søndag 1. august 2010

MURNAU: ”Her står jeg og kan ikke annet” – Luthers berømte ord fra riksdagen i Worms i 1521 kan brukes i så mange sammenhenger. Nå også som tekst på sokker du kan kjøpe i souvenirutsalget i Lutherstadt Wittenberg. Her levde og virket kirkereformatoren som brøt med pavekirken og avlatshandelen. Og fremfor alt: Her er den berømte kirkedøren der han slo opp sine 95 teser.

Og det er inne denne kirken at 50 rogalendinger på tur med Stavanger Aftenblad stemmer i ”Vår Gud han er så fast en borg” – Luthers kjente salme

Luther er god butikk i disse områdene. Vi var i Lutherstadt Eisleben - der var hans inngang og hans utgang til og av hans liv. Vi er i Lutherstadt Erfurt – her begynte Martin sine filosofi- og jusstudier, men etter at han overlevde et grusomt tordenvær bestemte han seg for å bli munk, samtidig som han tok med seg tordenen og rettet det mot alt han mente var skeivt og skakt i kirken. Her er Augustinerklosteret der han ble presteviet og fikk en stadig større uro rundt spørsmålet om syndenes forlatelse.

Det var da han kom til Wittenberg at Luther fant fred og slo seg til ro med at Guds rettferdighet som omtales i Rom. 1.17 ikke var en straffende rettferdighet som man trengte avlat for å unngå, men den rettferdighet Gud gir synderen som tror på Jesus Kristus.”Den lille bibel” i Joh. 3.16 bare styrket ham i overbevisningen.

Og det var da dominikanermunken Johann Tetzel solgte avlat i nabolaget at Luther reagerte og slo opp sine 95 teser. Han brente pavens bannbulle og offentliggjorde etter hvert et program med store konsekvenser både for kirke og samfunn, det utløste reformasjonen i 1537 og førte til at den norske kirken forlot katolisismen og ble protestantisk eller luthersk. Klostervesenet ble bekjempet: Det kristne kall er ikke å trekke seg tilbake men å leve i verdens hverdag i de yrker og oppgaver som Gud har lagt til rette.

Det er mange interessante steder på tur gjennom Tyskland. Der kommer Glücksburg, den norske kongefamiliens utgangspunkt. Herfra kom Christian IX, populært kalt ”Europas svigerfar”. Frederik VII var barnløs, og ad litt forunderlge veier (den danske dronningen var søster av hertugen av Glücksburg, Christians far) ble Christian dansk konge. Fire hans barn ble konger eller dronninger: Frederik VIII av Danmark, Alexandra gift med Edvard VII av Storbritannia, Vilhelm (Georg I av Hellas) gift med storhertuginne Olga av Russland og Dagmar (keiserinne Maria Feodorovna av Russland) gift med Aleksander III av Russland. Dessuten ble Thyra gift med en engelsk adelsmann og Valdemar med en fransk prinsesse.
Alexandra hadde en datter som het Maud, og hun møtte møtte prins Carl da de var små hos deres felles besteforeldre, Christian IX og dronning Louise. Carl ble etter hvert Haakon VII.

I Hamburg har Pelles og Proffens far, Ingvar Ambjørnsen, slått seg sammen med en tysk oversetter. Lite ante vel han en av våre mest markante samtidsforfattere at han etter å ha droppet gymnaset, tatt typografutdannelse og foretatt dypdykk i Oslos subkulturer, skulle bli æresborger av hjembyen Larvik.

Forfatteren Nordahl Grieg hadde nok ikke heller trodd at han skulle bli den første kommunist ( var endog begeistret for Stalin-prosessene ) som skrev en kongehyllest. Han var med kongefølget og gullbeholdningen i 1940. Under bombingen av Molde de siste aprildagene, tok NTB-fotograf Per Bratland det berømte bildet av Kongen og kronprins Olav i ly for bomberegnet under en bjørk på Glomstua. Grieg fanget stemningen:
Slik vil kongen leve for oss:
Ved en sølvblek bjerkjestamme
mot en naken vårskogs mørke,
står han ensom med sin sønn
Tyske bombefly er over.


Underveis til Tromsø med på fiskeskøyta «Alfhild» skrev han både dette diktet og ”17 mai 1940”:
I dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.
……
Vi er så få her i landet;
hver falden er bror og ven.
Vi har de døde med oss
den dag vi kommer igjen
.

Nordahl Grieg havnet i London, og ønsket sterkt å få være med et bombefly på nattlig bombetokt til Berlin. Det ble hans siste tur, flyet ble skutt ned i PoitsdaM. Vi passerer stedet der det antas at han ble begravet. Han ble identifisert gjennom en sølvamulett med navnet Nordahl som han hadde lovet sin kone, Gerd Egede-Nissen, å bære. Kirkegården der han trolig ble begravet, er rasert, men i Kleinmachnow står en minnestein der flyet styrtet. En samling av Griegs dikt «Friheten» fra 1945 er tidenes mest solgte norske diktsamling.

Og det var i Potsdam at de tre store - Stalin, Roosevelrt og Churchil – møttes for å trekke de store linjer for Europa i etterkrigstiden. Det som endte med Tysklands og Berlins deling, et system som gjorde at Sovjetunionen trakk verdier ut i den østlige delen mens Vesten prøvde å styrke sysselsetting og vekst i den vestlige. Etter Sovjets blokade av Berlin og vestmaktenes luftbro, ble landet delt i to. østtyskere flyktet til vest i et slink antall at myndighetene i Øst-Tyskland i 1961 reiste ”Skammens mur”, en 45 km lang mur mellom øst og vest i Berlin. Jeg glemmer aldri den uhyggefølelsen jeg hadde en kveld ved muren, da jeg så det stummende mørket over Potzdamer Platz med silhuettene av vakttårnene foran meg og Vest-Berlins glitrende lys bak. En ganske annen levende og sitrende opplevelse enn spionfilmenes og spenningsromanenes verden.

Siste stopp på de først tre etappene før pasjonsspillene i Oberammergau, er klosteret i Ettal. Det viser et ytre, imponerende bilde med den magnifikante slottskirken. Samtidig vet vi at dette stedet er karakterisert som et ”helvete” i sammenheng med de mange sakene om misbruk av unge gutter og den katolske kirkes taushet om hva som skjedde og den manglende vilje til å melde fra om overgrepene. I Ettal tror man at så mange som bortimot 100 elever på eliteskolen for humaniora og språk gjennom årene kan blitt ofre. Både abbed og skoleleder har nå trukket seg.

Søndag møter vi Jesu lidelseshistorie. En gang vendte landsbybefol ningen her seg til det de trodde var vredens Gud for å gjøre opp for sine synder. I dag vender vi oss til Gud i glede og i sorg. Gud er en realitet i menneskers liv.



Blogglisten

1 kommentar:

  1. En del av Nordahl Greigs fly henger nå på veggen av bygget til de nye felles nordiske ambassaden i Berlin. (Dessverre glemte jeg å ta bilde av flydelen da jeg fikk «audiens» hos den norske ambassdøren der for noen år sida (en gammal studiekamerat)). - Dessuten, ble ikke lederen i Ettal nettopp gjenvalgt?? Ove BB.

    SvarSlett