torsdag 20. august 2015

24 dager igjen

Kan være nådeløst
Jonas Gahr Støre er ikke uventet den mest omtalte person hittil i valgkampen, eller som Frithjof Jacobsen i VG sier det: «Alle snakker om Støre. Eller mer presist: Alle snakker om hvordan Støre snakker».  Og videre: «Støre er ikke god nok i kamp. Ikke så god som mange hadde forventet. Bekymringen går inn i hans eget parti, der praten i noen miljøer går om akkurat dette: Er rådgiverne rundt Støre er gode nok, blir det spurt retorisk. Tar kretsen på toppen problemet alvorlig nok? Drøset om egne ledere som ikke leverer perfekt kan være nådeløst. Holder det på lenge nok blir det destabiliserende.»

Mer sjarm fra Vedum?
Har det noen særlig betydning i valget hvor kjent partilederne er? Neppe særlig, tror jeg. Kampanje har imidlertid gjort en undersøkelse som viser at «langt fra alle klarer å knytte alle partilederne til sine respektive partier».  (Det er litt uklart hvilken konkret målemetode som er brukt). Ikke uventet er det over 90 pst som får rett på Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Knut Arild Hareide til deres partier. Deretter kommer Trine Skei Grande 82 pst, Audun Lysbakken 77 pst, Trygve Slagsvold Vedum, 61 pst, Rasmus Hansson 56 pst og Bjørnar Moxnes 51pst. -Dette er et symptom på at Sp-lederen bør vise mer av den sjarmen han har, mener First House-sjef Per Høiby. Jeg tror han kommer til å klare seg utmerket.

Når folkeviljen avgjøres av 0,02 pst
I morges hadde VG denne nettoverskriften: «Folket vil ha Jonas som statsminister» – med ingress: «Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått mye kritikk for sin innsats i TV-debattene, mener folket at han vil være en bedre statsminister enn Erna Solberg».

Jeg kommenterte slik på Facebook: «Når Jonas får 3,5 og Erna 3,48 på en skala fra 1-5, er et slikt oppslag misbruk av tall.
Andre resultater: «Nøyaktig like stor tillit, Jonas foran på kunnskaper, Erna mest tydelig, mest troverdig i debatten, gjør en bedre jobb som partileder»


Kl.13.30 kom saken med en ny overskrift: «Folket: Jonas er mest kunnskapsrik». Greit nok, Jonas får 4,0 og Erna 3,8. Men like relevant foran et valg hadde det vært med: «Erna mer troverdig enn Jonas».  Dette ut fra teksten som forteller at Erna Solberg fikk 3,57 på spørsmålet; «Hvor troverdige er de to partilederne i debatter?» mens Jonas Gahr Støre fikk  3,36.  Stavanger Aftenblad har denne overskriften: »Erna mer tydelig og troverdig enn Jonas».

Slike avveininger står en redaksjon svært ofte overfor. Det gjelder også nyanser i ordbruken: Er flasken halvfull eller halvtom? Det finnes aldri noen fasit, bare deskens magefølelse, sympati av typen David-Goliat, tanken på oppslagseffekt, antall bokstaver osv

Tradisjonelt i NRK
Jeg synes NRK har tatt grep som er nyttige i en valgkamp, og bedre kan det bli hvis et par skjønnhetsfeil lukes bort. Men professor Margareth Sandvik som nylig sluttførte et forskningsarbeid om norske TV-valgkamper, er generelt ikke fornøyd. «TV-valgkampen er som regel ganske så tradisjonell. Mediene viser liten vilje til nyskaping….Hvorfor er det så få velgere som blir invitert inni TV-studioene? Det er jo dem politikken faktisk påvirker og har en betydning for». Sandvik er også kritisk til at TV-debattene bare er polariserende og konfliktorienterte. «Det bidrar til en forenkling der hver politiker reduseres til en talsperson for hver sin side av saken.. Politikkens vesen er mer nyansert, og hver politisk sak har en rekke fasetter», sier hun.

Treffer tidsånden
MDG er nå Trondheims 3.største parti.  «Når Miljøpartiet lykkes nå handler det om at de treffer tidsånden. Mange er mett og lei av forbruk og materiell vekst. Kortreist mat, gjenbruk og sjøldyrking av mat er i skuddet», skriver Tone Sofie Aglen i Adresseavisen. SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski har sett deres program og synes det er skremmende lesning, «de moraliserer over folks forbruk».Også partifellen Snorre Valen har angrepet MDG. «Men de er nok mest skremt av at De Grønne virker som en magnet på deres gamle velgere», mener Aglen.

I Bergen kan Arbeiderpartiet og MDG ende opp til sengs sammen, uten at noen av dem egentlig har så veldig lyst, skriver Mikal Hem i Bergens Tidende. Og Frank Aarebrot sier: «Det kan bli veldig belastende for Aps grasrot å inngå for mange kompromisser med slike miljøfundamentalister». Jonas Gahr Støre sier det han må si: «Samarbeid avgjøres lokalt, og jeg er sikker på at Ap kan finne løsninger sammen med MDG i mange norske kommuner. Det handler jo også om å vise respekt for velgerne. Vi tror det er mulig med grønn vekst»

Krevende – men følger opp
Solveig Horne er inkluderingsminister, og kommenterer overfor Dagsavisen Siv Jensens uttalelse om kommunekamp mot Syria-flyktninger: «Det har hele tiden vært klart at det er kapasiteten i kommunene som må ligge til grunn for en vurdering om de kan ta imot flere flyktninger eller ikke, og det er en vurdering jeg har respekt for, uansett om de sier nei eller ja, legger hun til. Horne mener det vil bli krevende å bosette de 8000 nye flyktningene fra Syria som Stortinget har vedtatt, men sier hun vil følge opp vedtaket og jobbe for å bosette flere.

Eiendomsskatt overalt?
Til tross for at regjeringspartiet Høyre er mot eiendomsskatt, har mange Høyre-styrte kommuner denne inntekten i dag. Samtidig avviser flertallet av partiets toppkandidater å fjerne skatten, skriver DN. - Det er ikke urimelig å anta at vi har eiendomsskatt i alle landets kommuner innen 2020. Jeg tror også det er rimelig at skatten vil bli utvidet, og etter hvert vil vi få bedre taksering, mer basert på markedsverdi. Da vil skattebasen øke, sier professor Jørn Rattsø

Nå er de uenige
Presset på Europa må stoppes og det er dessverre bare en måte å gjøre det på, og det er det samme som i Australia: Å returnere alle som kommer, sier 1.dandidat for Frp i Oaslo, Carl I. Hagen. - Nei, nå er det ikke slik at vi har prioritert nå å sende båtflyktninger tilbake. Båtflyktninger som kommer over og har søkt asyl i Europa eller i Norge, de får sakene sine behandlet på vanlig måte, sier nestleder sentralt, Per Sandberg

Målt
En meningsmåling for Stavanger gir  Ap -1, Frp -1, MDG +3, V +1, Rødt -1, Pensjonistpartiet -1. H/V/KrF7Sp har flertall 34-33 . Frp-ordførerkandidat Christian Wedler vil nok være der han kan få uttelling, og sier: «Når jeg lukker øynene og hører Christine Sagen Helgø (Høyre) og Cecilie Bjelland (Ap) snakke, hører jeg nesten ikke forskjell.
I går hadde Klassekampen en Oslo-måling som viste borgerlig flertall. I dagens måling mangler de et mandat på flertall. Og slik kommer det å bølge frem og tilbake frem til den endelige målingen.

Det strømmer på med målinger. Et interessant tall for Os i Hordaland, der Terje Søviknes, Frp, har vært ordfører i 12 år. Partiet hans får i målingen 39,6 pst. + 1,9 fra 2011. Åpenbart et stor tillitserklærimg til ordføreren.

Dialogisk

Telefondialog i Narvik: «Paul kalte meg en hore».KrF-politiker Trond Millerjord. «Nei, jeg sa du oppfører deg som en». Paul Rosenmeyer, Høyre-politiker. Og enden ble: «Jeg kunne sikkert heller brukt et uttrykk som å selge seg selv#, sier Rosemmeyer til Fremover.

Litt forsiktigere fra sørligere breddegrader: «Det må være lov å forvente at Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum  ikke beveger seg ned på debattnivået fra skolevalgene i hans glansdager i Kristiansand på slutten av 70-tallet». Raymond Johansen, byrådslederkandidaat, Oslo Ap.
«Jeg er neppe alene om å anta at støttepartiene kan få gjennomslag for en kraftigere eiendomsskatt. Hvis det er sykelig, tror jeg at Arbeiderpartiet må finne på enda en skatt - slik at de også kan ruste opp psykiatrien». Gunnar Stavrum

Noen ganger og steder på en søndag
I vår advarte svært mange av Venstres ordførere og lokaltopper mot partiets modell for søndagshandel. Nå jubler de over at partiledelsen har droppet Venstres programpunkt, til fordel for en moderert utgave av turiståpent på søndager, skriver Vårt Land. – Dette er noe annet, Venstre bidrar ikke til noe frislipp lenger, sier den som tydeligst har distansert seg fra Venstres linje, Bø-ordfører Olav Kasland

 Ikke Sabeltann og Sortebill

«Vi er ikke det politiske stuntet til Kaptein Sabeltann. Eller til Kaptein Sortebill. Faktisk har vi like lite med Jack Sparrow å gjøre som Arbeiderpartiet har med arbeidere å gjøre», skriver Tale Haukbjørk Østrådal i Fædrelandsvennen. «Vi et parti som ble startet av folk som er lei av de etablerte partiene og de politiske strukturene vi har i dag. Vi er lei av at folk ikke blir spurt om hva de mener i sakene politikerne vedtar. Vi er lei av at det er så innmari kronglete å få innsyn i de sakene politikerne vedtar. Det virker som de folkevalgte har glemt hvem som velger dem. tenk om du kunne velge å få tilsendt en mail hver gang et nytt spørsmål i en kategori du bryr deg om ble lagt ut?»

Notert
Noen høyskoler får stå alene, mens andre må fusjonere. - Regjeringen famler, mener Senterpartiet, som skulle ønske institusjonene nektet å svare på regjeringens instruksjon.

Elna Andersen (f. 1945) og Ragnhild Krokmo (f.1943) vil ha et politisk skifte fra Sp til Ap i Karasjok. De mener den sittende ordføreren Anne Toril Eriksen Balto (Sp) har for mye fokus på det samiske. – Norske elever blir tapere, og barnefamilier flytter, sier damene til Finnmark Dagblad
I den mer humoristiske sektor er Aslak Borgersruds alternative valgomat i Dagsavisen (http://www.dagsavisen.no/enslask/hva-b%C3%B8r-du-egentlig-stemme-1.378220): Hva bør du EGENTLIG stemme? Jeg prøvde og fikk fasit: Kristeligsosialistisk Folkevenstreparti. Kanskje fordi jeg foretrakk Gud fremfor Kalle Marx og Djengis Khan.

Sitatet

I valgkampen så langt har det utydelige ved Støre blitt tydelig. Frithjof Jacobsen, VG
MDG har byttet ut tradisjonelle valgarrangement med bruktmarked, rockekonsert og nabolagsfest med mat som skulle vært kastet. Noe helt annet enn Høyres boller og Frps vafler.
 Tone Sofie Aglen, Adresseavisen

Høyres valgkampstrategi i Bergen , om de har noen, synes å være å late som om alt går kjempefint. Så dårlig har det gått, at journalister har kommet rekende fra Oslo for på skrive om det. Det er noe i nærheten av et endetidstegn.
Frøy Gudbrandsen, BT

Billige poenger, skitne retoriske triks og nøye planlagte og banale morsomheter — det er grenser for hvor interessant TV-valgkamp er.
Arve Hjelseth i Dagbladet




























Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar