fredag 7. august 2015

37 dager igjen

Hva det gjelder

Eiendomsskatt, barnehager, eldreomsorg og skoler i bygd og by opptar velgerne mest. Men redaktør Eirik Langeland Fjeld i Bygdanytt er redd for at valgdekningen i TV-kanalene og avisene kommer tilå gjøre det lett «å glemme at dette valget  handler om veien forbi huset ditt, om eldresenetet borti svingen, om skolen oppi lien. Blant annet».
Arne Strand i Dagsavisen har et betimelig råd: «Både Erna Solberg og Jonas Gahr Stør, Både Høyre og Ap,  bør legge bånd på seg". Han har et gpodt poeng, og synes at starten av en kommunevalgkamp i Oslo  burde være arrangere en debatt mellom byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og utfordreren Raymond Johansen (Ap).

Forskningsleder Hilmar Rommetvedt advarer mot å betrakte lokalvalgene som en stor rikspolitikk gallup:  Det er en ubegrunnet degradering av lokaldemokratiet og av de lokale valgene. Forskningen viser at mange velgere legger helt andre saker til grunn for stemmegivningen ved lokalvalg enn det de gjør ved stortingsvalg».

«Knockout til Erna»
Debatten torsdag kveld resulterte i «knockout til Erna» - terningkast 5 til statsministeren og 3 til opposisjonslederen, slik Marie Simonsen og Martine Aurdal vurderer det i Dagbladet. Erna  var i «superslag, knallgodt forberedt, plukket argumentene hans fra hverandre». Jonas, derimot, var «overraskende dårlig forberedt, upresis, preget av stundens alvor».

Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, er mer dempet i karakteristikkene, fremholder at Jonas «må ta en runde med rådgiverne sine, og be dem kvalitetssikre eksemplene». Hva det siste angår, har Utdanningsforbundet i ettertid sagt at «Jonas rotet med fakta, men Erna rotet mer».
«Debatten ble vanskelig tilgjengelig for det brede lag av befolkningen», sier mediekommentator Eirik Bergesen, men oppsummerer: «Erna var klart best».
Retorikk-ekspert Ratna Elisabet Kamsvåg mener at Erna Solberg var overlegen Støre, «en av hennes aller beste debatter».

Snakke sammen? Lite skjer
Kommunereform har fått stor oppmerksomhet. Frank Rossavik i Bergens Tidende spør: «Kan det tenkes at Ap-leder Jonas Gahr Støre prøver å torpedere kommunalminister Jan Tore Sanners kommunereform kun for å påføre regjeringen et nederlag og for å skaffe seg en fordel i den pågående kommunevalgkampen?»

I Dagsavisen skriver Tore Hansen, professor i statsvitenskap: «Den noe diffuse motstanden mot kommunereformen som Arbeiderpartiet nå demonstrerer er et klart brudd på den handlekraft partiet normalt har vist i slik omfattende spørsmål»
Trine Eilertsen snakket med mange Ap-folk like etter valget i 2013. «Håpet var at Høyre/Frp-regjeringen skulle få gjennomført en kommunereform. Vi kan ikke gjøre det så lenge vi samarbeider med Senterpartiet, var omkvedet, men ingen hos oss tviler på behovet for en reform». Partiet vet at forstemmende lite skjer når sentrale politikere sender ut milde oppfordringer om å snakke sammen.

Kommunal Rapport har snakket med Ap-ordførere:
«Jeg skulle ønske Arbeiderpartiet hadde guts nok til å være med på denne kommunereformen. Vi må tørre å si at vi vil dette».
Marianne Bremnes, Harstad
«For de kommunene som sitter på gjerdet og venter, er det ikke akkurat noe dytt i ryggen når partilederen sier han tror reformen vil mislykkes»

 Harald Tyrdal, Lunner

Ikke fulgt med i timen?
Høyre, Frp og Venstre har flertall til å gjennomføre en reform «Men den politiske kostnaden blir stor. Det manglar ikkje på lokal motstand i desse partia heller. Ingen bør derfor bli forundra om arbeidet med å reformera Kommune-Norge må gå tilbake til start", skriver Tom Hetland i Stavanger Aftenblad.

Klassekampens redaktør, Bjørgulv Braanen, synes ikke at deler av pressekorpset og borgerlige politikere følger tilstrekkelig med i timen. «Ap-programmet for stortingsperioden åpnet for å bruke tvang ved sammenslåinger.  Men i landsmøte-vedtaket fra april står det tydelig at dette skal baseres på frivillighet».
Saken blir en debattgjenganger, med velkjente replikker.

Lokalkjente Yngve Kvistad i VG har besøk Mosvik og Inderøy, «kommunereformens utstillingsvindu. Den var gjensidig villet. Og den ble gjennomført med kløkt og respekt, i nær dialog med tillitsvalgte og kommunens innbyggere, anført av to Sp-ordførere på hver sin side av Skarnsundet. Hva var det de skjønte som kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke har fått med seg?» undres han.

Notert
Trine Skei Grande fikk napp i lakseelva Gaula i Sør-Trøndelag, med det som viste seg å være en drone på kroken, forteller Nettavisen.
«Valgkampmateriale er ikke å anse som markedsføring og omfattes ikke av forbudet mot postkassereklame», sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

«Politikerne vet at vi velgere lar oss forføre av «mer», mens vi opprøres av «mindre». I programmet for Kristiansand Høyre brukes derfor ordet «styrke» 32 ganger. Mens ordet «kutte» ikke forekommer. Kristiansand Ap nøyer seg med å ville «styrke» ett eller annet 12 ganger i sitt program», forteller Trond Madsen, rådgiver i NHO Agder
Replikken
Jonas Gahr Støre: Jeg har nylig besøkt bedriften Deep Ocean. De etterspør ikke redusert formuesskatt når jeg spør hva som er deres tre viktigste utfordringer. 
Erna Solberg: Vet du hvorfor? Det kan jo være fordi de ikke betaler en krone i skatt til Norge, siden de har utenlandske eiere

Sitatet
De velgerne som roper på kommunereform, kan man sannsynligvis samle på en ganske liten fotballbane,
Trine Eilertsen, Aftenposten

Det var hardere klima mellom Høyre og Arbeiderpartiet før.
Gro Harlem Brundtland

Jeg tror Ap er kommet litt for tidlig i form.
Terje Sørensen, TV2s tallknuser

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar