Høyrebølge i Norge? Rent flertall for Høyre og Frp i 2013?
Havbølger er overflatebevegelser som opptrer i det øverste laget i havet. Fjellbølger er et fenomen som oppstår når (valg?)vind passerer et fjell (Ap?) som er høyere enn omgivelsene. Radiobølger benyttes til trådløs (uten en tråd?) overføring av informasjon. Lydbølger er mer kompliserte. Lyd kan være sanseoppfatningen av lydbølger, eller kan være lydbølgene i seg selv. ”Hvis et tre faller i skogen og ingen hører det, lager det da en lyd?”. Svaret avhenger av hvilken definisjon av lyd man velger å bruke.
Er høyrebølgen (H + Frp senest 50,5 i Nationen/Klassekampen i dag) en overflatebevegelse som svekkes når de midtre og nedre lag går over fra stillstand til bevegelse? Er den en flodbølge som oppstår f.eks. ved rødgrønt jordskjelv og vulkanutbrudd (Halvorsen og Navarsete)? Eller er den en tsunami, som skiller seg fra alle andre bølger på havet ved at den opptrer som gruntvannsbølge og vokser seg høyere og høyere når den nærmer seg land (”og naturligvis gjøre enorm skade”, som det står i Store Norske leksikon)? Vil ikke en høyrebølge ebbe ut før man får se virkningene av den?
Påminnelse: Meningsmålinger i en befolkning med økede partishopping så vel på billigsalg som når det gjelder merkevarer, er mindre enn noensinne noe mer enn øyeblikkets stemning. Usikkerheten i tallmaterialet er trolig også større. I dagens måling går Ap frem, i VGs i forrige uke gikk partiet klart tilbake. Hvor mange svarer ”vet ikke”? Hvor enkel er vektingen?
Postulat I: Valgresultatet i 2013 vil se annerledes ut enn for eksempel de siste målingene (to i august).
Går vi tilbake i valghistorien finner vi mange eksempler på at i en treårsperiode kan mangt skje. Hvis regjeringen kan få noenlunde orden i rekkene, gi Stortinget noen saker å arbeide med og overføre noe makt fra Triumviratet til Salen,ikke la seg styre av byråkrater og økonomer og teknologer, legge av seg tendensene til maktarroganse, vise at høringer er reelle og kan gi endringer i fremlagte forslag, synliggjøre bedre at både ”alle skal med” og samarbeid med den frivillige sektor er mer enn slagord - ja, da har man i alle fall begynt vandringen mot mer positive regjeringstall enn 37.8 pst. Mon ikke det vil hjelpe en del velgere ned av gjerdene påmalt ”vet ikke”. Eller er det en naturlov at etter 5-6 år blir regjeringsslitasjen uoppprettelig i et land der krav og rettigheter og forventninger uansett aldri vil kunne oppfylles?
Postulat II: I oppgjøret rødgrønt-blått er for det meste energimangel, indre splid og defensivt spill hos de trefargede som er forutsetningen for at høyreflanken er på offensiven. Er det slik at "de første 20 minuttene var bra. Etterpå så det ut som alle spillerne hadde gått på Steinerskolen: Alle hadde sine egne ideer om hva som skulle gjøre.”(Per Joar Hansen).
Kan det knyttes paralleller til den kommentaren Nils Arne Eggen (han er ingen rollefigur i ”Gengangere”, det bare virker sånn) ga under en engelsk fotballkamp der forsvarer og keeper ble stående og se på hverandre mens ballen trillet midt mellom dem: "…og her er 2 kandidater til paralympics, i klassen totalt handlingslammet!!"
Dagens spørsmål: Er Venstres to målinger over 5,4 i august (feilmargin 1,2 ) bare et uttrykk for en effekt forårsaket av manges Hardanger-affekt, en situasjonsbestemt reaksjon slik vi har sett mange ganger før, en liten minibølge som helt ebber ut i en skvis valgdagen?
Erfaring: Fotballkamper blir aldri helt gode uten en aktiv midtbane som binder sammen angrep og forsvar.
Råd til oss alle: Sørg for gode forsyninger av salt de neste 37 månedene.De som skal publisere over 300 meningsmålinger vil gjøre sitt beste for å gjøre dem mer betydningsfulle enn de er. Rikssynserne bør få utdelt solide kvoter av Fiskerman's Friend, slitasjen på stemmebåndene kan bli stor.
mandag 9. august 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar