Staten er imot pengespill og staten er for pengespill. Staten begrenser og staten utvider. Den advarer og den stimulerer. Høyre- og venstrehånden er i klar utakt – også på dette feltet.
Utenlandske selskaper opererer på nettet – og der synes gevinst- og ikke minst tapsgrensene å tangere uendeligheten. 50.000 personer i Norge har problemer med gambling. En av dem er Bjarte Baasland. Torsdag skal Høyesterett prøve hans stevning av spillselskapet Centrebet. Bjarte mener selskapet må stå ansvarlig for at han gamblet bort over 60 mill.kr. på nettspill. Jeg kjenner Bjarte og skal ikke gå inn på hans sak, men det hadde vært interessant å få spillselskapene og deres markedsføring under lupen. Tåler den offentlighetens lys?
Hvem som er mest utsatt for ulike grader av spilleavhengighet? Unge menn. Problemet er dobbelt så stort blant unge som hos eldre. Flertallet av dem som sliter har opplevd at spillingen går ut over arbeid, utdanning, familie, parforhold eller venner. Angst eller depresjon er aktuelle begreper for mange. Mange har spilt fra seg gård og grunn og ektefelle. Hver femte spilleavhengige ungdom har prøvd å begå selvmord.
”Etter at faren døde i 2006, spilte Kåre Mæhlum (42) bort hele arven på 600000 kroner. 20000 kunne bli borte på en dag. Samtidig raknet helsen. Livet ble levd fra sengen og foran spilleautomatene. Så fikk han hjelp på Blå Kors, av den ideelle stiftelsens program for spilleavhengige. Et par sprekker til tross erklærer han stolt at han nå er kvitt spilletrangen.” (Aftenposten 6.sept.2010) Ikke alle tilfeller ender like bra som dette.
Norge er ikke Las Vegas. Det er stor forskjell på aggressive gamblingstilbud på nettet og spill på hjemlig grunn. Men kanskje er det likevel slik for en del at det som begynner i det små i Norge bare er starten på nettsatsning?
I 2006 kom et seddelforbud, året etter et automatforbudet og fra i år er også bingoautomater forbudt. Dette har vært effektive grep, 90 prosent av behandlingstilbudene har opplevd en nedgang i antall personer som søker behandling for å redusere avhengigheten. Rusfeltet har vist at regulatoriske virkemidler er den mest effektive forebygging. En undersøkelse gjennomført av SINTEF i fjor, viste at det var fem ganger så høy spillefrekvens på spilleautomater som nettpoker. 12.000 spilleautomater ble fjernet. I 2007 var 490.000 som spilte på automatene, var det i fjor 85.000. Omsetningen har stupt med minst 90 prosent.
Ikke alle synes å være glade for dette. Selv om det ble spilt for 10,9 milliarder kroner i fjor, er Norsk Tipping bekymret: Lotto-spilleren (omsatt nesten 3,8 milliarder) blir stadig eldre. Selskapet ønsker 1500 ”barskere” automater i bingohaller, og det ønsker en jackpotgevinst. Euro Jackpot - med minimale vinnersjanser – skal gi muligheter til å spille om nærmere 100 mill.kr hver uke – og en mulig oppsamlingspot på over 700 mill.kr.
”Når pottene er store, er det flere som spiller, også de som er i 20-årene”, sier Norsk Tipping. Det tror jeg så gjerne.
Og når tippingen først er i farten, vil den gjerne installere 2000 automater på skjenkesteder. ”Snille maskiner”, sier styreleder Lars Sponheim. ”Vi har fått et oppdrag fra Storting og Regjering om å få utplassert disse snille maskinene, men vi har ikke fått plassert så mange som vi ønsker, så nå sikter vi oss inn mot utelivsbransjen, der vi vet det er et stort potensial.”
Den enes reduserte fristelser og bedre liv er den andres reduserte økonomiske stilling. Frivillige organisasjoner som Røde Kors, Redningsselskapet, Norges Skiforbund osv har mistet opptil tresifrede millioninntekter. Men slike tap kan ikke rettferdiggjøre økte muligheter for spilleavhengighet.
Norsk Tipping bør få høre fra sin eier at aggressive fremstøt, større gevinster og økte fristelser, ikke harmonerer med den sosiale profil den rødgrønne regjeringen burde stå for. KrF har her et konstruktivt forslag oml å vedta momsfritak for frivillige lag og organisasjoner, og oppjustere skattefradraget for gaver til disse, slik at de slipper å basere sin økonomi på å tjene penger på andres ulykke.
Og når det gjelder den høyre og den venstre statshånd - mon det ikke er slik som Anne Gustavsen skriver i Korsets Seier at det for samfunnet koster mer å hjelpe de spilleavhengige og deres familier enn det de ideelle organisasjonene får inn via spilleautomatene.
tirsdag 21. september 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Bra innlegg. Viktig å påpeke at Norsk Tipping og deres eiere ikke kan utvide sin spillportefølje med mer "agressive" spill. Selve premisset i dommen fra EFTA-domstolen, der staten "klarte" å beholde spillmonopolet, var "hensyn til folkehelsa" - dvs ikke ha spill i sin portefølje som skaper spillavhengighet. I det øyeblikk Norsk Tipping og deres eiere staten utvider med mer agressive spill, vil det kunne åpnes en ny sak i EFTA-domstolen som fjerner grunnlaget for Norsk Tippings monopol og med det vil staten måtte slippe inn de internasjonale gamblingsselskapene. EF-retten er på linje med EFTA-domstolen i denne saken.
SvarSlettDe varslede Bingo-automatene vil skape spilleavhengighet og nå må staten trå varsomt om de vil beholde spillmonopolet.
Baasland-saken kan bli avgjørende og jeg ser frem til hva den vil bety for internasjonale gamblingsselskap. Det er på høy tid at man får ett innsyn i deres kyniske markedsføring og håndtering av spillere.
Admiring the commitment you put into your blog and detailed information you offer.
SvarSlettIt's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same out
of date rehashed information. Excellent read! I've bookmarked your
site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.
My blog post: båtlån ()