fredag 14. mai 2010

Rapport fra Bangkok

BANGKOK (17.05 norsk tid fredag 14.mai ):
I løpet av dagen er 5 døde og 45 skadet i sammenstøt mellom rehjeringsstyrkewr og rødskjortene. Myndighetene hevder nå at minst 500 "terrorister" har blandet seg med de røde. "”Soldatene har brukt M16 som siste utvei når det er åpnet ild mot dem, men de sikter lavt for å unngå å drepe noen”.

Myndighetene regner med stor fare for økte sammenstøt fremover etter hvert som hæren øker sine sikkerhetstiltak rundt protestant-området. Det som har skjedd i dag, rimer lite med de forsikringer som hærsjefen ga i morges: "Sikkerhetsstyrkene vil ikke prøve å fjerne rødskjortene i dag" Hærsjefen ba der styrkene ta vare på egne liv og ikke skade folket.

Et av dødsfallene skjedde i et sammenstøt utenfor en bensinstasjon, der en rødskjorte ble skutt i ryggen.
I en annen situasjon ble det skutt fra soldater som voktet et stort veikryss, etter at rødskjorene hadde rullet brennende dekk mot dem.

Stemningen i Bangkok sentrum har vært kritisk siden i går. To journalister er skutt i foten, journalistene bærer nå skuddsikre vester og hjelmer. En av rødskjortenes symbolfigurer ligger i koma etter at han ble skutt – regjeringen nekter delaktighet i hendelsen.

Hæren har skutt med gummikuler og brukt tåregass, regjeringen prøver å avskjære nye rødskjorter for å slutte seg til de som allerede har forskanset seg i et par kvadratkilometer stort sentralt område, Rajprasong. Vannforsyninger og søppelcontainere slippes ikke lenger inn. Sky Train, som bringer de sentrale områdene sammen, har akkurat stanset helt, etter at man tidligere i dag hadde redusert drift utenfor urolighetene.

-Det er regjeringens skyld at det ble uro i går og i dag, sier tidligere statsminister Taksin fra sin posisjon i utlandet.Han ber regjeringen om å snakke med rødskjortene for å få en fredelig løsning på den politisk konflikt og finne veier til forsoning. ”Våpen må legges bort og unntakstilstanden oppheves. Det er stadig en vei ut, men da må statsmininisteren gjøre de rette valg mellom fred og maktbruk, mellom hans politiske posisjon og livene til uskyldige thailendere. Han har pleid å si at folket må komme først, nå må han etterleve det”.

Men om meldingene fra sentrum viser en kritisk situasjon, er det likevel slik at i områdene rundt i byen for øvrig går hverdagen og handelen rolig. Jeg har vandret noen timer i et området med sentrum i Shangri La og Oriental Mandarin, og ingen synes opptatt av det som skjer et par kilometer borte.

I kveld ble jeg bedt av Dagsrevyen om å være med i en direktesending. Men det viset seg at den måtte skje i en bygning som ligger innenfor det avsperrede område, og det er bare mulig å komme inn med motorsykkel. Da så.

De reaksjonene jeg møter, er at beleiringen skaper store problemer for turistbransjen. 1200 restauranter og spesialforretninger har måttet lukke, i hotellene blir det tynnere og tynnere med lys fra rommene. Sjefen for Nasjonalbanken sier at det kan bli en svært vanskjelige økonomisk situasjon dersom dette fortsetter.

I går var jeg i Myanmar (Burma) men onsdag besøkte jeg rødskjorte-campen i Rajprasong. Da var stemningen god, avventende men like fullt i beredskap. ”Vi stoler ikke på regjeringen” , sa en av dem, som villig lot seg fotografere. ”Dette er på mange måter en klassekamp, vi er fredelige og vil bare ha demokrati og rettferdighet”.

Han sto ved en barrikade av bildekk og piggtråd som kontrollerte inngangen i campen. Vi gikk derfra og forbi en coffeshop, i går sto det i Bangkok Post at den ble lukket kr. 15.23 (lokal tid) fordi myndighetene mente det var for farlig at den holdt åpen. Det var 15 minutter etter at vi gikk forbi.
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar