mandag 28. desember 2009

Den Store Julereisen 2.del

Utfordringen til de kunnskapsrike, kombinasjonsdyktige og internettoppfinnsomme, fortsetter med 2.del av Den store Julereisen 2009 (som går i Adresseavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen). Del 1 er gjengitt på min blogg julaften, og siste del kommer i morgen. Reisen har en - litt tynn - rød tråd geografisk.

11. Denne provinshovedstaden ligger på veien mellom to lands hovedsteder. Den ene har samme navn som mange andre byer, i den andre ligger bl.a. noe som omtales i sangen om Carmencita. Byen vi skal frem til er utgangspunktet for ekspedisjoner til et høyt fjell. Byen er også kjent for å være kanskje det mest høytliggende senter for produksjon av noe med smak av bl.a. mørke moreller, plommer, kirsebær og litt sjokolade.

12. I høst har det vært stor pressedekning fra dette landet, der et europeisk land har en blodig historie. Her skjedde det et politisk mord for nesten 50 år siden. En norsk statsråd koblet navnet til en president i et annet land til landet vi skal frem til.

13. Dette lille stedet ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste for over 30 år siden. Her er det et tosifret antall bygninger som er laget på en meget spesiell måte, og den fornuftige plasseringen er etter oppskrift fra Matt.7. Landsbyen ligger nærmere 70 mil fra hovedstaden i et land som aldri har vært en koloni – uvanlig i verdensdelen det ligger i.

14. Denne øystaten ligger i et hav nordvest for et territorium tilhørende et imperium. Første europeer her var han som ved en tilfeldighet en annen gang kom til en øy der en nordmann har jaktet på beviser. I september skjedde et skifte fra høyresiden til venstresiden som vakte oppmerksomhet, og i samme måned skjedde en stor naturkatastrofe som drepte over 100.

15. Vi skal til en øy som har samme navn som a) et område der en profilert norsk trener har spilt for administrasjonsbyens lag og der en berømt nordmann som senere skiftet fornavn ble født, b) et skip som skapte stor jubel i Norge for over 60 år siden, og c) en by der 15-25 nordmenn er stasjonert på en base, og der Sjømannskirken hadde drift i deler av i mellomkrigstiden. En liten hund bærer dette navnet. Etterkommere til opprørere flyttet hit. Et eviggrønt tre oppkalt etter øya, vokser bare her.

16. Veteranbiler og klær fra 20-årene, i omgivelser som er verdens største samling av en spesiell type hus med inspirasjon fra indianer- , gresk og egyptisk kultur - ingen andre byer i verden har et så sterkt preg av en modernisme-stil som denne. Byen ble bygget opp etter en naturkatastrofe, og ligger 30-40 mil fra hovedstaden, som har navn etter en av hærlederne som vant et av de mest kjente slag i historien.

17. Inger Johanne fra en kommune med landets rødeste ordfører, skriver om et selskap der navnet til dronningen som har gitt navn til denne millionbyen, er nevnt. Dronningens mann var konge i bare 7 år, men rakk flere reformer, bl.a. slutt på slaveriet. Mange norske har studert sykepleie her, det er mye vin, og byen ligger ved enden av en spektakulær kystvei.

18. Han med Nordisk Råds Pris og som i høst har skrevet en roman med et geografisk navn som tittel, skriver i en ekspress-bok bl.a. om et besøk i dette lille, men folkerike området. Det har en spesiell status, i likhet med en stor by som ligger ca. 6 mil nordøst. Portugiserne hadde lenge en sentral rolle. Dette er verdens største sted for en utfoldelse som har vært mye omtalt i Norge i høst.

19. I hovedstaden i en av flere enheter i en snart 40 år gammel union, er et norsk firma involvert i et stort byggeprosjekt på nærmere en halv million kvadratmeter. Den enheten vi skal frem til, er 15-2000 kvkm med noe over 200.000 innbyggere, og kvinnene kan teoretisk velge blant mange flere menn. Den ligger ytterst på en halvøy som grenser til et viktig sjøfartsområde. Om lag en time unna ligger en norsk sjømannskirke som ikke får kalle seg det.

20. Noe som er oppkalt etter en norsk nasjonalhelt har i høst deltatt i en internasjonal operasjon og lå flere uker i dette landet. Her ligger en meget stor sandørken, og hovedstaden har samme navn som noe som godt kan benyttes bl.a. i potetsammenheng og i sausen til en ofte brukt rett.

21. For 50 år siden sydde en utvandrer fra dette landet en skjorte som var begynnelsen til en sterk merkenavn, som svensker noen år på 2000-tallet hadde enerett til. Landet han kom fra, grenser til to hav og syv land. Her ligger to kryssord-elver . I en by her skjedde det en meget alvorlig ulykke som fikk stor oppmerksomhet på 80-tallet.

22. Denne byen har navn på tre språk, i et av dem inngår fornavnet til flvveren og politikeren som ble dømt til døden ved hengning, men begikk selvmord. Byen var i 2007 noe som også to norske byer har vært. Den hadde nesten 40 forsvarstårn i sin tid, og den var på mange måter kristendommens forsvar mot det osmanske rike. Byen var en tid Europas østligste i en kommunikasjonssammenheng.

23. Historien om dette områdets fiksjonslegende med utgangspunkt i en virkelig person, er kjent fra en bok fra slutten av 1800-tallet, og den har inspirert til produksjon av over 150 filmer om han som tørster etter noe å drikke som har både rødt og hvitt i seg. Området er 55-60.000 kvkm og ligger i et kongedømme som ble opphevet etter 1945. Tyskerne kom til området for 8-900 år siden og anla syv festningsverk.

24. På denne øya er det ruiner der mange mener at den klassiske helten i syv år var elskeren til hun med samme navn som en melodiøs musikkform med sterk rytme, særlig gjort kjent av han med bananbåten, og som inspirerte en norsk kjempehit i 1959 - en ny variant med bananen som en ingrediens ble innspilt i 1982. Her går mange i dybden og her ble det reist et verdenshistorisk tempel.

25. Et transportmiddel, en ørken, et husdyr, en kongelig person fra verdensrommet , en selvskapt opplevelse – har du lest den berømte boken for både barn og voksne, vet du hvem det dreier seg om. Vi skal frem til forfatterens startområde for sluttferden,. Et begrep for voldelig oppgjør stammer herfra. Hovedpersonen i en meget kjent tegneserie som jubilerer i år, var her det året tekstforfatteren døde.


Blogglisten

7 kommentarer:

  1. Bra du legger de ut her. Stemmer det at BT, Stavanger aftenblad og Adressa ikke legger disse ut på nett i år?
    (Har bare fått tak i fevennen på papir.)
    I såfall hvordan skal man vite fristene og innsendingsmail?

    Håper du kan svare Bore.

    Ellers takk for en flott og frustrerende quiz. Bare 8 spm igjen nå.

    SvarSlett
  2. Adressa har lagt ut sin på nett.

    SvarSlett
  3. Strever med julereisen. Spørsmål 23 lurer jeg på om det skal være 60 år siden at utvandreren sydde en skjorte ( i 1949 ) og ikke for 50 år siden?

    SvarSlett
  4. Et avisutklipp sier 50 år, men i en annen kilde har jeg senere funnet 60 år. Hjelper det?

    SvarSlett
  5. Grenser landet til 7 fastland ?....

    SvarSlett
  6. Det kan jeg nok ikke svare på - ingen kan få fordeler. Men generelt er det ofte lurt å peile seg inn ved å se på spørsmålet før og etter, det er en råd tråd, selv om den noen steder er tynn...

    SvarSlett
  7. Svaret på spørsmål 27 i SA viser at Korsika er riktig. Selv trodde jeg å ha funnet ut at det var Sardinia.Det stod nemlig i denne linken:
    http://www.kirjasto.sci.fi/exupery.htm "Den 31. juli 1944 tok Saint-Exupéry off fra en flystripe i Sardinia på en flytur over det sørlige Frankrike".Jeg ser nå i ettertid at Korsika blir oppgitt på annet sted.Hvor har du din kilde fra?

    SvarSlett