fredag 21. august 2015

23 dager igjen

Utradert?

«Små partier blir utradert» , heter det i et oppslag i Klassekampen i forbindelse med det urealistiske NHO-forslaget om 77 kommuner. For oss som høre til de «små» lyder det drastisk, men i teksten inni avisen heter det at «småpartienes makt vil krympe kraftig». Regnestykket går ellers ut på at «av de 77 nye kommunene vil trolig Ap få makten i 42 og Høyre i 29».
Hvis vi ser på de allerede eksisterende store kommunene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, er «makten» noe som det store partiet – som ikke noen steder er i nærheten av flertall alene – må dele med de små, først og fremst KrF og Venstre.

Heller reelle dialoger

Ønsket om en noe annerledes debatt i valgkampen, har vært fremmet helt siden fjernsyn og radio begynte å legge bort mikrofonstativet og krevde konkrete svar. I år har debattformen vært aktualisert etter kritikken hos noen av Jonas Gahr Støres form, og i Bergens Tidende kommenterer Frank Rossavik: "Der den vanlige damen Erna Solberg har jobbet seg opp til å bli en god debattant, må aristokraten Jonas Gahr Støre jobbe seg ned.  Hva om han brøt monotonien i debattene, og slo an en annen tone? Før han ble partileder ga han inntrykk av å være interessert i å lytte og i å ta andres utsagn i beste mening. Kunne vi se for oss en Ap-leder som prøvde å gå i reelle dialoger med Erna Solberg og andre?

Rossavik har kritisert Støre for å være «en tåkefyrste, som er en negativ term for «lyttende» og «nyansert». Og ja, det er et problem hvis Aps leder snakker alle etter munnen og ikke gir et klart bilde av hvilken politikk han står for. Tendensene har vært der. Men det er også et problem hvis fjernsynets debatt- og duellformater tvinger alle politikere til å bli like. Hvis noen kan bryte, er det nettopp en mann med autoritet som Jonas Gahr Støre. Han kan, om han lykkes, endre debattene helt. Er det en for stor sjanse å ta for ham og for partiet?»
Gahr Støre har selv en god kommentar til NTB: Jeg kan nok forsøke å snakke i litt kortere setninger. Men jeg vil ikke bli en dårlig kopi av meg selv.

Standpunkt viktigst

I den andre storavisen oå Vestlandet, Stavanger Aftenblad, har Tom Hetland et spørsmål; ”Er personlege eigenskapar viktig­are i bobla som både politikarar, partisekretærar, reporterar og kommentatorar lever i»? Han prøver å finne svar i velgerundersøkelsen fra 2013: « Om ein skal tru på veljarane, betyr personane stadig mindre i politikken. Ved siste stortingsval i 2013 var det berre 13 pst som oppgav «tillit til kandidatar og leiarar» som viktigaste årsak til partival, ned frå 22 pst i 1996

Også den allmenne tilliten til partia får gradvis mindre å seia, frå 30 pst i 1984 til 22 prosent i 2013. Me er ikkje så fast knytte til bestemte parti som me var før, me har lettare for å skifta.
Det som derimot blir viktigare, er partia sine standpunkt i bestemte saker. Heile 60 prosent av veljarane sa at det var viktigast for dei i 2013, opp frå 46 prosent i 1984.
 
Viktig for Gahr Støre, Ap og Norge

Begrepet «tåkefyrste» trekkes også frem av Thomas Boe Hornburg i Aftenposten, i en omtale av Arbeiderpartiets omstillingspakke.  Han synes at den er positiv, fordi «der Støre før sommeren helt glemte å nevne bedriftene, understreker Ap nå at "omstilling skjer i bedriftene". Kommunene er ikke nevnt med et ord.»

Boe Hornburg finner at dette er strategisk  for Ap som må forsvare posisjonen som arbeidspartiet bedre enn de gjorde før sommeren. «Personlig, for Støre som trenger et klart og konkret budskap på et nøkkelområde som arbeid for å bli kvitt stempelet som tåkefyrste. Og politisk, for Norge. Den viktigste omstillingen vil skje i bedrifter som er uberørte av politiske tiltak. Det er likevel et bidrag på veien at landets største parti vil støtte næringslivet gjennom omstillingen som best man kan. Det er mer troverdig enn å late som om omstilling mest av alt er et spørsmål om mer velferd, styrkede arbeidstagerrettigheter og økte overføringer til kommunene».

Ungt og gammelt

Bare 4 pst. av de nesten 3.000 førstekandidatene i årets valg er under 30 år. Miljøpartiet De Grønne er best til å trekke de unge med i lokalpolitikken. I motsatt ende av skalaen finner vi KrF, bare 5 av partiets 292 førstekandidater er under 30 år. De fleste av partienes listetopper, 30 pst, er i alderen 50-59 år. 27 pst 40-49 år, mens 13 pst er i alderen 30-39 år.
Blant alle de nesten 60.000 listekandidatene er 6 pst kvinner under 30 år, mens 5 pst er menn i samme aldersgruppe. 52 pst av alle listekandidatene er over 50 år.

Uredelig og fordummende

Media blir stadig flinkere til å etterprøve påstander i valgkampen. Nå sist har Aftenposten sett på Oslo Høyres agitasjon med den eiendomsskatten som Ap vil innføre. «Det er en ærlig sak å være motstander av eiendomsskatt. Men debatten må være redelig. Ap går til valg på å skattlegge boliger og næringseiendom basert på ligningsverdier Oslo Høyre bruke eksempler basert på prisantydning Det er skuffende useriøst å presenterer en fordummende kalkulator «, skriver avisen redaksjonelt.
Det er sikkert nok overdrivelser og usannheter å ta av i valgkampen i kommunene -  sett i gang!

Lokal valuta
-
Vi vil støtte forsøk med lokale valutaer, som kan brukes parallelt med norske kroner på lokalt produserte varer og tjenester heter det i Miljøpartiet De Grønnes valgprogram
-Dette er et eksempel på at De Grønnes økonomiske politikk er dårlig gjennomtenkt radikalisme. I noen saker er De Grønne enda mer radikale enn SV – så langt at partiet nærmer seg venstrepopulisme, sier professor (og Ap-medlem) Frank Aarebrot.
 

Bibelsk
-Hva er din viktigste verdikamp lokalt? blir SVs toppkandidat i Stavanger, Eirik Faret Sakariassen (24) spurt av Vårt Land. –Kampen for at vi i en av  Norges rikeste byer gjør mer for de som har aller minst. For som det står i Ordspråkene 14,31: Den som er hard mot en stakkar, håner hans skaper. Den som er mild mot de fattige, ærer Gud

Notert

Tre dager på rad er det kommet målinger for Oslo. Gjennomsnittet (pluss/minus ifht 2011-tallene i parentes): Rødt  4,5 (+0,9), SV 4,9 (-1,4) MDG 8,0 (+5,5), Ap 30,8 (-2.3), Sp 0,5 (-). V 7,2 (-1,0), KrF 2,6 (+0,2), Høyre 31,8 (-3,9) Frp 8,0 (+0,1)
Ordfører Stanley Wirak, Ap, er en viktig årsak til økende Ap-oppslutning i Norges 7.største by. Han regjerer sammen med Frp. Siste måling gir AP +5,  Frp –1, H -4,  MDG 2, SV -1 Sp -1, Borgerlig 28-21.
Ikke siden 1977 har så mange LO-medlemmer sagt at de vil stemme Arbeiderpartiet, 63 pst er 2o mer enn i 2011. 10,1 pst foretrekker Høyre, mens Frp får 5,3 pst.

Sitatet
Vår tids partilederdebatter på fjernsyn er en mellomting mellom barslagsmål og veltalenhetskonkurranser.
Frank Rossavik, Bergens Tidende
Det er bedre å være aktiv for tidlig enn passiv for sent.
Jonas Gahr Støre
Når jeg nå ta ulike valgomater, ser jeg at Rødt dukker opp som mitt andre parti.
Jan Bojer Vindheim, MDG-gründer, Trondheim
Jeg vet at True Drevland noen ganger blir for mye for folk.
Trude Drevland, H
BT

Årets kommunevalg handler ikke om partitilhørighet, men om hvilken lengde vi skal ha på barnetogene i Grue på 17. mai i årene som kommer. 
Wenche Huser Sund, ordførerkandidat for Felleslista i Grue
 
En bråte nye eksperter forteller oss at valgene vinner på Internett, Det er tull. Valg vinnes på dørstokkene. Og brosjyrer knuser twitter.
 Frithjof Jacobsen, VG
 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar