onsdag 31. august 2011

Valgdagbok (XV) - plass for De Grønne?

Målinger
VG har en ny meningsmåling i dag, og de største endreingene fra avisens måling for en uke sider er at Ap har stanset tilbakegangen og går frem. Frp har et klart fall, og flere i partiet peker overfor VG på at utviklingen kan få konsekvenser for Siv Jensen som leder.

Gjennomsnittet for de fem målingene siste uke (forholdet til valget i 2007 i parentes) er dette: Ap 32.4 (+ 38), H 25.4 (+6.1), Frp 13.9 (- 1.2), Sp 6.6 (-1.4), KrF 6.2 (-0.2), V 5.6 (-0.3), R 1.8 (-0.1), Andre 3.5 (-1,8).

Laveste og høyeste notering for partiene: Ap 31.0 – 33.7, H 25.0 – 25.6, Frp 12.4 – 15.8), SV 4.1 – 6.3, Sp 5.6 – 8.4, KrF 4.9 – 7.2, V 5.3 – 6.2), R 1.1 – 2.5, Andre 2.3 – 4.2.
Tar vi bort høyeste og laveste notering får vi disse tallene: Ap 32.4, H 25.4, Frp 13.7, SV 4.9, Sp 6.3, KrF 6.2, V 5.6, R 1.8. Andre 3,4, nesten det samme som når alle målingene teller.

Oslo-tall fra Aftenposten i går (2007 i parentes): Ap 30.2 (+0.3), Høyre 32.2 (+ 7.1), Frp 11.9 (-4.4), SV 7.5 (-3.1), Sp 0.6 (.0.2), KrF 2.9 (-0.2). V 7.3 (-1.4), Rødt 5.3 (+0.1)

Bergensavisen i går: Ap 26.1 (+2.2), H 37.8 (+11.5), Frp 9.3 (-10.9) Sv 5.1 (-2.0), Sp 1.5 (-1.3), KrF 4.0 (-2.3), V 7.2 (+1.4), R 5.1 (+ 0.6), Andre 3.9 (+ 0.7)

Plass for De Grønne?
Håpet er lysegrønt, og De Grønne (DG) gir ikke opp. Begynner partiet å få såpass tilslutning at det i likhet med Rødt kan få en egen plass i meningsmålingene og ikke bare havne under «andre»?

I over 20 år har entusiaster arbeidet og stilt til valg. I 1991 kom partiet inn i bystyret i Trondheim og har vært der siden, i inneværende periode endog med to. Partiet har vært pådriver for en helhetlig miljøpolitikk i det rødgrønne samarbeidet i byen, og fremholder selv at de har ledet arbeidet med kommunens klimahandlingsplan.

I en fersk måling får DG 2,4 pst i Trondheim, og partiet er inne med to mandater. Både i Oslo og Bergen kan DG ta mandat for første gang med henholdsvis 1,4 og 1,2. Det er muligheter i Bærum, 1,5, Sandefjord 2,2 og Hamar 2,0 og DG kan kanskje også få et mandat i kommunestyret i Lillehammer.

Partiet synes det er urimelig at det ikke kan få være et eget alternativ og ikke rubriseres blant «andre» i meningsmålingene. «Vi er det største partiet utenfor Stortinget.» DG har siden 2007 syvdoblet sitt medlemsantall, etablert en rekke lokallag over hele landet og stiller nå fire ganger så mange lister som ved forrige valg. .

«Tiden virker mer moden for oss nå. Fokusering på klima og miljø er i tida, og vi vet at vårt samfunn ikke er bærekraftig slik at energibruk og forbruk må ned. Vi tenker ikke i fire-års-perioder men på dem som må rydde opp etter oss, sier Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne samarbeidet. DG er for livskvalitet og mangfold, men ikke for økonomisk vekst.

I Tyskland er Die Grünen en maktfaktor. I 1985 deltok partiet i delstaten Hessen i koalisjon med SPD. Joschka Fischer ble miljøvernminister. Partiet satt i 7 år (1998-2005) deltok fra 1998 til høsten 2005 i forbundsregjeringen sammen med SPD. Joschka Fischer var visekansler og utenriksminister. Ved valget i 2009 fikk partiet 10,7%..

Miljöpartiet de Gröna i Sverige er 30 år gammelt, og ble dannet i forbindelse med folkeavstemningen om atomkraft. Ved valget i fjor fikk partiet 7,3 % og 25 representanter (av 347) i Riksdagen, og det fikk 11,2% og to representanter til Europaparlaments-valget.

Notert
Programmene til de 8 største partiene i Oslo viser at ordet «sykkel» er nevnt 91 ganger, mens ordene «arbeidsforhold», «arbeidsmiljø», «arbeidsplasser», «tariff» og «arbeidsgiver» til sammen er nevnt 78 ganger, melder Klassekampen.

«Selvfølgelig er Jens Større enn Obama!», sier elever på Bjørnholt vgs til Dagsavisen

Sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund setter sine spor, «Det er enkelte ganger jeg spør meg hvorfor jeg ikke bare spiller i korps på fritida fremfor å drive med valgkamp», sier lederen i Molde Ap 5,8 pst på siste måling), Sissel Rykhus, til Sunnmørsposten. I Rosenes by blir rosene til Ap dårlig mottatt.

Lederen i Bergen SV, Oddny Miljeteig, er fortørnet på NKRs valgomat. «Folk har satt seg ned med programmet vårt og havnet på De Grønne. Da har NRK et problem». Redaksjonssjefen for NRKs nettjenester, Erik Bolstad, svarer at de to partiene står svært nær hverandre i programmene, men der er små marginer. For eksempel er SV imot muslimske privatskoler, «men ryggmargrefleksen til mange SV-ere ser ut til å svare ja på dette».

"Molde på landstoppen – seks av 10 listetopper er kvinner», skriver Romsdals Budstikke. I Stavanger har fem av de åtte bystyrepartiene kvinner øverst på listen. To av de tre ordførerkandidatene er kvinner, det samme er to av de fire fylkesordførerkandidatene i Rogaland. Ordføreren i Sandnes er kvinne og ventes å fortsette.

I Risør er snekker Knut Henning Thygesen (58) landets eneste ordfører fra Rødt, kom inn på direktevalg. VG forteller at han er ingen pompøs ordfører i dress og dyr bil. Han går gjerne i lusekofte på jobb og kjører en liten Suzuki han har lånt av sin mor. «Jeg tror jeg evner å prate med all slag folk. For meg kan demokratiet måles i hvor stort engasjement folk har og ikke hva som skjer på et lukket kontor blant noen ganske få».

I 2007 stemte 47.5 av velgerne i Stranda på Frp og ordfører Frank Sve. En måling for «Sunnmøringen» viser nå 31.9 pst. Stranda kommune har tatt opp store lån de siste årene, og er den kommunen i landet med høyest gjeldsgrad, 165 prosent.

Velgerne i Valle ville ha et skifte i 2007. Et valgskred ga Høyre 49 pst, partiets beste kommuneresultat. «Denne gangen må vi rekne med vi kjem på eit alminneleg høgare nivå, ein stad mellom 20 og 30 prosent er vi nøgde med», seier ordføraren til NRK.no.

En undersøkelse viser at i gjennomsnitt deltar godt under en prosent av partienes velgene i nominasjonsprosessene. Det er noen ganske få som velger de litt færre som velgerne kan velge mellom.

Naturvernforbundet har gitt karakterer til partiene for miljøholdninger i Bergen og Hordaland. Venstre og De Grønne topper med SV. Deretter Rødt, KrF, Ap, Sp, H og Frp.

Kongen kan stemme. Det eneste han ikke kan, er å møte i Stortinget for å delta i debatten. Han stemmer ikke, og det skal nok mye til for at han skal bryte ut av kutymen og avlegge en stemme ved et lokalvalg eller stortingsvalg, sier professor i statsvitenskap, Trond Nordby.

Sitatene
Korrupsjon skal ikke bare være for de få: Smøring til alle off. ansatte, med vekt på tradisjonelle kvinneyrker. Knut Nærum

De siste seks årene er det skapt 60.000 nye arbeidsplasser på Vestlandet. Det må være den største veksten siden Giskeætta styrte sakene her ute i havgapet. Trond Giske., næringsminister

Å frata velgerne retten til å stryke kandidater på listene er å ta lykkes fra en gjennomsnittlig vestlending. Ingenting er som å stå bak en vegg og stryke naboen med et ondskapsfullt flir. Frank Aarebrot, rikssynser

Ola Borten Moe er i ferd med å bli Norges svar på Sarah Palin, som brukte slagordet «Drill baby, drill!». Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet

Jeg var med i Unge Høyre, men pleier å si at jeg kom til sans og samling på Norges Handelshøyskole. Torstein Dale, Rødt

Frps praktiske erfaring fra lokalpolitikken har gjort partiet rundere i kantene. Knut Hanselmann, Frp, ordfører i Askøy

SV skylder på Sp, Sp skylder på Ap, og Ap unnskylder sge med at det blir for dyrt. Marius Holm, tidl. nestleder i Bellona

Rødskjæret og grønnskjæret til regjeringen er tydelig målt mot den norske høyresida, men ikke målt mot de samfunnsutfordringene vi står overfor, mener SV-veteranen Dag Seierstad. Dessuten understreker han at både rød og grønn politikk har svak forankring i det største regjeringspartiet.

Fra twitter
Altså, dette helikopteret som Stoltenberg flyr rundt i gjennom valgkampen, er det mine skattepenger som flyr? Erik Dale

Valgkamp er er prøvelse for en hver som setter pris på rasjonell, ærlig, kunnskapsbasert debatt. Jon Wessel Aas

Du vet du er i røde Trøndelag når NKP, men ikke FpU møter på valgtorg. Oliver Husøy

Jeg har fått sympati for Knut Arild Hareide. En flottere kristen feminin mann skal du lete lenge etter Isak Spitalen

Det slo meg at jeg aldri hørt Jens Stoltenberg uttale ordet "Vestlandet" før i dag. Linda M. Austnes

Liker at Ap reklamerer for Dahls på valgtorg, når det ikke skal reklameres for alkohol i Norge. Ida Frøseth

Blir så trist av å tenke på at Oslofolket må velge mellom hyggelige Fabian og en fornuftig politikk. Ikke lett dette. Akk.. Torunn Husvik

Stemde meir på sak i kommunevalet, og meir ideologisk i fylkestingvalet. Sander Smørdal

Hører på NRK at Oslo SV vil ha torvtak på hus i Oslo for å fange opp mer vann... Hva med geiter i samme slengen? Per TandbergBlogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar