tirsdag 16. august 2011

Valgdagbok (II): Lære og liv

Valgdebattåpning i TV2 i går. Den avslørte at det finnes ikke noe privat marked for privatisering i helsesektoren i Salangen, at Oslo SV har lært seg lillebrordietten (ja til Ap-nei til eiendomsskatt i Oslo), og at slagordene stadig lever: «Eiendomsskatt gir mer velferd» - en begrunnelse som kan brukes om enhver ny avgift eller økt personskatt.

Debatten ga oss hovedpunktene i argumentene for og mot eiendomsskatt, og den understreket at Norge er et vidstrakt lang med 430 kommuner der forholdene er svært ulike. På sine premisser synes jeg ordfører Terje Søviknes (Frp får i dag over 40 pst i hans kommune Os) og ordførerkandidat for Ap i Tromsø, Martin Nilssen best fikk presentert sine synspunkter.

Hverken H eller Frp i Oslo tror på Libe Rieber-Mohns løfte. «Ap har gitt løfter som summerer seg til gigantiske beløp. De har gått fra skatteløfter før» (Sylvi Listhaug, Frp). Rieber-Mohn tar igjen: «Rystet over høyresiden», usannheter, skremselspropaganda, uverdig spill». Same shit, same wrapping.

Bare de «tre store» og «ordførerpartiet» Sp (8 pst av stemmene, 20 pst av ordførerne) deltok. Det var ikke for få, jo færre jo bedre belysning av sak. Litt merkelig var det at Arbeiderpartiets byrådsleder-kandidat møtte Høyres ordfører Fabian Stang – hvem skulle trodd at han ble så populær? - og ikke partiets sittende byrådsleder Stian Røsland.

H og Frp er mot eiendomsskatt, men går inn for det i halvparten av de kommunene der de har ordføreren. Politikere med klare prinsipielle holdninger til eiendomsskatt, medgir at i møte med hverdagens barske problemer må idealer stundom vike: I Svelvik: «Prinsipielt er vi imot eiendomsskatt…alternativet var å legge ned to skoler» (Knut Erik Lippert, ordfører, H).

I Kristiansand er alle eiendomstakster revurdert og steget opptil det tredobbelte. Høyre og Ap har vært sammen om økning og ordførerkandidat Arvid Grundekjørn, H, ror: «Kan ikke bryte forliket, men jobber for å skape rom for å redusere det».

Frp-topp Kristian Dahlberg Hauge i Trondheim er åpen for at Norge mottar flere flyktninger, og er kritisk til innvandringsdebatten i sitt eget parti. Og Frp-ordførere i Mandal, Hadsel og Bamble er lite begeistret over partibyggerens siste verbale sprell.

Dersom det er slik at all oppmerksomhet er av det gode, har Hagen gjort det godt de siste dagene. Media er svært opptatt av hans utspill for å tiltrekke seg offentlighetens oppmerksomhet, men jeg tror jeg kulturminister Anniken Huitfeldt har et poeng når hun maner til ro i egne rekker og advarer mot «usaklige angrep» mot Frp. «Får de tak i offerrollen, slipper de den ikke. De som kaster egg er egentlig Hagens fremste våpendragere». VG mener at Hagen er «rusten».

Statsråd Audun Lysbakken (SV) ber norske kommuner bruke skjenkekontrollen for å straffe kø-rasister i utelivet: «I dag mister utesteder skjenkebevilgningen for å gi folk for mye å drikke, eller for ikke å overholde tidsbestemmelsene. Jeg synes ikke rasisme i køen er noe mindre alvorlig enn å servere en øl for mye». Kategori godt tenkt, vanskelig å gjennomføre konsekvent i praksis.

I Skedsmo vil Høyre overta roret med Kjartan Berland som ordførerkandidat, men Ap stiller med sogneprest Ole Jacob Flæten som listetopp og går for fire nye år med rødt styre. Kommunen har vært under geistlig ledelse tidligere, sogneprest Andreas Hamnes var ordfører fra 1991 til han forsvant i 2005 etter å ha mottatt private fordeler fra Nedre Romerike Vannverk. Med andre ord en prest som gikk på vannet.

Venstre vil ha tusen nye spesialpedagoger og helsesøstre ved landets skoler, og skal bruke denne valgkampen til å fortelle hvilke tiltak som kan sikre flere gode lærere inn i norsk skole. Både Høyre og SV vil nok slåss med det gamle lærerpartiet om å fremstå som Skolepartiet.

Ingen lokalpolitikere fikk være med da samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa markerte byggestarten på E18. «Fryktelig umusikalsk. E18 er et hett tema i Vestfold, og vi lokalpolitikere burde fått anledning til å formidle våre synspunkter», mener fylkesordfører Per-Eivind Johansen (H).
- Dette handler ikke om at du ønsket å unngå kritikk fra et samlet politisk Vestfold og ønsket et arrangement uten motforestillinger? spurte Tønsbergs Blad.
- Vi valgte et enkelt arrangement slik at det ikke skulle være noen tvil om at dette ikke var valgkamp, svarte statsråd Meltveit Kleppa. I overkant fintfølende.

Det gode menneske fra Hjelmeland har også vært på et jubelbesøk i Dalanerådet og overrakt en sjekk på 800.000 kroner til videreutvikling av konkrete prosjekter. Dette blir nok ikke den eneste sjekken i valgkampen, og det vil nok heller ikke mangle på strategiske lekkasjer fra statsbudsjettert som «egentlig» skal være hemmelig til etter at «Storthinget sammentræder i Almindelighed den første Søgnedag i Oktober»

Noen grunn til å hisse seg opp over dette er det ikke, grepene er velkjente fra alle valgtider med regjeringer av alle farger. Men kjære media, la oss slippe å se kandidater «en dag i arbeidslivet» som sykepleier, lærermedhjelper, ekspeditør osv.

Bergens Tidende viderefører sin spalte «Sitatsjekk», et konsept som tester partienes påstander og versjon av virkeligheten opp mot en uavhengig vurdering av det samme. All journalistikk være bør jo være slik, det en svakhet at man må lage en egen øvelse for valgkamper. Men Harald Stanghelle i Aftenposten har naturligvis rett når han sier at «en del påstander som fremstår som fakta for dem som kommer med dem, kan for politiske motstandere fremstå som forvrengninger av virkeligheten».

I årets debutsjekk er det Erna Solberg som får høre at nok er det slik at fysiske midtdelere og flerfeltsveier kan spare liv og redusere antallet skadde i trafikken, men ikke i det omfang hun påstår på Høyres hjemmesider. «Påstanden er feil».

Sett: Kjørte «West Wing» (Presidenten) for 3.gang på video i går kveld. I en episode sier kandidatens strategist at «det er vanskelig for oss på 3.plass å nå frem, media er bare interessert i tall og konkurranse». Til det svarer Matt Santos: «Da må vi holde oss enda mer til budskapet.» Han vant valget.

Avd. for overdrivelse: «KrF-kommunen Stavanger» (partileder Knut Arild Hareide)

Dagens twittersitater:
Det er neppe tilfeldig at «Tilbake til 90-tallet» går før lokalnyhetene for tida. (Gunnar Krogstad, ordførerkandidat Melhus Ap)

Carl I Hagens tidligere fingerspitzgefühl er erstattet av pølsefingre uten grep! (Nicecap, Bjørn Hansen, Trondheim)


Blogglisten

1 kommentar:

  1. Legg merke til at journalistene er de første til å rapportere om et nytt Norge, men de siste til å bidra: http://www.liberaleren.no/2011/08/16/journalistene-gar-i-egen-felle-marie-simonsen/

    SvarSlett