mandag 24. august 2015

20 dager igjen


Kjære lille eiendomsskatten min, eller ….?

Eiendomsskatt eller ikke? Spørsmålet synes mest aktuelt på Østlandet, samt i Bergen. I Politisk kvarter på KRK 2 i morges hørte vi byrådsleder-utfordrer Raymond Johansen (Ap) og sittende byrådsleder Stian Berger Røsland omtrent syv ganger gjenta sine argumenter om beregning av AP-skatteforslaget, etter ligningsverdi eller fremtidig takst.

I Bærum argumenterte Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Kjell Maartmann-Moe, at elevtallet i skoleklassene må ned til 22, «det gir læreren bedre arbeidsforhold». I dag er det 633 klasser i Bærums-skolene, med et gjennomsnittlig elevtall på nærmere 30 elever, og Høyres gruppeleder  Bjørn Røtnes sier at 190 nye klasser og 150 nye klasserom, «kommer til å bli veldig dyrt og koste opp mot 250 millioner kroner i året». Han tror ikke dette er mulig å finansiere u ten eiendomsskatt, men Maartmann-Moe benekter at det er noe de har tenkte til å innføre: Eiendomsskatt er ikke et tema for oss

Hva er egentlig sannheten om eiendomsskatten i Oslo? Både AP og Høyre har litt rett, mener Jan Arild Snoen (http://www.minervanett.no/politisk-kalkulator/)

Nytt dobbeltmenneske

Tommy Berg fra SV i Alta anbefalte i 2013 nesten folk til å  stemme Frp eller Venstre i stedet for eget parti, på grunn av sykehussaken. Dette skapte intern brudulje, men nå er alt tilgitt. Han kjemper for at Alta at Alta må ha både et topp akuttilbud og fødeavdeling, forteller Altaposten.  Som fylkesleder i Finnmark SV har han imidlertid stilt seg bak partiets holdning om at sykehusene skal ligge i Kirkenes og Hammerfest.

Kvinner selv stod op og strede ..

Bjørnson tenkte nok ikke på glåmdaslskvinnene, men avisen Glåmdalen skriver at det etter valget kan bli kvinnelig ordførerdominans i Glåmdalen, i fem av syv kommuner, «Kongsvinger og Åsnes blir derimot fortsatt mannsbastioner, fortsatt mannsbastioner».

Avisen forteller at i inneværende valgperiode er det kvinnelig ordfører i begge odalskommunene, henholdsvis Lise Selnes (Ap) i Nord-Odal og Anne-Mette Øvrum (H) i Sør-Odal. Begge stiller seg til disposisjon for gjenvalg. Selnes har i utgangspunktet ingen reell motkandidat i Nord-Odal, mens Øvrum utfordres av tidligere ordfører Knut Hvithammer (Ap) i Sør-Odal.
I Eidskog blir ordfører Knut Gustav Woie (Sp) og Høyres Guttorm Kristiansen utfordret av Kamilla Thue (Ap). I Våler står ordførerkampen trolig mellom Hilde Riseng (Ap) og Lise Berger Svenkerud (H).

I Nes vil ordførerkampen vil etter alt å dømme stå mellom Grete Sjøli (Ap), Merete von der Fehr (H) og Tove Nyhus (Frp) – de to siste partiene må i tilfelle bli enige seg imellom hvem som eventuelt skal utfordre Sjøli etter valget.

Grue er norgesmester

I Grue topper kvinner alle de tre valglistene, og Herdis Bragelien (Ap) eller Wenche Huser Sund (H) blir ordfører selv om Åse B. Lilleåsen stiller som ordførerkandidat for Sp. Grue norgesmestere i antall kvinner på valglistene under årets lokalvalg. 53 prosent av kandidatene på årets valglister i Grue er kvinner.. Wenche Huser Sund er ordførerkandidat for Grue H/Krf/V og mener den store mobiliseringen av kvinner skyldes to ting.  -Her i bygda har det vært landbruk i alle år, hvor mennene har vært ute og jobbet på jordet og i skogen. Det er damene som må ha tatt tak, og drevet familien AS hele tiden. Det er historisk sett den ene grunnen. Den andre er at Grue er ei gründer-bygd med damer. -Det er utrolig mange flinke damer som har fått til mye her, sier Huser Sund til NRK.

Alder ingen hindring

Førstekandidaten for Pensjonistpartiets i Gjøvik, Tone Lise Kvernlien, er 36 år gammel og jobber i det daglig som med barn og unge som miljørterapeut.. Andrekandidaten heter Tara Kristine Bale (41). Hun føler seg heller ikke slett  for ung.– Nei, dette handler om å stå sammen om enkelte saker. Pensjonistene har god erfaring i politikken, og Pensjonistpartiet er et parti for dem som kanskje ikke har like muligheter som alle, sier hun til NRK. I Sør-Odal er bare fire av 12 kandidater er eldre enn 67 år gamle. Fem er 50 år eller yngre.

Underrepresentasjon av innvandrere

 Antallet bystyrerepresentanter i Stavanger med innvandrerbakgrunn kan bli kraftig redusert etter valget. Dersom Stavanger Aftenblads partibarometer slår til, kan antallet bystyremedlemmer med innvandrerbakgrunn i Stavanger gå fra åtte til tre. Kun Annamaria Gutierrez, kumulert som nummer to på Venstres liste, er helt sikker på fast plass. 21,8 prosent av innbyggerne i byen er ikke etnisk norske.

42 av 518 listekandidater har innvandrerbakgrunn. Venstre har åtte innvandrere på listen (seks i nabobyen Sandnes) , og Annamaria Gurierrez tror det kan skyldes at Venstre støtter opp om gründere. «Mange innvandrere skaper sine egne arbeidsplasser og starter opp sine egne selskaper».

Forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo er positivt overrasket over antall innvandrerepresentanter i bystyret i Stavanger, men mener det er kritikkverdig om andelen går ned etter høstens valg.- Vi vet innvandrere blir en større del av befolkningen fra valg til valg, og derfor burde vi kunne forvente at det reflekterte hvem som ble valgt inn, sier han til Aftenbladet. - Vi har sett at valgdeltakelsen blant innvandrere er høyere der det stiller flere kandidater med innvandrerbakgrunn til valg. Det er en klar underrepresentasjon av innvandrere i mange kommuner, det er ikke heldig.

Bergh tror flere av kandidatene med innvandrerbakgrunn kan komme inn selv om de ikke står øverst på partilistene. - Vi har sett flere eksempler på innvandrerkandidater langt nede på listene som har kommet inn på grunn av mange personstemmer, både fordi de får stemmer fra folk med samme bakgrunn og fra nordmenn. Politikere med innvandrerbakgrunn kommer ofte godt ut av personvalg, særlig i store byer.

Gratis avgift for å stemme?

I mange kommuner, også Tvedestrand, har valgdeltakelsen vært synkende. Morten Foss (sp) har i den anledning foreslått at det gjennomføres en trekning blant alle som stemmer ved lokalvalget, der vinneren får gratis kommunale avgifter i ett år, forteller Tvedestrandposten. Ordføreren har lovet å undersøke om en slik loddtrekning blant alle som bruker stemmeretten er lovlig. -– Hvis man belønner folk for å bruke stemmeretten mister man et veldig viktig aspekt med å være en borger i et demokrati, sier valgforsker Dag Ingvar Jakobsen

For mange selfies?

Under et besøk til Telemark stilte  statsminister Erna Solberg (H) sopp på mange selfies.  – Hun var åpenbart mer opptatt av å ta selfies enn å diskutere de viktige politiske sakene vi er opptatt av i Telemark, sier Aps fylkesordførerkandidat Svein Tore Løkslid til VG.

-I Telemark har vi jobbet med to viktige saker Vi har to så viktige saker i Telemark: Å få en kreftstråleenhet til Sykehuset i Telemark og en statsgaranti til Ineos i Bamble. Så kommer statsministeren på besøk og det eneste som skjer er at hun lager selfie-show. Det virker som om hun bruker selfies til å vri oppmerksomheten bort fra vanskelige saker.

–Det er oppsiktsvekkende at Ap mener statsministeren ikke skal sette av tid til å snakke med folk flest, . Erna snakker med alle, uavhengig av hvem de er. Akkurat slik var det i Telemark også. Én pasient brukte også muligheten til å snakke med henne om ny stråleenhet», skriver  statssekretær Sigbjørn Aanes, til VG.

Og telemarkspolitikeren får liten støtte sentralt. - Jonas Gahr Støre stiller også opp på selfie med folk, det er hyggelig og gir ofte anledning til å snakke om politikk, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Arbeiderpartiets stortingsgruppe

Dra enten H eller Ap mot sentrum

Dersom det ikke blir grunnlag for et borgerlig flertall i Bergen, vil partiet søke innflytelse andre steder, sier toppkandidat Erlend Horn (V) til BT.-Hva gjør dere dersom KrF velger seg Ap? -I et slikt scenario vil det være viktig for Venstre at den politikken har et tyngdepunkt i sentrum, og minst mulig tyngdepunkt mot venstresiden. Horn presiserer at de anser seg som et borgerlig sentrumsparti.-Men er det ikke grunnlag for et borgerlig byråd, vil vi heller bruke krefter på å trekke Ap inn mot sentrum.
BT karakteriserer Horn slik: Venstres nye frontfigur er en ekte gamlisungdom. Erlend Horn er bare 27 år, men er knapt sett uten blazer eller genser med v-hals.
Om en annen ung 1.kandidat, Sondre Båtstrande, 32, leder av MDG, skriver BT: Den frittenkende idealisten skiller seg ut med mer enn sitt viltvoksende hår og skjegg. Han har ikke bare møtt barbeint i bystyremøte. Han har også skrevet en bok om alt planten hamp kan brukes til.

Og endelig om ordfører Trude Drevland: Se for deg Fotballpuben kvelden Brann tok seriegull i 2007. Det er høylytt, entusiastisk og ekstremt folkelig. Omtrent slik er også Høyres ordførerkandidat, Trude Drevland. Og i likhet med entusiastene i Brann-drakt, er det flere som har stilt seg tvilende til ordførerens vurderingsevne.

Landet valgrundt

Johan Alnes (Ap) i Ås, har vært så populær at opposisjonen ikke alltid har brydd seg om å stille motkandidat. Til høsten gir han seg etter 24 år.

En annen populær og markant ordfører som legger inn årene, er Harald Espelund (Frp) i Ullensaker. I løpet av sine 12 år med ordførerkjedet, har Espelund an Frp til Ullensakers desidert største parti med godt over førti prosent av stemmene (NRK).

Bare fire prosent av de nesten 3.000 førstekandidatene i årets valg er under 30 år. Yngst er trolig ordførerkandidat for De Grønne i Modum, 19 år gamle Vegard Berget. Muligheten er nok litt bedre for 23 år gamle Even Røed, Ap. Varaordførerkandidat er Gunn Hege Laugen, 22 år, forteller Laagendalsposten. Ap hadde 38.8 pst i 2011, Sp, som nå har ordføreren, fikk 28,9, men samarbeider med H og KrF.

Østfold og Akershus vil fortsette samtalene om å slå sammen fylkene. Politikere fra de to fylkene hadde et felles møte denne uka og er enige om å gå videre med diskusjonen. arbeidsgruppe bestående av ordfører, opposisjonsleder og rådmann, som skal gå i samtaler og legge opp det videre løpet sammen med en tilsvarende delegasjon fra Akershus (NRK).

Sykepleierforbundet arrangerte valgkampens tredje duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Tema «Hvordan sikre nok og riktig kompetanse i helsesektoren nå og i tida framover». «Støre fikk særlig applaus blant publikum da han kritiserte regjeringen for ikke å lytte til de ansatte i forbindelse med innføringen av ny arbeidsmiljølov».  Dagbladets dom: Støre 6, Solberg 5.

Dagens Sandberg-repetisjon: Syria-flertallet undergraver en ansvarlig innvandringspolitikk (http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Per-Sandberg-skriver-Syria-flertallet-undergraver-en-ansvarlig-innvandringspolitikk-8136555.html)

Monica Mæland (H) varsler en gründerplan, som hun håper skal gi gründerne enklere regelverk slik at flere overlever. Ap ønsker mer satsing på kapital til gründere i tidlige faser av en ide, og forslår et akseleratorprogram der staten satser 250 millioner fordelt på fem regioner over hele landet. -Det er strengt tatt ikke flere planer vi trenger, men handling for å sikre at det blir skapt flere arbeidsplasser, sier Terje Breivik, finanspolitisk talsmann i Venstre, til NRK.

Sitatet

Vakker natur og et hyggelig lokalmiljø er viktige kvaliteter. Men om det ikke er relevante og attraktive jobber i kommunen, hjelper det lite.
Olav Holst-Dyrnes, konsernsjef i Ekornes, ordførerkandidat Sykkylven, H

I denne perioden har MDG stemt nesten utelukkende i blokk med Rødt i bystyret, så det å kalle de et fløyparti på ytterste venstrefløy mener jeg er helt rimelig.
Erlend Horn, førstekandidat, V, Bergen

Mange av planene for både Sola kommune og Nord-Jæren er basert på en forventning om at den oljefyrte veksten vi har hatt de siste ti årene skulle fortsette videre.
Geir Ove Skaarstad, salgskonsulent, 2. kandidat Tanangerlisten

De færreste velgere tror at det ene partiet har særlig mye mer å fare med i eldreomsorgen enn det andre.
Jan Arild Snoen i Aftenposten

Norske kommuner har et inntektssystem som i stor grad favoriserer småkommuner.
Ove Vanebo i VG
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar