikke lyktes med.». 
Skriver Hermann Kristoffersen i Nordlys. Vanlig velger? Tidligere ordfører i Tromsø i åtte år, før det kjent RV-kommunestyrerepresentant.

Sandnes + Stavanger = Hafrsfjord?
Ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger er opptatt av at kommunereformen er en stor mulighet som regionen ikke må la gå fra seg. Selv om nabobyen Sandnes, som har over 78.000 innbyggere og er Norges 7.største, uttrykker seg mer enn skeptisk til en  storkommune på Nord-Jæren, sier ordføreren at hun er villig til å forhandle om alt; også navnet på kommunen og hvor kommunesenteret skal ligge.  
«Dette handler ikke om at Stavanger skal vokse, men at vi skal skape noe helt nytt sammen. Vi må tenke langt frem og skape en sterk og konkurransedyktig region».
Hafrsfjord kommune og rådhus i Sandnes? Det blir ikke lett.

Fornuft etter fyrverkeri i Bergen?

-Nå kan det bli fornuft etter fyrverkeri, orden etter improvisasjon, mer form og mindre følelser - og volumknappen skrudd ned fra ti til to, skriver Frode Bjerkestrand om ordførervalget i Bergen. -Hæ? Skal ikke Trude bli ordfører igjen? spør bergenserne. Nei, sannsynligvis ikke. Selv om Drevland er som støpt til rollen, med både prakt, pompøsitet og folkelig appell, er det slett ikke opplagt at hun får fortsette, mener Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende. «Situasjonen kan best beskrives ved at de rødgrønne sitter flirende stille og ser på at det brenner i den borgerlige leiren. Senest ved at Frp nylig skjøt ned en to måneder gammel avtale om borgerlig samarbeid med Høyre og Venstre. Midt i denne gressbrannen sitter KrF og tviholder på vannslangen. Både Arbeiderpartiet og Høyre er villige til å strekke seg langt for å lokke partiet til seg, og på den måten skaffe seg flertall og byrådsmakt. Dessuten har KrF helt siden 1975 hatt hånden på rattet i bergenspolitikken.  Nå har KrF nok en gang havnet i sin idealposisjon: Å være ettertraktet gir innflytelse og posisjoner.»

Sterkt engasjement om sykehus

Sykehussaken i Møre og Romsdal lever i verste velgående. Tidens Krav i Kristiansund bringer stadig leserbrev som krever at man går til sak mot Staten. Ap har neppe svekket sin posisjon i byen, mens Høyre neppe er styrket.

I fylkespolitikken har Venstre vedtak på at partiet aksepterer plasseringen av sjukehuset på Hjelset ved Molde, Men 2.kandidat, Iver Nordseth, har et annet syn. «Så lenge helseforetakene ikke har gjort noe for å gjenreise tilliten, godtar jeg ikke plasseringen, sier han til Romsdals Budstikke. Ikke uventet, hverken politikkhistorisk eller geografisk.  Nordseth var i 20 år ordfører på Smøla, som ligger langt fra Molde, «Ingen kandidater i Venstre styres ovenfra med hard hand», sier listetopp Gunn Berit Gjerde fra Sunnmøre.
KrFs toppkandidat i Eide kommune, Merete Egge, KrF,  blir spurt av Tidens Krav: Hva er den viktigste saken for regionen Nordmøre? «Å akseptere sykehusvedtaket og flytte fokus til å bidra til å bygge et faglig sterkt sykehus».
Eide ligger nærmere Molde enn Kristiansund

Vanlig Frp-oppskrift
Arbeiderpartiet får 63pst oppslutning i en meningsmåling i Fellesforbundet, en kraftig oppgang fra 43 pst i 2013, Frp får 11 pst, en halvering. Høyre får 12 pst, ned fra 21 pst. De andre partiene: Sp 5 pst, KrF og SV får 2 pst, Rødt, MDG og Venstre 1 pst.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har oppskriften for å vinne tilbake velgere: – Jeg tror velgerne vil ha strengere innvandringspolitikk, bedre veier og beholde noe mer av det de tjener, gjennom lavere skatt, som vi gir og vil gi dem, sier han til VG.

Kaos
Andreas C. Halse, tidl. leder av Sosialistisk Ungdom, er irritert over at Oslos borgerlige snakker om kaos på venstresiden: «Budsjettdebatten pågår i desperate forsøk på å skru sammen et borgerlig forlik. Jeg tviler på at det er noe annet sted hvor forliket blir klart bare minutter før det skal stemmes over, godt etter at budsjettdebatten er over. Løsningen har nå vært klar for høyresida hver gang, vi låner bare mer penger så kan alle få litt. Det er visst dette de kaller det motsatte av kaos»

Rai, rai
DDEs Bjarne Brøndbo synes at det går lika no  når NHOs forslag om 77 kommuner er kommet på bordet. – Det er ikke noen vits i slå sammen to mygg, sier han til Trønder-Avisa, og ønsker kommunereformen velkommen. Han mener små kommuner i Distrikts-Norge er for lite attraktive og at kommunene vil ha behov for at det er overordnet ansvar som beslutter kommunesammenslåing.

Mobilisering
Meningsmålingene drysser over oss.   Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse sier til Aftenposten at Arbeiderpartiet nå har mobilisert de aller fleste av sine velgere fra 2013, mens Høyre og Frp har mange tidligere velgere som ikke har bestemt seg ennå. «Det er hovedforklaringen på Aps gode start på valgkampen, men betyr også at Høyre og Frp har gode muligheter til fremgang».

Norges Hellas
-Halden er Norges svar på Hellas, skal vi tro Bruno Skogmann, I Dagbladet skriver han: «Kommunen er neddynget i gjeld og er derfor selvsagt på Robek-listen; en liste som ikke er en oppskrift på hvordan politikerne skal styre en kommune.
Årsaken til Robek-plassen er at det har blitt brukt mer tid og energi på å skape splid mellom partiene, og ikke minst på personlig drittkasting, enn på å finne gode løsninger»


Konkurranse på hjemmebane
Interessant nok er De Kristnes beste kommune Bømlo, KrF-leder Knut Arild Hareides hjemsted En måling viser 6,5 pst mebns KrF får 15,7. «Historisk sett er dette lavt for KrF i Bømlo, som er blant partiets kjerneområder», skriver pollofpolls.no – et glimrende nettsted for den som vil følge med på alle målinger. Ap har stor fremgang i kommunen (har hatt ordføreren denne perioden) og Høyre har størst tilbakegang. Partiets ordførerkandidat, Anri Håvard Hebib, er 20 år, og sier til Sunnhordland  som drevne politikere alltid sier: «Eg er ikkje så uroleg for dette. Me må bruka det som motivasjon, enkelt og greitt»,

Rosa
Ingrid Sampson (70) har meldt seg ut av Høyre og ble aktivist i Feministisk initiativ i Bergen. Hun tegner slagord med rosa kritt i asfalten og henge ropp selvproduserte varselsignal i den knallrosa partifargen, forteller Bergens Tidende. Målet med aksjonen bedre forhold for hørselshemmede

Sitatet
Det har fremstått som enklere å mekle fred i Midtøsten enn å få Bodø og Tromsø til å samarbeide.
Oddvar Nygård, Nordlys

 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar