mandag 31. mai 2010

Israels omdømme - begrenset boikott

Mange Israelvenners og Palestinavenners hjerte blør etter nattens hendelser. På det nåværende tidspunkt vet vi for lite om omfanget av den israelske aksjonen mot "Frihetsflåten". Men vi vet mer enn nok til å ta klar avstand fra en handling der 16 liv går tapt i en aksjon mot menneskerettsforkjempere.Dette var David og Goliat i en ny versjon. Israel, har her forverret sitt omdømme i den kulturkrets landet tilhører og trenger støtte fra.

Seks fartøyer var på vei med medisinsk utstyr, byggemateriell, avsaltningsanlegg , generatorer og annet hjelpeutstyr – inkludert en kanariefugl som en syv år gammel pike ønsket skulle slippes fri i Gaza.

En av deltakerne på ferden er den svenske religionsprofessoren religionsprofessoren Mattias Gardell. Han skriver: ”Övertygade om att vi har ett gemensamt ansvar för varandra och att alla människor har rätt till ett anständigt liv i frihet har vi bestämt oss för att ta det ansvar våra regeringar försummat och bistå Gazas befolkning med medel till återuppbyggnad av deras krigshärjade samhälle. Det vi kan komma med är naturligtvis endast en droppe i havet, men vi hoppas att vi med vårt exempel kan bidra till att häva blockaden så att professionella biståndsorganisationer inte längre hindras att utföra sitt arbete och så att Gazaborna åter får möjlighet att försörja sig själva och fritt färdas över sitt lands gränser”.

Israel mener at "hjelpesendingen er en provokasjon som truer landets nasjonale sikkerhetsinteresser". Det er litt vanskelig å innse hvilken skade den humanitære hjelpen skulle kunne medføre. Lasten er inspisert av tollmyndigheter og listen over passasjerene fra rundt 50 land er kjent.

Konvoien har støtte fra den israelske fredsbevegelsen, og Haaretz skriver på lederplass at isolasjonen av Gaza svekker Israels stilling rundt om i verden: ”Israels penible situasjon kunna ha vært unnveket dersom Israel hadde hevet den meningsløse blokaden og tillatt innbyggerne i Gaza å leve normale liv”.
Om de folkerettslige sidene ved ”Ferihetsflåten” anbefales denne saken: http://blogg.svd.se/mellanostern?id=19474

Ikke minst i kirkelige kretser i Norge har det etter biskopenes besøk i Midt-Østen vært en debatt om Norges forhold til Israel. Jeg tror ikke en blokade av Israel er det beste handlingsmønster, og palestinske kirkeledere har aldri tatt gått inn for dette. Israel har full rett til å eksistere, og israelske produkter generelt bør vi handle som før. Men i dagens situasjon tror jeg at en boikott av de israelske varer og tjenester som har direkte tilknytning til de jødiske bosettingene i palestinske områder, vil være en viktig handling. Kanskje først og fremst av symbolsk art.

I det såkalte Kairos-dokumentet, ”Sannhetens øyeblikk”, har palestinske teologer tolket Bibelens budskap. De sier at «konklusjonen er at Jesus budskap om rettferdighet, nestekjærlighet og forsvar av de undertrykte ikke lar seg forene med en legitimering av den israelske okkupasjonen av Palestina».

Dokumentet er et rop til verdenssamfunnet om hvordan de opplever livet under okkupasjonen, og det er etvitnesbyrd om deres tro, håp og vilje til å skape rettferdighet og fredelig sameksistens med alle mennesker som bor i området. De roper fordi de eier håp. Med kjærlighet som sin grunnholdning er de modige og tydelige. I bønn og tro på Gud stiller de seg fremst i motstand og handling mot okkupasjon.

Som kristne palestinere erklærer de at den militære okkupasjonen av landet er en synd mot både Gud og mennesker,og de gir sterkt uttrykk for at enhver teologi som legitimerer denne okkupasjonen er fjernt fra kristen lære. De framhever alle palestineres rett og plikt til å ta del i ikkevoldelig motstand mot den urettferdigheten som har rammet dem. Sann kristen teologi handler om kjærlighet og solidaritet med alle undertrykte, og et kall til rettferdighet og likeverd mellom folk.

Et mangfold av kirkeledere, både katolske, ortodokse og evangeliske, har sluttet seg til dokumentets anbefalinger. Det støttes også av en rekke jødiske grupper som arbeider for fred og forsoning.

Frem til torsdag arrangeres ”Kirkeuka for fred i Palestina og Israel”. Den bør kunne bidra til å sette de kristnes situasjon i Det hellige land på dagsorden på en ny måte. Prest og misjonsskolelærer (Fjellhaug, Misjonssambandet) Jens Olav Mæland er en av dem som har skrevet under på ”Sannhetens øyeblikk”, og i likhet med andre kirkeledere oppfordrer han til en begrenset boikott. Han sier at både han selv om flere av underskriverne er Israel-venner, og at dette er et uttrykk for omsorg med Israel.

Jeg tror Mæland har rett i at det ikke lenger er nok med bare ord, at det må våges noen handlingsalternativer for å få Israels ledende politikere til å forstå hva som er til deres eget beste. Det eneste håpet for den israelske staten er at de etterlever grunnleggende menneskerettighets- og moralske prinsipper.

Blogglisten

Blogglisten

9 kommentarer:

  1. "Unnskyldningen om at man ikke vet om det er våpen ombord, keunne lett vært verifisert uten å gå til en militær aksjon med et katastrofalt utfall. Også for Israel, som her forverrer sitt omdømme i den del av den kulturkrets landet tilhører og trenger støtte fra."

    Helt riktig. De kunne ha gått igjennom normale prosedyrer og ikke forsøkt å presse seg igjennom blokaden. De eneste de hadde å tjene på det var sympati fra de som ikke vet bedre.

    Jan Thomas

    SvarSlett
  2. Rødt er et ekstremt venstreorientert parti. Han fikk ikke være med, men når man ser på hva slags folk som er med på den frihetsbåten så er det opplagt at mistanke om at de frakter våpen er legitimt. De har nok absolutt ikke noe imot å gi våpen til palestinerne.
    Man kan ikke bare tro at selv om de sier de er en frihetsbåt så er alle snille som ikke vil noen noe ondt. Man må se på hva slags folk dette er.

    SvarSlett
  3. Det er så trist å lese hva så mange syns når de egentlig ikke vet noe. Forrige gang de stoppet et skip som var på vei til Gaza var det ekstremt mye våpen om bord. Og fredsaktivister bruker vel ikke vold? Man kan se klart på videoen at de slår soldatene med kjepper og andre ting. De har kanskje våpen, men det er fortsatt unge menn på 18-21 år som risikerer livet sitt for å sikre sitt land. Det hadde vært utrolig spennende å se hva Norge hadde gjort hvis vi hadde vært i fare. Og det er ihvertfall sikkert at Tyrkia ville gjort akkurat det samme hvis det var dem som var i fare.
    Jeg er også for fred, både for palestinere og israelere, men det begynner å bli litt for ensidig her i Norge pga hva mediene forteller. I et land som egentlig aldri har vært der for å oppleve den frykten israelerne lever i daglig, syns jeg vi skal være forsiktige med å tro mediene for mye. Israel har ingen interesse i å bruke hundrevis av millioner i året på å sikre innbyggerne sine for fare som lurer rett rundt hjørnet hver dag. Det er jeg 100 % sikker på! Det er alt for lite skrevet om når palestinerne gjør noe mot israelere, og det skjer nesten hver dag faktisk... merkelig det der...

    Hvis det nå blir krig, så er det fordi "fredsaktivistene" har provosert det fram. Det er sånn jeg ser det. Trist...

    SvarSlett
  4. Det har lenge vert "interessant" om ikke skremmende å se hvor populistiske og tilsynelatende naive de proarabiske og til de grader antiisraelske kreftene i vårt lille utskjemte samfunn oppe i nord er til daglig. Nå begynner de å overgå hverandre både aksjonister og bloggere, og dagens beste er vel meldingen om at israelske marinesoldater skal ha skutt vilt med en gang de kom på båten, og da helst mot sovende sivile! En slik uttalelse må få lov til å henge litt i luften, og deretter brukes med full tyngde mot dem som kaster ut slikt sprøyt. De av oss som har "bittelitt" kjennskap til militæret og især de israelske styrkene vet hvor fantastisk løgnaktig og svertende en slik påstand er! Et nytt lavmål i en synkende propangandakrig som jeg håper snart er tapt en gang for alle!

    SvarSlett
  5. Slik Bull shit får kun gehør hos indoktrinerte og arabere, som bruker det for å framheve deres mangel på kunnskap og overflod av hat.

    SvarSlett
  6. I mine øyne er israelere i det brede lag et kjipt folkeslag. Ikke forstå meg feil; jeg er ikke antisemittisk, og har jødiske venner som jeg betrakter som mine nærmeste. Jeg snakker ut ifra mine egne erfaringer, og er åpenbart subjektive synspunkter.

    Jeg har møtt/kjent mange israelere fra forskjellige samfunnsklasser i min tid som backpacker, og det var få jeg oppfattet som "hyggelige mennesker". De er selvfølgelig sterkt preget av en fortid/samtid som ikke ligner grisen i historisk sammenheng, men noen ganger forstår jeg ikke logikken de lever ved. Samtlige viste stort hovmod overfor min nasjonalitet, til tross for at det å komme fra Norge vanligvis pleier å være "OK". Jeg ble en gang regelrett fortalt ved et middagsbord, helt ut av det blå, at jeg bodde på hedensk grunn i Norge, og at jeg var en fiende av Israel inntil det motsatte var bevist. I mange tilfeller har israelske studenter/unge ikke vært interessert i å snakke med verken meg eller reisefølget mitt.

    En gang satt jeg å snakket med en israelsk jente på et hostell i Argentina. Dette var på den tiden muren ble oppført, og jeg var interessert i å høre hva hun synes om saken. Hun var naturligvis noe tilbakeholden. Det tok ikke lang tid før jeg ble dratt opp av stolen av tre israelske menn som lurte på hva faen jeg drev med. Ikke vet jeg, svarte jeg.

    Israelske studenter tjener hjemlandets militær i 3 år, har jeg fått vite, før mange bruker pengene de tjener over denne perioden på å utforske verden og teste sine egne (religiøse) grenser - mange drar til Sør-Amerika. 3 år som soldat på Gaza-stripen gjør noe med folk. Men hvordan skal unge israelere skape seg en fremtid på bakgrunn av et så dystert tankesett? Det er deres eldre som har skylden.

    SvarSlett
  7. Du skriver: "I mine øyne er israelere i det brede lag et kjipt folkeslag. Ikke forstå meg feil; jeg er ikke antisemittisk, og har jødiske venner som jeg betrakter som mine nærmeste. Jeg snakker ut ifra mine egne erfaringer, og er åpenbart subjektive synspunkter."

    Jeg er ikke antisemittisk, men jeg vil gjerne gi en feiende fordømmelse av dem alle, bassert på min lille erfaring..

    Er ikke dette selve definisjonen av en antisemitt i dette tilfelle?

    Pål Andresen

    SvarSlett
  8. "I mine øyne er israelere i det brede lag et kjipt folkeslag."

    Det er skammelig å skrive den slags.


    Bore:
    Israelske myndigheter bruker opp mer og mer av den goodwill de har igjen. Det er pussig at de ikke forstår hvor katastrofalt denne aksjonen vil være for omdømmet.

    SvarSlett
  9. Det må være lov til å uttale seg om hva man mener om forskjellige menneskegrupper uten å bli beskylt for både det ene og det andre selv så kan jeg ikke fordra Croater,men jeg er da ingen rasist av den grunn.Har man negative erfaringer all mass av et lands innbyggere så skal det mye til å trykke dem til sitt bryst.Når det kommer til denne konvoien så har den fint lite med en hjelpesending å gjøre.

    SvarSlett