fredag 25. desember 2009

Magnus Carlsen på idrettstoppen

Årets norske idrettsstjerne?
Ole Einar Bjørndalen? - fire gull i VM
Petter Northug? - tre gull i VM, nr.2 i verdenscup og Tour de Ski
Suzanne Pettersen? - blant verdens beste i golf
John Arne Riise? - sterk innsats internasjonalt
Thor Hushovd? - igjen grønn trøye i Tour de France
Aksel Lund Svindal? - igjen vinner av verdenscupen sammenlagt
Ola Vigen Hattestad? - sprintet til to gull i VM
Andreas Thorkildsen?- første spydvinner med både EM, VM og OL
Katrine Lund-Haraldsen? - verdens beste målvakt
Eller Magnus Carlsen? - "sjakkens Mozart", verdenssmester i lynsjakk, på rankingtoppen i verden

Slike valg er i utgangspunktet umulige, du kan ikke sammenligne ribbe med julaftenstorsk eller pinnekjøtt, alt smaker utmerket. Og få har det slik som Keevin Keegan: “Gary (Lineker) så alltid på alternativene, særlig når han ikke hadde noe valg”. George Best kommenterer på sin måte alternativ-problematikken slik: ”Dersom valget hadde stått mellom å score mot Liverpool fra 40 meter på Anfield eller ligge med Miss World, ville det vært vanskelig å velge. Heldigvis har jeg gjort begge deler”.

Norge har sin styrke i vinteridrett med naturgitte fortrinn og ikke så stor konkurranse som i mange sommer- og innendørsidretter. Vårt slogan etter utallige VM og OL er ”Vi viste verden vinterveien” som en begeistret journalist under psevdonymet Borsalino (Per Foss) sendte hjem fra de første olympiske vinterløker i Chamonix i 1924.

Av de 80 (84 hvis vi regner med par i roing, padling og dans) som har vunnet Aftenpostens (frem til 1993 Morgenbladets) gullmedalje for årets beste prestasjon, kommer 37 fra vinteridrettene, 15 fra friidrett, resten fra skyting (5), padling (3), roing (3), orientering (3), sykling (3), seiling (2), svømming (2), vektløfting (1), motorsport (2), bryting (1), turn (1), dans (1) og boksing (1).
Dagbladet har delt ut Folkets Idrettspris siden 1990. Før årets avstemning var den vunnet av vinteridrettsutøvere syv ganger, tre av dem til John Olav Koss. Peter Solberg og håndballjentene har vunnet to ganger.

Evnen til å konsentrere seg over så lang tid som sjakkspillere gjør stiller utrolige krav til egenskaper utover det rent mentale også. Faktisk er sjakk ganske fysisk krevende.Og i motsetning til nesten all annen konkurranse finnes det ikke uflaks i sjakk.

VG har kåret Norges største idrettsstjerne siden 1997, av de første 11 gikk seks til vinteridrett, to av disse til Bjørndalen. Dette er den eneste kåringen der individuelle fotballspillere har nådd opp; Ole Gunnar Solskjær(1997), John Carew (2000).

Og så til 2009. Aftenpostens gullmedalje til Petter Northug, Folkets Idrettspris og VG-prisen til Magnus Carlsen (35,9 pst, neste er Thor Hushovd 15,3 og Petter Northug 9,5. Jeg stemmer med flertallet.

Er sjakk idrett eller "bare" sport?
- I allmenn språkbruk i Norge har idrett noe med kroppsutfoldelse å gjøre. Det elementet mangler i sjakk. Men i andre kulturer, for eksempel i Øst-Europa ser de annerledes på det. Her er sjakk definitivt definert som idrett, sier idrettsprofessor Sigmund Loland.
- Sjakk inneholder konkurranse, det krever avanserte ferdigheter og du trenger smartness i øyeblikket, men det mangler kroppsutfoldelsen. Sjakk kan både kalles ferdighetsspill og intellektuell idrett. Ordet kommer fra norrønt og består av ordene id og drott. Id betyr aktivitet eller dåd, mens drott betyr kraft, styrke eller utholdenhet, sier han.

En etymologisk ordbok fra 1903 gir denne defibisjonen: ”Idræt - bruges nu i almindelig om opdragende legemsøvelser (delvis under indflydelse af det eng. sport), medens oldnorsk ıdrôtt ligesom sv. idrott betegner baade aandelig og legemlig færdighed”.

På Wikipedia heter det at ”sjakk er en mental kampsport, en mannsdominert idrett”. På Norges Toppidrettsgymnas betrakter man sjakk som idrett, og det gjør man også i de fleste land ute i verden. Sjakk ble anerkjent som sport av den Internasjonale Olympiske Komité i 1999, og kan bli tatt opp som OL-gren, skjønt en del tyder på at sjakkorganisasjonene regner med det vil være med oppmerksomhet rundt et eget sjakk-VM. Sjakk var prøvegren under Sidney-OL.

Sjakk krever fysiske egenskaper når man sitter i høykonsentrert i opptil seks-syv timer og vet at ett ukonsentrert øyeblikk kan være fatalt. En sjakkspiller må holde seg i fysisk form. Sjakk krever både psykiske og fysiske egenskaper. Det hender at Magnus går ned flere kilo under turneringer. Når han er i Norge, trener han er par dager i ukene på toppidrettssenteret, i samarbeid med Olympiatoppen. Og under Idrettsgallaen på Hamar fikk Magnus en egen pris. Sjakk er i løpet av 2009 blitt en del av sportssidene i norske aviser.

Sjakk er ikke med i Norsk Idrettsforbund. Men hva så, der er forbundene for både cheerleading, bowling, casting (kasting på blink med fiskestang), cricket, curling, dykking, frisbee, hundekjøring, seiling, softball og vannski. Skulle sjakk være mindre idrett enn disse?

Noen har hevdet at et velspilt sjakkparti er vakkert i seg selv, og at det hører inn under kategorien kunst. Andre mener sjakkspillet er et viktig bidrag til dannelse og selvutvikling, og vil kalle fenomenet for en kulturinstitusjon. At sjakk er en del av kulturarven.

Dagbladets Esten O. Sæther sier fornuftig at "å tenke seg sjakk som idrett er fortsatt snakk om modning".Men uansett betegnelse - er det ikke noe som heter crossover? – for meg er sjakk på topp-plan idrett, og Magnus Carlsens bravader på brettet er det suverent beste noen norsk utøver har prestert i år. Noen vil mene til alle tider. La oss imidlertid vente med den karakteristikken, den virkelig store prøven blir VM som spilles først i 2011, det er en barsk vei dit.

Jeg slutter meg til VGs begrunnelse: "Vi har mange utøvere i verdensklasse, men ikke mange av dem tilhører idretter som kan kalles verdensomspennende....Sensasjoner i globalt perspektiv er det ikke mange av. Faktisk bare en".

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar