mandag 10. august 2015

34 dager igjen


Lære fra kommunene?
-Hva om kommunepolitikk tvert om kunne få betydning for rikspolitikken? Spør Marie Simonsen i Dagbladet. Utgangspunktet er den såkalte Arendalsuka. «Det er mulig både arrangørene, partiene og pressen er redd for at lokalpolitikk ikke engasjerer bredt nok. Aktørene er ukjente for folk flest, sakene for stedsbestemt. Men det finnes både problemer og løsninger som er allmenngyldige og kan overføres. Det er kommuner som for eksempel løser eldreomsorg og integrering på nye og spennende måter, og som kunne videreføre den kunnskapen i et forum som Arendalsuka". Vettugt.

Finner han formen?
Denne uken avsluttes med en tradisjonell partilederdebatt. Særlig i Ap er man spent på om Jonas Gahr Støre makter å rette opp inntrykket fra nettdebatten som nok ikke mange så, men som er kommentert og særlig i Dagbladet markert som klar seier til Erna.
"Både Solberg og Stoltenberg begynte tidlig med politikk, og vokste nærmest opp i politiske debatter som ungdomspolitikere. Den erfaringen mangler Støre. Kanskje er det derfor han virker ukomfortabel med selve debattformen, som krever at du går i konfrontasjon med motstanderne. Det virker av og til som om Støre er nødt til lokke frem en del aggresjon, kanskje til og med sinne, hos seg selv, for å klare å angripe motstanderne. Og det fungerer sjelden.  Ap-lederen klarer ikke helt å fortelle hva han og partiet vil med Norge. Nå begynner han å få dårlig tid», kommenterer Frithjof Jacobsen i VG

Etter den første debatten forklarer professor Anders Todal-Jenssen at partiledere som tabber seg ut eller presenterer faktafeil, generelt ikke gir store utslag på meningsmålingene eller hvordan folk ender opp med å stemme. Undersøkelser at populariteten til partiet er ti ganger så viktig som populariteten til partilederen for dem som går til stemmeurnene.

Støre ser problemene, og er villig til å snakke om dem. Vanskelig blir det først når han skal snakke om løsninger. (Michael Brøndbo, Nationen)

Jeg tror Gahr Støre vil komme sterkere etter hvert.

«Må skjære igjennom»

Kommunesammenslåing debatteres daglig. «Stortinget må kunne skjære gjennom i regioner hvor behovet for en sammenslåing er ekstra stort. Nå opplever jeg at Ap har strammet til sin holdning mot å bruke tvang i overkant, sier Frode Berge  til Stavanger Aftenblad.

Han er tidligere statssekretær og fylkesleder i Rogaland Ap, nå utviklingssjef i den lokale næringsforeningen og Ap-medlem. Og – han er sønn av tidligere finansminister Gunnar Berge, som har vært en forkjemper for tvangssammenslutning: «Det hadde aldri blitt gjennomført store reformer i dette landet, hvis det hadde vært frivillig. Det er bare ett svar, og det er Stortinget. Det er de som må ta beslutningen, det er derfor vi har et Storting. De gjør det i alle andre saker, og ingen sier at det er udemokratisk»

Statsministeren ligger lavt og sier at minst 50 kommuner, det vil si hver niende kommune, må slå seg sammen for å oppnå en ny grense på maksimalt 400 kommuner her i landet

Minoritetene underrepresentert

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet kommunestyrerepresentanter med ikke-vestlig bakgrunn ble doblet i antall fra kommunevalget i i 2003 til valget i 2011. Ingen norske kommuner har ordfører med minoritetsbakgrunn

-Minoritetspolitikere er underrepresentert i kommunestyrer. Partiene gjør for lite for å rekruttere folk med innvandererbakgrunn,, fremholder forsker Beret Bråten i Fafo. – Partiene har kvinnegrupper som sikrer kvinner på listene, ungdomspartiene sikrer unge kandidater, og lokallag sikrer geografisk spredning. Få partier har innvandrergrupper, og derfor blir dette hensynet ofte glemt. Partiene må etablere klare regler som sikrer minoritetspolitikere plass, sier forskeren.

Gode intensjoner, men kan det generelt bli for mange representasjonsskrav? Det er jo i siste instans velgerne som skal velge.

 Alle gode ting er tre

-Er det noen velgere der ute? Det er som om ordene har vært et ekko rundt SV i flere år nå, skriver Dagbladet og forklarer hvorfor derfor Audun Lysbakken nå står på kjøkkenet og snakker SV-politikk på inn- og utpust. «Det er mange som nærmest har konkludert på forhånd med at det vil gå dårlig med SV i valget, men vi føler at vi har lite å tape og mye å vinne», sier Lysbakken. Han vil gjenta en setning igjen og igjen, hver dag frem mot valget:

«I år har vi tre veldig tydelige kampsaker. Først skole: Vi vil ha flere lærere og lage et opprør mot hjemmeleksene. Så eldreomsorg: Vi vil kjempe for at stoppeklokkene skal stoppes rund om i norske kommuner. Til slutt er det ren luft».

Oda Learn Skjetnes sluttsats: «Det er det SV stiller med»

Notert
Berre tre parti stiller liste i Rollag i Buskerud, og resultata frå det siste valet tyder på at noverande ordførar blir kasta. 23 år gamle Even Røed ynskjer å kaste Senterpartiet ut av ordførarkontoret, og overta klubba sjølv i Rollag i Numedal. Der bur det berre fjorten hundre menneske» (nrk.no)

Jeg tok sjansen på at jeg lever fire år til, slik at jeg fortsatt kan kjempe for SV.
Sylvi Ofstad Samstag, 75, ordførerkandidat i Frogn, til Klassekampen

Vi må få til eit press nedanfrå i kampen  om TISA. No tar eg saka  vidare til kommunestyret.
Erling Outzen, SV, Sunndal

 Replikken
Politikerne må bli i bedre fysisk form, jeg har innsett at det gjelder å være i form hvis man skal styre byen. (Ynge Brox, H, Trondheim)

Endelig fant Høyre forklaringen på de mange valgnederlagene i Trondheim.(Adresseavisen)

Sitatet
Det eneste som er sikkert i en valgkamp, er at det skjer noe uforutsett.
Marie Simonsen, Dagbladet

Av og til tenker jeg at Jonas Gahr Støre  minner om en teknisk begavet fotballspiller fra en lavere divisjon som plutselig er i eliteserien og blir lammet av et tempo som er så mye høyere enn han er vant til.
Frithjof Jacobsen, VG
Jeg tror folk er mest opptatt av at søpla blir hentet, at ungene får gå på en god skole og at de ikke betaler mer skatt enn nødvendig. Utover det tror jeg mange er revnende likegyldig til hvem som styrer.
Fabian Stang, ordfører

Blogglisten

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar