lørdag 6. august 2011

Og Gud skapte Vestlandet

I begynnelsen skapte Gud Vestlandet.
Gud sa: Det skal bli en hvelving midt i vannet, og den skal skille vann fra vann. Det ble slik, og Gud kalte den himmel. Norges største og mest skiftende himmel. Runde linjer og vid synsrand.”Det er annerledes her”, sier Sigbjørn Obstfelder.


Utsikt fra Aurlandsdalen

Gud skapte dei steinutte Strender for at nordmannen sjølv skulle sette sine Hus oppaa deim. Han skapte det baarutte Havet som var ruskutt aa leggja ut paa. Og naar Liderna grønka som Hagar, naar det lavar av Blomar på Straa, og naar Næter er ljosa som Dagar, kunne vestlendingen seinare ingenstad faa vænare sjaa.

Gud så på alt det han hadde gjort på Vestlandet, og se, det var overmåte godt og fint.

Så fint at National Geographic har kåret de norske fjordane til verdens flotteste og beste reisemål. De går til topps fordi det i tillegg til et fantastisk landskap viser frem et levende jordbruk som blir ”heltemodig bevart”. Ifølge Svenegilssoga innebærer det at folk må klore seg til en tilværelse i skårfester og motbakker. Åkrene er så bratte at du kan pløye dem på begge sider, og bare folk som er alvorlig låghalte kan få til en behagelig arbeidsstilling i våronna.

Ferjene binder Vestlandet sammen, selv om tunnelene blir stadig flere og vi opplever mer og mer av naturen fra innsiden

Det er betre å reise til de norske fjordane enn til Serengeti parken i Tanzania, Grand Canyon i USA, Maya-ruinene i Sør-Amerika, Angkor Wat i Kambodsja, Petra i Jordan, Santorini i Hellas, California-kysten og det skotske høylandet.

UNESCO har gjort Geirangerfjorden og Nærøyfjorden til en del av verdensarven, World Heritage. Her er dramatisk natur, her kan du reise i enestående ramme av stupbratte, snødekte fjell, ville fossefall og levende kulturlandskap.

Fra Astruptunet i Jølster, et idyllisk tun som gir en enestående opplevelse av naturen. Her er et galleri som presenterer maleren Nikolai Astrums livsverk, og her er fire antikvariske bygninger med inventare og utstyr. Bildet illustrerer Vestlandet, når dette bildes tas kl.11 er skylaget i ferd med å sprekke, og utover dagen blir det riktig fint

Og så sitter jeg en tidlig lørdags morgen i Jølster og ser regnet hølje ned. Et par turistbusser skal dra kl.8, søreuropeere kommer med trillebager og paraplyer og skuffet uttrykk i ansiktene.Men som en av dem sier: "Vi har opplevd fantastisk natur. Det er dyrt her, men du verden så storslått"

Dette har turister sagt før henne, og hvis vi ikke priser oss fullstendig ut av markedet, kommer de til å si det fremover også.

I dette dette huset midt i Sogndal sentrum bodde foreldrene til tidligere kirke-opg undervisningsminister Kjell Bondevik - "såra og vonbråten" og nevøen hans, Kjell Magne Bondevik. I dag er det kafe og galleri, og i kjelleren er det jazz og vinkjeller. Den gamle og så den nye tid, på Vestlandet også

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar