tirsdag 30. november 2010

Norges største stjerne ut av tenårene

Han er Norges suverent største stjerne. På verdenstoppen i en idrett der verken vær eller vind eller slipestruktur kan avgjøre. Washington Post kalte ham sjakkens Mozart da han var 13 år, i dag fyller han 20. Magnus Carlsen.

Superlativene har strømmet over gutten fra Lommedalen i de syv årene som er gått etter at han i en stor turnering i Reykjavik (det var der Bobby Fischer slo Boris Spasskij og ble verdensmester i de legendariske oppgjøret i 1972 den gamle verdensmesteren Anatoly Karpov og hadde verdens beste sjakkspiller de siste 20 årene, Garry Kasparov, helt i kne før det endte med remis .

Forventningen til ham er oppfylt. I korte trekk:
2004: Stormester, nest yngst gjennom tidene
2008: Til topp på den løpende uoffisielle ratinglisten
2009: Tidenes yngste verdensmester i lynsjakk
2009: Ratingprestasjonen på 3002 i turnering i Nanjing, tidenes sterkeste i ent turnering over ni runder med klassisk betenkningstid
2010: Nr.1 på det internasjonale sjakkforbunds ratingliste

I november i år ble det 3.plass i VM i lynsjakk. Tidligere i høst var Magnus heller ikke helt i slag, men det ble ikke mobilisert elleve persponer tilknyttet sjakkforbundet for å finne tilbake til den suverene formen. Ingen sportslig leder, eller to fagansvarlige, ikke lege, fysiolog og to fysioterapeuter, ingen smører av leddene og ingen som styrte den offisielle informasjonen. Men en far på hjemmebane – det har han.

Offisiell verdensmester blir han ikke – denne gangen. Han dropper VM-kvalifiseringen. Det kan koste ham både toppen av verdensrankingen og 10 mill.kr. Han synes regien rundt VM-syklusen er både urettferdig og umoderne. Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, har bestemt at det skal spilles
kandidatkamper i Kazan i Russland til våren. Vinneren der skal møte regjerende mester Viswatnathan Anand til kamp om VM-tittelen i 2012. Magnus er uenig i denne prosedyren: ”Det blir som om Spania som verdensmester i fotball i 2010 skal være forhåndskvalifisert til VM-finalen i 2014” .

Da Magnus Carlsen var 5 år kunne han navn, størrelse og folketall på samtlige 430 kommuner i Norge – og da lærte han trekkene. Gjennombruddet kom kanskje i Corus-turneringen i Wijk aan Zee i 2003. ”Det er som om en afrikaner skulle ha blitt verdensmester i langrenn!", sa Simen Agdestein, Norges – til da - største sjakkspiller gjennom tidene. I den turneringen fikk Magnjus også tilskuerprisen for et oppgjør som ble karakterisert som "et av de vakreste turneringsangrep de senere år".

Hva kommer til å skje fremover? Sjakk er en tøff idrett, men ekspertene sier han har alle forutsetninger for å holde seg helt i toppen, gjerne som verdensmester hvis reglene endres. Han har en fantastisk forståelse og er i stand til å spille alle slags stillinger, seirene består både av spektakulære angrep og fine posisjonspartier.

I Norge ble han i de brede lag kanskje mest kjent fordi han laget reklame for et klesmerke sammen med Liv Tyler, skuespillerinne som er oppkalt etter Liv Ullmann og bl.a. huskes fra trilogien ”Ringenes Herre”.

Det er ikke den samme dramatikk over sjakk som i de spektakulære idrettsgrenene. Men Magnus’ bevegelser på vakreste med 16 brikker på 64 hvite og svarte felt kan sammenlignes med Barcelonas på gresset og Petter Northugs i løypa – men sistnevnte konkurrerer i en idrett der bare rundt 12-15 nasjoner har forutsetninger for å kunne hevde seg. Det internasjonale sjakkforbundet har medlemmer i 160 land.









Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar