mandag 17. august 2015

27 dager igjen


Uavgjort i kveld?
I kveld kl.21.30 kommer partilederdebatt på NRK1. Fordi Erna Solberg etter kommentatorers mening gjorde det klart bedre enn Jonas Gahr Støre i en debatt på H- og Ap-nettsidene, har det vært en del snakk om at Støre må skjerpe seg. «Nå må Jonas levere!» fastslår Nettavisen. I en avstemning tror 48 pst at Erna vinner, 26 pst holder på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre får 7 pst.

Jeg tror ikke slike debatter flytter særlig mange stemmer, hvis ikke den ene debattanten over  tid er helt suveren. Slett ikke til et kommunevalg  (leser noen noe om fylkestingsvalg?). Mitt tips for kvelden: uavgjort. Og sterke angrep på Siv Jensen vil trolig styrke Frp fremover.
Hvorfor kom Frp med sitt utspill nå? Forklaringene er flere,. -Valgtaktisk er dette helt genialt. Frp trenger en innvandringssak, og  Syria-saken skader Ap. Flere undersøkelser viser stor innvandringsskepsis i Aps velgermasse, sier statsviter Sven. Erik Tuastad til Stavanger Aftenblad.

Parallell til Kristin Halvorsen
Han viser for øvrig til en parallell sak da Kristin Halvorsen i sin tid som finansminister og SV-leder oppfordret til boikott av Israel, selv om det brøt med regjeringens politikk. Hun innså imidlertid at dette var en uheldig rolleblanding og beklaget dette.- Jensens Syria-utspill er i realiteten verre fordi det virker så gjennomtenkt og likevel direkte utfordrer Stortingets hovedrolle i vårt demokrati. sier Tuastad

-Det ville være problematisk dersom statsråder i regjeringen på flere områder skulle anbefale folk å sabotere stortingsvedtaket, sier professor Frank Aarebrot.
- Det ville være som om man sa at dere ikke trenger å bry dere om bygningsforskriftene, for dem er vi uenig i. Erna Solberg tar feil når hun sier at utspillet fra Frp-lederen handler om ytringsfriheten, og mener statsminister bør avklare dette i kveldens partilederdebatt.
Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg har større forståelse for Frp-opplegget: "Syria-avtalen er en totrinnsrakett: Først gjør nasjonale myndigheter sitt. Her må FrP i regjering lojalt følge opp Stortingets vedtak. Så må kommunene gjøre sitt. Her må FrP i en kommunevalgkamp få si hva deres kommunepolitikere vil stemme for. Det er moralsk smålig, men politisk akseptabelt.

Ord for dagen og fremtiden: «Jeg håper virkelig ikke at en av Europas mest søkkrike nasjoner har tenkt å svikte ved å nekte å gi beskyttelse i eget land. Kommunene er blitt rikere, landet rikere, men forhåpentligvis har ikke småligheten økt samtidig» (Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen)

 SV tar boksehanskene på
Miljøpartiet De Grønne får stor oppmerksomhet. Andre partier konfronterer dem mer enn tidligere. Klassekampen registrerer at SV nå bryter borgfreden fra forrige valgkamp,, da Audun Lysbakken sa at han ikke ville angripe MDG, Han ønsket partiet lykke til fordi landets trengte en sterk venstreside.

Men nå angriper SV MDGs fagpolitiske profil med et eksempel fra Trondheim kino.. og advarsel mot å budra til sosial dumping. «Gammelt nytt», sier talskvinne Hilde Opoku, og sier til Klassekampen at «vi går ikke inn for sosial dumping – snarer tvert imot»
- De Grønne er et fundamentalt utviklingshemmende parti og industrifiendtlig. Det kan bli veldig belastende for Aps grasrot å inngå for mange kompromisser med slike miljøfundamentalister, mener rikssynser  Frank aarebrot.

Men Jonas Gahr Støre er «sikker på at Ap kan finne løsninger sammen med MDG i mange norske kommuner. Det handler jo også om å vise respekt for velgerne. Det er de som setter sammen bystyret som det skal forhandles utifra»
Vi får nok høre mer om MDG, blokkuavhengighet og konkrete standpunkter i andre saker enn miljø og klima.

Sosiale medier når yngre lettere
- Deltagelse på sosiale medier har blitt essensielt for partiene og er spesielt viktig rundt valget. Sosiale medier gjør at velgerne får et mer personlig forhold til politikerne og gjør det lettere for partiene å nå de yngre velgerne, sier professor Gunn Enli til nrk.no.- Sosiale medier er likt for alle fordi det er gratis. Så små partier med lite budsjett kan være til stede, de kan være kreative og de tar ofte sjanser. De største partiene er best fordi de har profesjonalisert driften, men vi ser også at de ofte er mer konservative enn de mindre partiene.

Hun synes det er naturlig at de mest ressurssterke partiene har flest følgere, men tror de mindre partiene oftere er mer kreative på sosiale medier. Antall følgere på Facebook, Twitter og Instagram,.Ap 121.482 . Høyre, 89.353, Frp, 88.862 MDG 65.569. Venstre, 50.664,,  SV 46.946, Sp 25.700. KrF 21.466

Ny vri på søndagshandel?
Venstre har justert sitt syn på søndagshandel etter massiv motstand mot full søndagsåpent i høringsrunden som kulturministeren gjennomførte før sommeren, skriver VG. To forslag antydes:

Kommuner med turisttrafikk kan selv bestemme om butikkene kan søndagsåpne i hele eller deler av kommunen - ut fra visse kriterier. I dag avgjør fylkesmannen om kommunen er en turist-kommune eller ikke.
Venstre åpner også for at det kan bli noen flere søndager under ordningen der butikkene nå kan åpne på søndager i desember - altså flere søndager enn bare fire i adventstiden.

KrF-leder Knut Arild Hareide frykter at det kan være snik-innføring av søndagen som full handledag.

Personstemmer
Da Dagbladets reporter skulle inn i stemmelokalet på Grønland for å forhåndsstemme, kom listebæreren bort og ga ham beskjed om å stemme på Arbeiderpartiet og kandidat nummer 39 i Oslo, Elvis Chi Nwosu Han jobber frivillig for å kumulere meg lenger opp på Aps valgliste. Han har full rett til å stå utenfor valglokalene og dele ut lister, sier Nwosu

-Dette er en sleip metode å sanke personstemmer på, men heldigvis er innvandrervelgerne i Oslo ganske smarte og blir ikke lurt av slike typer. Jeg oppfordrer folk til å ikke stemme på slike mennesker, sier ordfører Fabian Stang. -Det er et mye større problem at så få bruker stemmeretten sin, kontrer Siri Gåsemyr Staalelsen, Ap-sekretær

Notert
Merking av skolebusser, trygge soner og sikring av bussholdeplasser vil gjøre skoleveien tryggere, mener KrF. Partiet foreslår en egen transportplan for barn.

Aftenposten har undersøkt hvor mye hver kommune i landet bruker på drift av kultursektoren. Arbeiderpartiet har ordføreren i 156 kommuner, mens Høyre sitter med makta i 122 av landets – enn så lenge – 428 kommuner.  Utregningen viser at Ap-styrte kommuner i gjennomsnitt bruker 3,8 pst av pengene de har til rådighet på kultur. Høyre bruker 3,4 pst..Det tredje store ordførerpartiet i landet, er Senterpartiet. Partiets 92 ordførere legger seg mellom de to andre store når det gjelder penger til kultursektoren.
I 100 av landets kommuner er kvinneandelen på valglistene mindre enn 40 prosent. Bare ti kommuner har flere kvinner enn menn på listene. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det på landsbasis er 43 prosent kvinner på valglistene, en framgang på mindre enn 1 prosent siden 2007, skriver Aftenposten.To tredeler av dem som troner på den øvre delen av listene, og som det er størst sannsynlighet at blir valgt, er menn

I 11 kommuner i har innbyggerne bare to valglister å velge i.

Sitatet

Jeg tror at «fiendtlig arkitektur» og forslag om tiggeforbud er to ulike uttrykk for at vi politikere ofte ikke klarer å se bak fasaden til folk,  Erik Lunde Oslo KrF
Det er nå vi må tørre å si at eiendomsskatt bør innføres på de store villaene. Audun Lysbakken, leder i SV

 

 





























Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar