søndag 15. februar 2009

Regnskog - og verstingen Plantasjen

Montro hva det er mine og olde- og barnebarns navn mest vil kritisere meg og min generasjon for?At vi ventet for lenge med å utvikle alternative energikilder?
At vi etterhvert ble så opptatt av å øke eget forbruk at reservene i Oljefondet ikke ble brukt til å utvikle ny teknologi, "intelligent" industri og forskning?
At vi ikke tok konsekvenser at det vi visste om forurensning og miljøvern, men fortsatte en irreversibel utvikling?

Fremskrittet kommer sjelden i kvantesprang, de er de små, viktige skrittene som avgjør. Her i Rogland avslørte Regnskogfondet i forrige uke at det var brukt regnskogstømmer på benker i buss-skur. Arbeiderpartiet står sterkt på at tømmeret må fjernes. Statens Vegvesen synes benkene må få stå når de først er plassert i skurene. Men jeg deler uten videre synspunktet til en av de lovende unge Ap-politikerne, bystyremedlem Torstein Tvedt Solberg: "Det er ikke greit å kalle det en tabbe, og deretter la benkene bli stående. Vi må statuere et eksempel, og vise at vi ikke synes at dette er greit".

Nå innfører det franske selskapet nulltoleranse for bruk av tropisk trevirke i bygg, møbler og reklameinstallasjoner. Også andre prosjekter firmaet har hatt ansvar for i Norge skal nå gjennomgås. "Vi vil ikke at benkespilene skal stå som et minne om en feil vi har gjort
Dette er en av de små miljøseire og forhåpentlig en pekepinn til andre som måtte prøve seg. Og for alle offentlige innkjøp må det være en selvfølge å forlange solid sertifisering .

På grunn av de unike egenskapene, har regnskogstømmer blitt brukt til å lage dyre og flotte møbler, eksklusive gulv, hagemøbler, båtinnredning, skipsdekk, kjøkkenbenker og terrassegulv. De mest kjente treslagene er teak og mahogni, men også merbau, meranti, jatoba, og wengé er treslag som har gått igjen i butikkhyllene.
Tresorter fra plantasjer - teak, eukalyptus og akasie brukes - til produksjon av blant annet hagemøbler. Mange tror at produkter som stammer fra plantasjer er et miljøalternativ fordi det ikke er snakk om trær som kommer direkte fra regnskogen. Dette stemmer dessverre ikke, opplyser Regnskogfondet.

Verstingen når det gjelder regnskogtømmer er kjeden Plantasjen. Mens en rekke hagemøbelforhandlere kutter ut tropisk tre, går Plantasjen i motsatt retning, utvider vareutvalget og planlegger å bli hagemøblenes Ikea. Det går an å ikke handle der, det går an å organisere protester - Natur og Ungdom har jo en flott historie i så måte.
(I en parentes: Er det noe jeg er stolt over i familien, er det neste generasjons engasjement i Natur og Ungdom. En gang lå det en lapp på middagsbordet hjemme: "Min ekspertise trengs et annet sted". Da vi skrudde på Dagsrevyen, ble det zoomet inn på Geir Arne og Frederic Hauge som hang protesterende høyt oppe i en fabrikkpipe på Rafsnes. Og den eneste gangen jeg har skjelt ut politiet var da Bjørn Kristoffer bandt seg fast på en jernbanestrekning som skulle nedlegges, og en politimester uttalte seg i sterke ordelag om pøbler fra Oslo. Jeg sendte ham et brev der jeg i rimelig sterke ordelagt sa at det var nettopp slik arroganse som skapte avstand mellom generasjonene).

Regnskogen karakteriseres som en av de rikeste naturtypene i verden, med et mangfold forskjellige plante- og dyrearter. På verdensbasis dekker skog en stadig mindre del av landoverflaten, og det er de tropiske skoger som rammes hardest. Tømmerhogst er en viktig årsak til regnskogsrasering og bruk av tropisk tømmer bidrar til avskoging. Når regnskogen blir ødelagt, skapes enorme mengder klimagassutslipp, unikt naturmangfold går tapt og millioner av mennesker som er avhengige av skogen mister sitt livsgrunnlag.

Følg nøye med der det kan være regnskogtømmer som er brukt. Bruk anledninger til å skape negativ publisitet for Plantasjen .

1 kommentar:

  1. Jeg er så hjertens enig. Plantasjen burde havne med en egen sak på Facebook. Et opprop mot at vi bør slutte å handle. Det må være lettere å få Plantasjen til å slutte med dette, enn å få paprikaen ut av Grandiosaen.

    SvarSlett