tirsdag 11. august 2015

33 dager igjen


Ingen skittkasting
Høyre har holdt gruppekonferanse i Oslo, og i Dagsavisen kommenterer Arne Strand statsministerens innlegg: «Det var kjemisk fritt for utfall mot Ap og andre politiske motstandere. Etter det jeg hørte i går, er det tydelig at Høyre ikke legger opp til noen form for skittkasting i valgkampen. La oss tro at de andre partiene følger opp».

Tidligere leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy,  har en appell til politikerne Det er en ting jeg håper vi kan slutte med. Et retorisk grep som vi burde ha pensjonert for lenge siden: Å beskylde hverandre for å «snakke [sett inn hva som helst] ned. Jeg tror det var Ap som begynte. Etter mange år i regjering gjaldt det å finne en måte å avvise kritikk på uten å bruke for mye tid på det. Svaret ble at opposisjonen «snakket ned» alt fra skolen til sykepleierne til Den Norske Modellen™. Det fungerte ikke (det hindret i alle fall ikke regjeringsskifte). Like fullt har dette fikse grepet blitt adoptert av alle som deltar i den politiske debatten. Også høyresiden har omfavnet retorikken.»

Valgkampfrasene
Frode Bjerkestrand i BT har samlet valgkampfraser som gjerne kan pensjoneres:
Fokus på.
I forhold til.
Åtte år i regjering.
Folk flest.
Norge ønsker seg.
Det finnes ingen quick fix.
På nåværende tidspunkt  
Og hvis jeg kan føye til et eksempel: Tatt for mye Møllers tran -. sist brukt av Knut Arild Hareide om Siv Jensens uttalelse om oljepolitikk i fremtiden.


Utilgjengelig språk
I Oppland Arbeiderblad har sommervikar og førstegangsvelger Vilde Bratland Hansen  møtt politikere på stand: «Et sted mellom interkommunale tjenester og konsekvenser av samhandlingsreformen har jeg falt ut. Begreper som i min verden er tåkeprat. Språket de snakker er totalt fremmed og utilgjengelig og gjør at jeg får manglende tillit til det politikerne står og prater om».
Hun er trolig ikke alene.

Optimistpartiet
Bgdelistene er på frammarsj i Rogaland, forteller Stavanger Aftenblad. I alt 12, tre av dem er i Forsand, 1208 innbyggere. Her ligger den spektakulære Preikestolen, en av Norges store turistattraksjoner, og her er Kjerag, for basehoppere og fjellklatrere fra mange land, med sine 1000 m nesten loddrett i Lysefjorden. To nav bygdelistene har kamp mot ferjenedlegging og kommunesamanslåing øverst på lista, mens  Optimistpartiet har derimot som sin  fremste kampsak å bevare optimismen og prøve å holde på ein positiv holdning.

Slutt der det begynte
For 41 år siden ble det første landsmøtet i Fremskrittspartiet(den gang Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep) holdt i Hjelmeland i Rogaland og Anders Lange ble formelt vald til leder. Men i år klarer ikke partyiet å stille liste i kommunen. «-Me kan ikkje legga skulda på landbruksminister Sylvi Listhaug og distriktspolitikken. Ho har gjort ein svært god jobb sett med Frp-auge», sier Ola Ingvaldstad (70). som i alle år har frontet partiet. .

Ikke like kompetent?
«Kommunene må ha en viss størrelse for å ha kompetansen som skal til for å gi et ansvarlig tilbud. For eksempel er det ikke lenger kommunale gamlehjem, men sykehjem der mange av pasientene er så dårlige at de for noen år siden ville ligget på sykehus. Barnehagene er ikke lenger et sted der man oppbevarer de små mens foreldrene er på jobb, men et sted for utvikling og pedagogiske tilbud.»
Erna Solberg, statsminister
«Dette har ikke Høyre våget å si tidligere. Og det er ikke så rart, for her finnes ikke av fnugg av faglig belegg. Tvert imot. Alle innbyggerundersøkelser viser det motsatte. Det er de små kommunene som scorer best nettopp på eldreomsorg og barnehager, sier hun.En annen ting er at hun med dette uttrykker en gedigen mistillit til alle som jobber i små kommuner. Mener virkelig statsministeren at de ikke er like kompetente som de som jobber i de største kommunene?»
Marit Arnstad, parl. leder, Sp

Valgomatene
Valgomatene er her. Aftenposten har en nasjonal, regioavisene har for fylkes- og kommunevalg, Solveig Ruud skriver at det er ikke vanskelig å lage en valgomat som skiller Frps velgere fra SVs. «Men å lage en valgomat som skiller velgere i partier som går i samme retning, er en større utfordring. Ikke minst er det krevende å skille velgerne til fire sentrumspartier fra hverandre: Venstre, KrF, Sp og MD».
Hvis man har en grunnholdning til politiske spørsmål, trenger man egentlig ikke en valgomat.  Selv har jeg noen ganger stemt ved valg på «mitt parti» der jeg hverken har vært spesielt begeistret for toppkandidater eller enkelte punkter i programmet, men likevel har ment at ideologien er viktig. Og det kan være partier mann av ulike grunner aldri kunne tenke seg å stemme på, selv om man er enig i ganske mange enkeltposter.
Spørsmålene jeg har  sett i år er bedre formulert enn ved tidligere, og heldigvis synes det som om man blir stadig mer opptatt hvordan velgerne vektlegger de ulike sakene, hva som er virkelig viktig.
 
Kallenavn
«Hun har en «mission» fra Allah om å muslimisere Norge» skrev Frp-lokalpolitiker Roald Paul Bentzen om Ap-topp Hadia Tajik. Frp-topp Freddy Martinsen sier til Gjengangeren at «han har blitt fortalt at han bør tenke seg om, for når han skriver sine kommentarer under fullt navn, så vil han jo bli assosiert med Frp. Vi har foreslått at han kanskje bør skaffe seg et kallenavn».
Snakk om indre opprydning.
Uklart
De borgerlige forsøke å stemple Ap som konservativt og lite reformvennlig, en kritikk partiets ledelse kan være sårbar for. Som så ofte i politikken vil en uklar posisjon, der man ikke helt bestemmer seg for hvilket budskap man skal ha, kunne svekke rødgrønnes evne til å skape velgerentusiasme, skriver Klassekampen

Lokal meningsportal
Det kreves kapasitet og vilje til meningsbryting for å gå lokalmakten etter i sømmene. Og heller ikke vi i riksmediene klarer å følge godt nok med i alle debattene som foregår, vedtak som gjøres, og konsekvensene av disse, erkjenner sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet. Og  fordi det ikke noen sentral arena for lokal debatt, og fordi mange vet lite om politikken ute i distriktene, vil Dagbladet gjøre noe med dette.  «Vi ser på det som et demokratisk problem», sier Martine Aurdal. Onsdag sparkes Dagbladets valgsatsing i gang med lansering av en helt ny meningsportal, denne gangen for lokale meninger. «Vi vil finne fram lokale meningsbærere som kan ta opp de store temaene som velgerne landet rundt er opptatt a

Notert
Miljøpartet De Grønne kan bli valgvinner.
Arne Strand, Dagsavisen

Me er KrF slik KrF var før Bondevik-regjeringane, Arne Husveg, Rogaland

Hva er vårt DNA, vårt arvestoff? I alle fall at KrF skal være til for de fattige. Og da oppleves det som full kollisjon når Frp ­lokalt vil spare på støtte til klær i sosialstøtten.
Dag Inge Ulstein, byrådslederkandidat i Bergen, KrF

Årets valg handler om å beholde lokalsykehuset»
nrk.no
Debatten om kommunereformen bør ikke handle om hva som skal legges ned, men hva som skal bygges opp.
VG
S
V i Troms trykket opp 40.000 brosjyrer før valget. Så oppdaget SV-toppen sin egen generaltabbe , hun hadde glemt å få med kontaktinfo til partiet, med telefonnummer, adresse, e-post og webside. «Da brosjyrene først var trykket opp, ble det vanskelig å rette opp feilen. Miljøpartiet SV driver ikke med sløsing av papir», skriver Nordlys,

Av sine egne….I Vennesla satser De Kristnes på en felles front mot Ap og KrF for å få til et skifte ledelsen av kommunen.

Replikken
Vi skal ha et romslig samfunn hvor færrest mulig skal falle av lasset.
Erna Solberg, statsminister
Med mindre du er Sp-ordfører i en liten utkantkommune.
Yngve Kvistad, VG

Sitatet
Lokal debatt har stor overføringsverdi til samfunnsproblemer i forskjellige deler av landet. Flere lokale medier gjør en god jobb, men mange kjenner nok på habilitetskonflikter i nærmiljøet.
Martine Aurdal, Dagbladet

Mye av problemet til Senterpartiet i de store byene er at de ofte drunker i valgkampen, og at de andre partiene bruker Sp’s politikk.
Geir Pollestad, stortingsrepr. Sp

 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar