søndag 13. september 2009

En dag igjen

Og det ble kveld med gamle og velkjente argumenter og det ble morgen en dag før valget er avgjort, med fire nye meningsmålinger og de siste forsøk på velgerfiske svevende over vannene.

Vi har opplevd en stereotyp valgkamp der særlig fjernsynet har kjørt de samme temaene, og der viktige spørsmål både hjemme og ikke minst ute er stefaderlig berørt. Jeg savnet også litt generøsitet av type:”Jeg vil bytte ut den rødgrønne regjeringen, men jammen gjør de mye bra også". (Lars Sponheim).
Jeg har hørt nesten alle debattene i begge kanaler, og jeg tror jeg kan påta meg å spille samtlige partileder og fremføre deres synspunkter.

Ser man på alt det som er sagt og gjort, er det en god del som ikke er overmåte godt.
Adresseavisen melder at det i Trondheim er satt en ny verdensrekord: Verdens lengste fotballkamp på 37 timer. Puh, den norske valgkampen har vart i 37 dager. Vi fikk en oppvarmingskamp der Brustad led tap på Røkkeløkka (nei, ikke den Arne Brustad på ytre venstre som under OL-turneringen i Berlin i 1936 scoret fem mål på fire kamper, og av mange også utenfor Norge ble regnet for å ha vært turneringens beste spiller).

Valgkampen ble preget av mislykkede gjennombruddsforsøk, mange røde og gule kort for ufine taklinger og kjeftbruk, intet artisteri. Kreativiteten var liten. De rødgrønne ønsket å spille som de har gjort de siste fire årene, ingen eksperimenter, ingen langsiktige visjoner utover det å styre. Noen ganger spite venstreflanken mot eget mål, men dette var langt, langt mer utbredt blant de blågulegrønne. Der ble det mer intern geriljafotball, ytre høyre og midten hadde en rekke kraftige sammenstøt, mens indre høyre løp rundt og rundt og ropte med plaster og ropte: Spill på oss, spill på oss! Angrepene på motstanderlaget ble ukoordinerte og preget av mange lange Drillo-pasninger uten adresse inn på motstanderens banehalvdel. De rødgrønne utbyttet bakrommet best, der hadde man nytte av lang Ap-erfaring, Kristin og Liv Signe adopterte teknikken raskt.
Noen av tilskuerne pep da det viste seg at de rødgrønne strødde med oljesand, og det skapte atskillig undring da det ble kjent at Ap-oppmannen Raymond Johansen hadde demonstrert et usedvanlig sprik mellom liv og lære når det gjaldt lønninger og fallskjermer på en annen bane Han fikk en hilsen fra Henrik Ibsen: ”Ikke tusen ord seg prenter, som en gjernings spor”.

Spillerne på begge lag sang Liverpool-sangen underveis: ”Walk On, Walk On With hope in your hearts, And You will Never Walk Alone”. Hjemmelagets venstrefløy var bekymret for supporternes troløshet, og de sang derfor også Wembley-sangen ”Abide With me”, ”O, bli hos meg, nu er det aftentid”
Mest minneverdig: Lars i bar overkropp og Kristins kjefting på dommerne.

Største comeback: Erna.

Mest aggresSIV.
Usikker fremtid for de blågulegrønne: Lars vil ikke ha med Siv på laget dersom opposisjonen vinner kampen og overtar de svarte lagbilene.

Banens beste forsvarsspiller: Jens.

Beste angrepsspiller: Siv.
Beste verbale tackling: ”Jeg tør nesten ikke skru på radioen, jeg, for det forsvinner en milliard hver gang jeg hører noen fra Fremskrittspartiet”(Jens)

Best på menneskerettigheter: Lars. "Forsvarte asylretten som en menneskerettighet og som er konsekvent i sitt forsvar av rettsstaten også for asylsøkere" (Halvor Elvik i Dagbladet).

Mest gjennomsiktig: SVs "hemmelige notat" om Lofoten-strategi som partiet åpenbart har lekket til VG.

Beste overdrivelse: ”Til og med været er blitt dårligere med rødgrønn regjering. 1210 solskinnstimer med Bondevik, 1170 timer under Stoltenbergs regime”. (Ellen Solheim, KrF, Rogaland.
Stillingen like før avgjørelsen faller: 0-0. Tips: Hjemmeseier.

Meningsmålingene det siste døgnet: (Dagbladet, TV2, ASftenposten, VG):
Ap 33,8 - 32,5 - 33,9 - 32,2
SV 9,1 - 7,2 - 6,9 - 6,9
Sp 5,9 - 5,4 - 6,6 - 6,9
R 2,3 - 1,9 - 1,8 - 2,0
H 14,5 - 17,8 - 17,6 - 17,5
KrF 6,9 - 5,7 - 6,3 - 6,4
V 4,7 - 5,2 - 4,7 - 5,4
Frp 21,4 - 22,7 - 20,8 - 21,4
I gjennomsnitt gir dette Ap 33,1, SV 7,5, Sp 6,2, R 2,0, H 16,9, KrF 6,3, V 5,0, Frp 21,6
Regjering 46,8 ( + RV 2,0) Opposisjon 49,8, H/KrF/V 28,2

I forhold til gjennomsnittet for de fem målingene som ble kjent fra onsdag kveld til torsdag (TV2, VG og Aftenposten er med begge ganger, de måler trolig hver dag og bytter ut et visst antall hver gang), står Ap stille, SV og Sp går frem, V og KrF litt tilbake, Frp mer tilbake. Regjeringspartiene går frem, opposisjonen tilbake.
En dristig antydning, mens valglokalene er i ferd med å åpne søndag, før de siste anstrengelsene: Ap 33,4, SV 7,8, Sp 6,2, regjeringen 6,8, H 18,1, KrF 6,2, V 4,8, Frp 20,9, opposisjonen 49,0 – og fortsatt rødgrønt styre.

Partilederne får samlet disse karakterene etter TV2-debatten: Stoltenberg 10, Solberg 9, Jensen 8, Høybråten 8, Halvorsen 8, Navarsete 7, Sponheim 6, Dahle 2 .

Dagens Ibsen-advarsel til politikerne: Hva skal vi med det fremmede ordet idealer når vi har det gode norske løgner”.
Godt valg!
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar