tirsdag 4. august 2015

40 dager igjen

Ap ligger an til å gjøre et langt bedre kommunevalg enn sist. Arne Strand i Dagsavisen  håper for Aps skyld «at valgtoget denne gangen ikke går av sporet slik det gjorde i 1979. Partiledelsen rotet seg da bort med uheldige utspill og altfor mye fest om bord. Ap gjorde da også sitt dårligste kommunevalg i moderne tid. Med Støre som sjef på lokomotivet, skjer ikke det på nytt».

Ordførervalgene, særlig  i de største byene, opptar mange. De kan signalisere nye konstellasjoner på riksplan. Trond Giske formulerer har formuler det slik: «Jeg tror dette valget er innledningen på et nært samarbeid mellom KrF og Ap, slik vi nå ser her i Trondheim. Jeg tror det vil spre seg til stadig flere kommuner og til rikspolitikken. (…) En viktig årsak til det er at de to partiene for første gang på 30 år ikke står i opposisjon til hverandre i rikspolitikken»

I VG beskriver Frithjof Jacobsen situasjonen slik: «Gjør Støren høy, gjør porten vid. Arbeiderpartiet har nå formelt søkt KrF om syndenes forlatelse og en plass i den politiske himmelen». Han kan ikke tenke seg at KrF skifter side med mindre Hareide føler seg bortimot helt sikker på at han slutte seg til den fløyen som vinner stortingsvalget i 2017, og har en god observasjon: «KrFs veivalg handler ikke om ideologi, men om hvor partiet får innflytelse for hjertesakene. Et eventuelt tett tillitsforhold mellom Ap og KrF er nødt til å begynne lokalt. Det er gjennom godt samarbeid i kommune- og bystyrer dagens politiske koalisjoner blir til».

Jonas Gahr Støres innslag i Sarons Dal nylig, er brukt som tegn som Ap-tilnærmelse til KrF. Søndag markerte  Hadia Tajik seg i debatten om religion og politikk med artikkelen  «Vi driver ikke med Gud» i Aftenposten. «Politikk er til for mennesker og for å gjøre menneskers liv bedre. Gud får klare seg selv». Religion er altså uproblematisk så lenge det forblir en privatsak, men har ingen plass i det politiske system. «Gud har alltid eksistert som en formende kraft for enkeltmennesker som tror. Noen av oss er politikere. Det politiske system må være gudløst. Politikerne selv trenger ikke være det».

 I Dagbladet synes Aksel Braanen Sterri at det er «vanskelig å unngå lese Tajiks utspill som en strategisk manøver, en intern arbeidsdeling i Arbeiderpartiet».  Mange vil kanskje oppfatte det som om Støre vender det ene Ap-kinnet mot KrF, mens «Tajik vinner humanetikere og ateisters begeistring ved å være krystallklar på at troen ikke skal sive inn i politikken».

KrF kan i 70 kommuner steder få litt konkurranse fra De Kristne. Per Anders Hoel i Vårt Land har snakket ned Josef Malvin Nilsen på Karmøy. «Jeg tror vi må si at det ble et åndelig kall å gå inn i dette partiet her.». Han  forsto ikke at KrF ikke ville gå i regjering med Frp for å stoppe den nye ekteskapsloven».  Han vil ha omkamp både om den og abortspørsmålet. Og ikke  minst – et kjernespørsmål for mange kristne på Karmøy – «full støtte til Israel».

Og når vi er i Rogaland. I morges spiste statsminister Solberg frokost i Sandnes - Norges 7.største by, større enn Tromsø. Her tabbet Høyre seg ut i 2011 og tok Frp som gitt. Men resultat ble Ap-ordfører (Stanley Wirak som har markert seg svært godt) og varaordfører fra Frp. Omtrent ingenting av det som har skjedd i denne perioden peker på Frp-«overgang».

Sandnes-kombinasjonen kan etter noens mening kanskje også bli aktuell i naboen Stavanger, der Frp står utenfor flertallet (som har én stemmes overvekt mot «røkla». Ingenting overrasker.

Klassisk valgkamp finner vi i Trondheim, der  Yngve Brox (H) mener Ap må være villig til å bevilge pengene som trengs dersom kvaliteten på bo- og aktivitetstilbudet i kommunen skal bli bedre. Kommunalråd Waage mener på sin side at slike uttalelser er et «forsøk på politisk skyggeboksing».
Slike orddueller får vi mange av, uten at velgerne blir klokere.

«MDG seier dei er politisk blokkuavhengig, og det seier også FI. Då seier eg at det er å vere politisk fargeblind. Eg ser forskjell på blått og raudt».
Oddny Miljeteig, nestleder, SV

«Regjeringens reformer bygger på noe av den samme logikken som kommunismen i Øst-Europa etter krigen».
Trygve Slagsvold Vedum. leder, Sp
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar