torsdag 18. august 2011

Valgdagbok (IV): Hjemme i protest?

Valgkampens første dager: 1. Frp – eller rettere: Carl I. Hagen - har satt dagsorden og skapt dynamikk. 2. Dessverre dreier dette seg om prinsipielt om nasjonal politikk uten relevans til lokale forhold, unntatt samarbeid og mulige flertallskoalisjoner særlig i Oslo og Bergen.

Jeg deler vurderingene til NRKs dyktige kommentator Magnus Takvam, som fremholder at når Frp inntar sin sedvanlige offerrolle har det vist seg før at de har mobilisert, og at nå er det «opp til de andre å skape dagsorden i valgkampen, uten Fremskrittspartiets hjelp».

Sitte hjemme i sentraliseringsprotest?
«Det viktigste er å stemme!». «Det beste svaret på Utøya-terroren er stor valgdeltakelse», «Styrk demokratiet, stem!» Osv. Appellene er mange. Men én røst er skeptisk. «En stemme i kommunevalget er en stemme for fortsatt sentralisering av makt. Jo flere som stemmer, jo mer styrker det sentraliseringen" , kommenterer Frank Rossavik i Morgenbladet.

Han mener at dersom folk synes det er greit at staten bestemmer nesten alt, er det bare å støtte systemet og stemme ivei. Hvis folk ikke føler at sammensetning og fylkesting «ikke vedkommer deres egne liv og politiske ønsker, og gjerne vil ha en endring, bør også hjemmesitting anses som en legitim handling – terror eller ei».

Friskt utspill, men en betimelig påminnelse om at en stemmeprosent på 61,2 i kommunevalget i 2007 og bare 57,5 i fylkestingsvalget, kan ha flere årsaker.

Svekker lokaldemokratiet

Rossavik snerter såvidt innom de interkommunale selskapene som skal løse oppgaver på tvers av kommunegrensene. Her i Rogaland er det på Nord-Jæren blitt stadig flere selskaper, og etter min mening er det et klart demokratisk problem fordi sakene løftes ut av demokratisk kontroll. Hovedinnvendingen knytter seg både til styringsproblemer, demokratiske ubalanser og svak effektivitet. demokrati, styring og effektivitet.

Systemet flytter avgjørelsene bort fra lokalpolitikerne, og det blir uklare ansvarsforhold i forhold til kommunene og innbyggerne. Det skaper også lett en lite effektiv administrasjon og manglende samspill mellom politikk og administrasjon i det løpende regionale samarbeidet. Og hva vil skje når samhandlingsreformen innenfor helsetjenesten innføres neste år, og mange kommuner blir nødt til å søke samarbeid med andre fordi de ikke har ressurser alene?

Må få bedre lærere, men hvordan?
Skolen er alltid viktig i valg. Men er det store forskjeller? Høyre og Frp vil ha karakterer på barneskolen. Høyre mener nasjonale prøver er nødvendige, Frp mener de er «viktige», mens de andre svarer «til dels». Læreryrket kan gjøres mer attraktivt ved å «snakke skolen opp» (Ap og Sp), «øke opptaksskravene, utvikling og spesialisering» (Høyre), «øke lønningene» (Frp), «flere lærerressurser» (KrF), «rett og plikt til videreutdanning, god seniorpolitikk» (Venstre), «høy kvalitet på utdannelsen, kompetansekrav) (SV).

Alle mener at bedre lærere vil gi bedre skoler, men i gårsdagens skoledebatt i Dagsnytt 18, var det obligatorisk fruktutdeling i forhold til andre tiltak som skapte størst temperatur. Best var Anne Grosvold (NRK).

Klestyveri og bindinger i Trondheim

Jan P. Syse (H) sa i 1985 at «Arbeiderpartiet stjeler våre klær mens vi bader». Opprinnelig kom formuleringen fra Benjamin Disraeli, som i en tale i Underhuset den i 1845 sa om Sir Robert Peel: "The right honourable gentleman caught the Whigs bathing and walked away with their clothes" . Gro Harlem Brundtland repliserte: «Bader? Så det er altså dét de driver med!»

I Trondheim utkjempes en liten duell om hvem som var først og hvem som robber/ kopierer. Både Høyre og Ap bruker slagordet «Glad i Trondheim». – Vi var først, sier Høyre. – Nei, vi var først, sier Ap. – I flere år har Høyre brukt slagordet «Glad i Trondheim» og tilsvarende slagord i andre kommuner. Erna Solberg har også tatt i bruk «Glad i Norge», sier kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes, til politisk.no.

Fra Trondheim meldes ellers at ordfører i Rita Ottervik (Ap) gir nærmere 100.000 kroner til egen valgkamp fra egen lommebok. Statsråd Trond Giske er Ap-valgkampsjef i hjembyen. Høyres politikere i Giske kommune på Sunnmøre har forøvrig innført slagordet «Glad i Giske».

Klassekampens politiske redaksjon har tatt konsekvensen av at dette er er lokalvalg, og har plassert en medarbeider i Trondheim. Det gir ikke noen dårligere dekning. I dag er oppslaget at de rødgrønne har innfridd 70 prosent av de kravene LO i Trondheim stilte i 2007. Mest fornøyd er LO med at de rødgrønne har kommunalisert en rekke virksomheter som tidligere var privatisert, samt at man som landets første kommune innførte solidaransvar foir å hindre sosial dumping hos underleverandører. I år stiller LO 56 nye krav.

Tre av LO-styremedlemmene i byen stiler til valg for Rødt.

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox synes det er problematisk at LO legger opp til føringer som velgerne ikke nødvendigvis er innforstått med i valget. «Det er partiprogrammene velgerne måler oss opp mot»

Prinsipielt synes jeg bør partier ikke ha sterke bindinger hverken nærimngsliv, bondeorganisasjoner, fagbevegelse eller andre interessegreupper..

Løftene
Et løfte om 120.000 innbyggere i fylket innen 2020, ble annonsert av Frank Willy Djuvik (FrP) da partiet åpnet valgkampen i Sogn og Fjordane. Ved utgangen av april var innbyggertallet 108.000. Her gjelder det nok ikke å ta men å legge seg sammen.

Høyre-leder Erna Solberg er klok, hun kunne verken love sykehus eller fødeavdeling da hun gjestet helsesenteret i Alta.

Nygårdsparken i Bergen bør få en betjent hundepark på dagtid. Hundepasserne? De narkomane, mener Rødt.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe går langt i å love videre kullgruvedrift på Svalbard.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner har vært på dagsbesøk i Stokmarknes. «Vi ber om at man ikke holder mer enn hva man kan love», ble det poengtert fra det lokale Høyre.

Naustdal Venstre vil ha skoletallet i kommunen redusert frå to til tre. For den ene av de to vil partiet ha samarbeid med nabokommunen Flora. Dristig, men «vi meinar at veljarane fortener å vite standpunktet til dei ulike partia i viktige saker», sier lokal partiledelse. Eksempel til etterfølgelse.

«Jeg lover at jeg personlig vil sørge for at folk flest skal få ta i bruk gymsalene i tilknytning til de 47 videregående skolene i Hordaland», sa fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen (H) tirsdag. Onsdag var han «litt usikker på om vi får til å ha det helt gratis»,

Tidsbestemt grense: Fitjarlista vil «øke fartsgrensa gjennom sentrum mellom kl. 02.00 og 03.00».

Mange klarer ikke å holde løftene, og ikke klarer de å erkjenne det heller. Et unntak: «Jeg vil beklage overfor dere som stolte på at vi skulle klare å stoppe bomringen. Vi gikk for sterkt ut i denne saken i forhold til hva vi klarte å gjennomføre». (Bjørn Kåre Sevik. Nøtterøy Frps ordførerkandidat)

Klar tale. «
"Dersom noen oppfatter det slik, å beklager jeg",
blir fort en retorikk som ingen biter på. Redaktør Magne Lerø i ukeavisen Ledelse belærer: «Vil man ha folk til å tro at man virkelig mener det, må en i det minste si unnskyld eller at en angrer. Selvkritikk sitter ikke alltid så dypt, men kan være taktisk lurt slik mediesamfunnet fungerer».

Notert

KrF vil fly på sangens vinger for å nå flere velgere i Kristiansand Ordførerkandidat Jørgen H. Kristiansen tar med seg alle de 53 kandidatene på listen i platestudio for å spille inn en egen valgkampsang. «Det sender jo et signal om at vi har overskudd og er et vitalt parti». Kanskje tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland burde vært solist, mange husker hennes legendariske versjon av «La det svinge, la det rock’n roll» i NRKs «Klassefesten»

Oslo-politikerne skulle onsdag fatte vedtak om flytting av Munch-museet. Men Frp snudde i siste øyeblikk, og nå er saken utsatt til etter valget. Kanskje enklest slik.

«Bærum Høyre bare har eldre listekandidater på topp! Min stemme frafaller»
, skrev siv. ing. Ronny på twitter i går. To timer senere postet han denne meldingen: «Frustrerende når man blir Venstremann i valgomaten, når man selv mener man er Høyremann». Livet er vanskelig noen ganger.

Kystpartiet er vel litt malplassert i fylkesvalget i Hedmark og Oppland?

Ord for dagen: Fabian Stangs posisjon i Oslo nå minner om Rudolph Giulianis posisjon i NY etter 11.09.2011 (Hilmar L. Mjelde, stipendiat UiB

#Valg 2011

Du hedrer ikke ved å stemme som ofrene, du hedrer ved å gjøre deg opp din egen politiske mening .(Janne Marie)

Arbeiderpartiet vil være din mor. Høyre vil være din pappa. Jeg vil bare bli behandlet som en voksen. (Sondre Bjellås)

Ethvert velfungerende demokrati er avhengig av at sofavelgerne forblir i sofaen. (Tobias Ratz)

Hvis Stoltenberg bare snakker om terrorangrepet i valgkampen, bruker han tragedien for alt den er verd for politisk gevinst. (Arne Nakim)

Overhørt på toget: "Det eneste jeg skal stemme ved valget i år er gittarn' min". (Christer Torjussen)



Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar