tirsdag 2. august 2011

Solskjærs strategi

Ikke alt Ole Gunnar Solskjær tar i, blir gull. Men så lang har hans inntreden i norsk toppfotball vært utelukkende positiv og usedvanlig godt mottatt.

Han lovet ikke gull da han kom til Molde. «Vi skal bygge et lag, og vi håper skal konkurrere i toppen om noen år. Rosenborg og Vålerenga er favoritter til seriegullet. Molde skal kjempe om de påfølgende plassene i europacupen.» Det gikk raskere. Halvspilt serie – og Molde tabelltopper, men med 3 poeng under og 1 kamp mindre spilt, kan Tromsø komme til å overta posisjonen.

Solskjær er en velutviklet strateg, tiden sammen med Alec Ferguson har vært lærerik. Og han satser ungt og norsk og fremtidsrettet. Storscorer Pape Diouf,25, fikk gå til FC København. Mange kritiserte, men på sikt tjener Molde på dette. «Som manager var jeg ikke i en posisjon hvor jeg var nødt til å selge, men én av mine ambisjoner er at guttene skal få muligheten når det riktige tilbudet kommer», sa Solskjær.

Fremfor å tviholde på sine spiller, så er Molde blitt et spring som mange merker seg Solskjær viser at dyktige spillere får dra videre før kontrakttiden er ute når gode tilbud kommer. Og han understreker at de virkelig gode, bør komme seg videre, utvikle seg enda mer. Politikken er å finne og videreutvikle gode spillere. Alt dette må virke tiltrekkende på yngre norske talenter.

Nå sist stortalentet Zlatko Tripic. 19 år, født i Bosnia, oppvokst i Lyngdal ( 3.div. som er 5.høyeste serie i Norge), meldte overgang til Egersund FK (topper 3.div.) foran årets sesong, bor i Stavanger. Har prøvespilt for Strømsgodset og skulle prøvespille for Viking etter prøvespill i Molde siste uke i juli. Men så langt kom det aldri. Tripic har allerede signert for Molde, og det er neppe for spekulativt å anta at det er Solskjær som er den utløsende faktor. «Reiser opp til Molde i morgen for å prøve å imponere Ole Gunnar Solskjær» skrev han på sin Facebook-side (med 81 likes), og etterpå var meldingen «en sinnsykt moro treningsøkt med Molde»

Tripic er en ving med høyt tempo og god teknikk, og kan utfordre én mot én. Han er høyrebent, men spiller på venstresiden, og skjærer inn for å avslutte. Den svenske vingen Mattias Mostrøm,28, drar etter sesongen tilbake til Sverige.
En annen svenske, Emil Johansson, 24, kom til Molde i 2010, fikk et bedre tilbud og signerte under på en fireårskontrakt med FC Groningen i juni. Og lokale Knut Olav Rindarøy, to landskamper som back, kommer tilbake til Molde i august etter et års utlån til spanske Deportiva de La Coruna.

Solskjærs forrige kjøp var Jo Inge Berget, nok et stortalent. Han debuterte i Eliteserien (for Lyn) allerede som 17-åring. I 2008 gikk han til italienske Udinese, som igjen har lånt ham ut til Lyn og Strømsgodset, der han spiller en sentral rolle, ble cupmester i fjor og sterkt delaktig i årets innsats i toppen. Han var aktuell for Molde i 2009, men fikk en mislykket medisinsk test på grunn av et trøblete kne. Han spiller vanligvis på midtbane og i angrep.

Molde har nylig lånt ut Thomas Holm, 30, til konkurrenten Tromsø (!), der han vil få mere spilletid I Molde har han bare startet tre kamper denne sesongen, og klubben har kanskje Norges beste midtbane. Med Berget i flere tenkelige formasjoner, vil det være langt frem for Holm, og jeg blir ikke overrasket om han blir værende i Tromsø.

Salget av Johansson ga en fortjeneste på 1,5 mill.kr. Salget av Pape og først og fremst av Mame Diouf, 23, som i fjor ble solgt til Manchester United, resulterte i at Molde i beste fall kan ende opp med 50-60 mill. Storscoreren Mame, 33 mål på 74 kamper), fikk i 2007 en 5 års kontrakt med Molde, men ble løst fra denne da Manchester United kom på banen.

Langsiktighet er viktig i alt talentarbeid. Ikke en hvilken som helst klubb kan hente en senegaleser og få alt til å stemme. Molde har hatt en fornuftig politikk overfor Diouf'ene. Med byens støtte, og gjennom utdanning på folkehøyskolen i Molde, fant de seg svært godt til rette. Mame har nettopp giftet seg men en Molde-jente.
De tidligere klubbene deres fikk penger da de kom til Norge, og også etter hvert som de har presterte i Norge. En egen speider er i Senegal to-tre ganger i året og jobber opp mot flere akademier. Folk der har sett hvordan det har gått med Mame og Pape, og på denne måten har MFK fått en høy stjerne i Senegal. Det snakkes om talenter som kan bli enda bedre enn Diouf'ene.

Jeg er ikke glad hvis utviklingen går i retning av flere utlendinger på norske lag. Men hittil i år har altså Molde solgt to utlendinger og fått igjen to yngre, meget lovende nordmenn. Ole Gunnar Solskjær vil at Molde skal ligne på Manchester United i spillestilen, men ønsker også å finne en stil med fleksible formasjoner og rotering i både midtbaneledd og angrep – en stil som Molde på sitt beste denne sesongen viser er både underholdende og flott fotball.

Ennå er laget preget av oppbygging, ennå er det preget av for mangemisbrukte målsjanser, ennå holder man ikke 90 minutter. Men får Ole Gunnar Solskjær det til som han vil, blir Molde stabil i Eliteserie-toppen.

Én gang har klubben spist kirsebær med de store. Ikke minst ballkunstneren Magne Hoseth som slo igjennom ved nærmest alene å sørge for avansement gjennom sin andreomgang i 4-0-seieren hjemme mot CSKA Moskva i 2. kvalifiseringsrunde til Champions League i debutsesongen 1999, vil nok gjerne gjenta den opplevelsen.

I øyeblikker er det i alle fall slik at alle utflyttede Molde-hjerter gleder seg, gleder seg.
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar