tirsdag 18. august 2015

26 dager igjen

Debattdagen derpå. Terningkast, kommentarer, sitater, spekulasjoner, dommer. Og for å ta det siste med en gang. Knut Arild Hareide er debattens vinner – hos kommentatorene. Tre aviser som utkommer i Oslo - Dagbladet, VG og Dagsavisen - og regionavisene  Bergens Tidende, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad, har kastet terninger etter partilederdebatten. Resultatet: : Hareide 5,3, Solberg 4,3 , Lysbakken 3,5, Støre, Grande, Jensen og Hansson 3,3 Slagsvold Vedum 2,5.
Kanskje har Adresseavisen den beste karakteristikken av debatten: «Hareide best - mens Erna viser at hun styrer landet» . Og litt i samme retning; «Partilederdebatt er ekstremsport. Derfor kan det virke noe lettvint å kåre vinnere og tapere. Men det som kanskje står sterkest igjen på netthinnen, er at statsminister Erna Solberg har begynt å vise statskvinnetendenser i slike debatter» (Frode Bjerkestrand i BT)

Hareides store kveld
«Knut Arild Hareide hadde ein stor kveld i Arendal, godt hjelpt av dagsordenenBlandinga av sjølvironisk, avvæpnande humor og alvorsfylte moralske appellar går godt heim hos sympatisørane og er god underhaldning for resten», skriver Tom Hetland i Stavanger Aftenblad. VG feemholder at «Hareide er pragmatisk og prinsipiell på samme tid. Han er oppriktig engasjert, oppriktig sint.»

Kommer Gahr Støre?
I går lurte jeg på om Gahr Støre denne gang kunne matche statsministeren. Det gjorde han ikke, jeg har hverken sett eller hørt noen som mener det .»Ap-lederen var forbløffende lite offensiv på skatt og arbeidsledighet, tradisjonelt sett Aps sterkeste kort. Støre var ikke direkte dårlig, men vi forventer enda mer av en Ap-leder om et så sentralt tema som dette», mener Hege Ulstein og Irene Halvorsen i Dagsavisen. Dagbladets jury mener at «Støre var mye bedre enn sist, men Solberg langt mer offensiv og dermed hakket foran».
Med mer rutine i verbalslagsmål burde Gahr Støren nærme seg Erna Solberg.  Foran en forsamling der han bruke tid på å resonnere og trekke lange linjer, er han utmerket.

Siv hos «folket»
Resultatet er noe annet hos de vel 27000 som har stemt i Nettavisen. Der får Siv Jensen 40 pst, Erna Solberg 25, Jonas Gahr Støre 14, Knut Arild Hareide 8, Trine Skei Grande 5, Rasmus Hansson 3, Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum 2 pst.
Gunnar Stavrum i Nettavisen synes at Knut Arild Hareide hadde den beste dagen. Men «det et er en illusjon å tro at politikerne overbeviser så mange velgere i enkeltsaker». Stavrum konkluderer med at derfor kan det være like viktig å sende en melding hjem til den politiske menigheten. «Frp-leder Siv Jensen var ikke spesielt god. Likevel er hun den klare vinnerenMagnus Takvam var inne på noe av det samme like etter debatten i går.
 Betyr stadig mindre
Fornuftige ord for valgkampen kommer fra Tom Hetland i Stavanger Aftenblad: «Dessverre for dei som "vann" debatten og til trøyst for dei som ikkje gjorde det godt: eg trur slike debattar betyr stadig mindre i eit lokalval. For det andre signaliserer ramma rundt debatten at dette eigentleg ikkje er så viktig. Partileiardebattane er i stadig større grad blitt show og underhaldning, eit slags politikkens svar på Melodi Grand Prix eller Idol. I tillegg får sjølve debatten mellom partitoppane stadig mindre plass, til fordel for kommentarar og lette innslag frå sidelinja.
Eg skal ikkje moralisera over det, men resultatet er sannsynlegvis at debattane får mindre tyngde i meiningsdanninga  For det tredje er dei riksdekkande media svekka, og dei spring mindre i flokk enn før. Dessutan har lokalavisene relativt sett klart seg betre enn dei nasjonale, og dei er blitt meir profesjonelle og aktive i den politiske dekninga. Det fører også til at lokale saker og kandidatar får større rom i valkampen».
La oss håpe han har rett
Syria-debatten
-Nei, Siv Jensen  har ikke skapt parlamentarisk historie. Det er ikke uvanlig at partier står for sine primærstandpunkter i en kommunevalgkamp. Frank Aarebrot må jobbe litt mer med historiekunnskapene sine rundt dette. (Erna Solberg til Stavanger Aftenblad)
Det er kommunene som skal bosette flyktningene, og da bør velgerne også få vite hvordan lokalpolitikerne stiller seg. (Sunnmørsposten)
– At det er politikere fra KrF som har bedt folk om å åpne sine hjem, gjør saken bare enda mer utidig. Jeg forventer å se en liste over alle KrF-ere som har tatt flyktninger hjem til seg for å bo! Nei, jeg vil ikke ta imot flyktninger i mitt hjem. Det er totalt uansvarlig både overfor min sønn og min familie. (Line Miriam Sandberg,,listetopp for Frp i Lenvik).
102 år ved roret
«Arbeidertradisjonene står sterk og Ap har sittet med makta i Sarpsborg sammenhengende i 102 år. Nå bryter Venstre  forlovelsen med de rødgrønne. Men skulle det faktisk bli slik at det dannes et sentrumsalternativ som klarer å stå samlet, må både et eventuelt Ap-flertall, samt den borgerlige alliansen ta hensyn til det. Dermed kan i så fall de mindre partiene få større innflytelse i lokalpolitikken de kommende årene enn hva tilfellet er i dag». (Sarpsborg Arbeiderblad)

Konsernmodellen
«I fire år har Kristiansand blitt ledet etter konsernmodellen av næringslivsleder og Høyre. Politiske avgjørelser er tatt på ordfører Arvid Grundekjøns kontor mellom et engere utvalg av dresskledde gruppeledere, og selvsagt menn fra Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet. Uten opposisjonen til stede, uten media og uten offentlighetens innsyn». (Mette Gundersen, Kristiansand Ap, i Fædrelandsvennen)

Opp og ned
Striden om kunnskaps- og kulturpark i Kongsberg (KKP) ga kraftig utslag på stortingsvalget i byen. Arbeiderpartiet som har gått i spissen for KKP-prosjektet gikk tilbake med 11,6 pst. Ap og  Venstre har sittet på hver sin side i saken. For fire år gjorde Venstre et brakvalg. I en meningsmåling nå går Ap tilbake med 10,4 og Venstre med 8,8 prosentpoeng. Kongsberglista «vil gjøre byen attrakti», og mange av dem som er med meldte seg ut av Høyre i 2011. (Lagendalsposten)

Landet rundt
 Kjem du til å stemme på same parti i kommunevalet og fylkestingsvalet? Ja 59 pst , nei 41 pst (Firda)

Tone Lise Kvernlien (36) er i den hektiske småbarns-perioden, mens Trym Sivesindtajet (18) er skoleelev. For dem er det naturlige partivalget Pensjonistpartiet. –«Pensjonistpartiet er et rødblått parti. Fornuft framfor ideologi» sier Sivesindtajet (Oppland Arbeiderblad)

Det er ingenting å krangle om i Tønsberg. Det hjelper lite at partene sier de står for svært forskjellig politikk og er uenige, når eksemplene på det er mangelvare. (Morten wang, redaktør, (Tønsbergs Blad)

 Da Høyre-folk i Bærum testet «Velgerhjelpen» etter lansering lørdag, fikk mange seg en kraftig overraskelse: 5 av 21 svar Høyre-ledelsen hadde gitt, stemte ikke overens med Høyres politikk, program og standpunkter, (Asker og Bærums Budstikke)

 I forrige uke brakte et bilde av stigebilen til Larvik brannvesen brukt som flaggstang for et Frp-flagg  (Østlands-Posten)

Det er all grunn til å tro at KrF forblir tro mot det brede, borgerlige samarbeidet i byen (Drammens Tidende)

For fire år sidan gjorde Bygdelista og ordførar Tor Egil Bøen eit brakval, med 62 prosent av veljarane i ryggen,. Opposisjonen lege lågt. Venstre har no meldt seg på for første gong i Flå. Derfor er det listerekord ved valet. (Hallingdølen)
En knapp måned før valget signerer Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i Verdal en avtale om å videreføre det strategiske samarbeidet de har hatt de siste fire årene. innherred.no

Sitatet
Vi kan ikke knipse arbeidsplasser. Erna Solberg
Sannheten er at Høyre, Frp og Ap er like som tre dråper olje. Audun.Lysbakken, SV
Mens alle snakker om hva som bør gjøres i Norge, snakker Støre om å dra til Paris. VG

Trygve Slagsvold Vedum klarer noen ganger å appellere mer til sosialdemokratisk tankegang enn Jonas Gahr Støre. Erik Stephansen i Nettavisen

Der Hansson snakker om det grønne skiftet som et helt skip, snakker Grande om naglene og kablene og de enkelte bestanddelene. VG

Gahr Støre virker som en moteslave, tvunget inn i bestemors grilldress på Øya-festivalen når han blir presset av Solberg. Sigvald Sveinbjørnsson, BT
Et grønt skifte er et skifte, ikke å fortsette å investere i oljevirksomheten. Rasmus Hansson, MDG

Jeg vil heller ha noen som ikke tror på noe men gjør noe, enn noen som tror mye men ikke gjør noe. Trine Skei Grande, V
Audun Lysbakken fremstår som en reprise av seg selv, hver gang han får ordet. Han blir som et supplement til sentrum og Miljøpartiet. Harry B.A. Strand, Adresseavisen
Hadde jeg vært PR-rådgiver i Fremskrittspartiet, ville jeg vært overlykkelig over at Siv Jensen måtte stå i stormen om søndagsåpne butikker og Syria-flyktninger. Gunnar Stavrum, Nettavisen
 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar