torsdag 1. juli 2010

Ferienorge Rundt (VII)

LARKOLLEN: Hva er sammenhengen mellom Larkollen og Connie Francis? Hvem vet at Reodor Felgen kanskje kom fra Moss? Og hvorfor er ikke Jon Michelet i Sør-Afrika? Følg med.

Kommer du fra Vestfold, tar du den flytende riksveien over fjorden for å komme til ferieperlen Larkollen. Men du må først igjennom Moss. Byen med sterk lukt av cellulose og en kråke som våpen – zoologer beskriver den som en intelligent fugl med næringsvett.

Siden 1987 har jeg hatt et anstrengt forhold til Moss. Det var året da Molde FK i siste seriekamp i Eliteserien bare trengte uavgjort på hjemmebane mot Moss FK for å ta mesterskapet. Jeg husker det ennå, en forferdelig opplevelse. Som så mange ganger før og siden: Molde hadde overtaket spillemessig og mange store sjanser. Men motstanderen vant – og denne gang gikk mesterskapet tapt, nettopp til Moss FK.

”I det gule huset der bor Jon Michelet”, sier sjåføren like før vi tar av til Stangerholmen. Forfatteren og radikaleren som mange av oss skulle ønske var i Sør-Afrika fopr å skildre VM i fotball, slik han gjorde det sammen med Dag Solstad i fem mesterskap. Sportslitterære høydepunkter.

Den utdannede overstyrmannen mest interessante bok er for meg ”Brev fra de troende”. Etter en meget alvorlig kreftdiagnose ønsket Michelet å gjennomføre en undersøkelse av sin egen ateisme opp mot kristendommen. Han fant ikke troen men ”jeg kom gjennom prosjektet med min ateisme i behold. Samtidig har jeg lært noe om hvilken toleranse og kristen nestekjærlighet som finnes på grasrota. Det overrasket meg! Gjennom brev og samtaler ble jeg behandlet meget pent og respektfullt.”

”Michelet går gjennom skogen og bader hver dag”, forteller sjåføren. Og det kan jeg forstå, forholdene her på Larkollen står ikke tilbake for Vestfold og Sørlandet. Vi bor hos Bjørn Kristoffers svigermor på en hytte med Oslofjroden rett ned, og skjønner godt at allerede på slutten av 1800 tallet begynte folk å feriere her. Annen og tredje generasjon ferierende er ikke vanskelige å finne i et sommerhalvår dert innbyggertallet mer en dobles.

Jeg går ettermiddagstur, og en av de 1436 låtene på ipoden er ”Everybody’s Somebody’s Fool”. Berømte og populære Connie Francis ble i 1974 overfalt med kniv på hotellrommet , og overgrepet skapte oppslag verden rundt. I Moss satt Tor Sørnes , oppfinner og låskonstruktør på VingCard-fabrikken, og leste dette. ”Jeg lurte på om det ikke var mulig å forbedre sikkerheten på hotellrommene”, fortalte han da jeg intervjuet ham for 5-6 år siden

Det var mulig. Tre år senere lanserte VingCard låsen som kan omkodes, og Tor Sørnes hadde lagt grunnen til en ny industri der fabrikken i Moss har halvparten av verdensmarkedet for hoteller og skip.

Oppfinnerevnen ligger nok i genene i Sørnes-familien. Å høre Tor fortelle om faren Rasmus, er som et teknologisk eventyr. Han ble født i 1893 i Sola på Jæren. Hadde ett-årig elementærteknisk skole og startet som sykkelreparatør..Allerede som 17-årinbg bygde han en firetakts bensinmotor med elektrisk tenning og vannkjøling. I 1922, året før den første nordiske nasjonale kringkastingssending, startet han sin egen kringkastingsstasjon "Radio Grannes" med sendinger hver kveld, der han leste nyheter og kona sang.

I 1925 bygde han på farsgården en etter datidens målestokk avansert traktor, med utgangspunkt i personbilen Adler. Under krigen laget han en radio som nå er utstilt Norsk Teknisk Museum og karakterisert som ”et mesterverk av teknisk eleganse og intelligent kamuflasje med en genial løsning”.

I 1931 flyttet Rasmus Sørnes til Jeløy ved Moss som teknikker, radiomekaniker og instrumentmaker. Her laget han etter hvert fire astronomiske ut. Ingen i Norge og svært få i verden har klart å lage noe så komplisert og teknisk vanskelig som det Sørnes gjorde. e står på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg sammen med verkstedet hans. Det siste er vurdert som ”verdens mest kompliserte ur”, og er en av hovedattraksjonene i Chicagos tekniske museum.

Denne klokken har imponerende egenskaper som vising av solen og månens posisjon i zodiaken, Julianske kalender, Gregoriansk kalender, siderisk tid, GMT, lokal tid inkludert sommertid, skuddår, korreksjoner til solens og månens sykluser, eklipser (formørkelser, lokal soloppgang og solnedgang, månefaser, tidevann, solflekkaktivitet med en syklus på 11 år og et planetarium som inkluderer Plutos 248-årige bane og jordaksens presesjonsbevegelse (aksen roterer rundt normalen på ekliptikkplanet med en omløpstid på 25 800 år, men bevegelsen er ikke jevn.

Sørnes beregnet, tegnet og konstruerte alt selv. Laget alt verktøy og det han behøvde for sitt lille verksted, laget alle deler, freste alle hjul og drev. Trolig er han helt enestående i historien.

Multigeniet livnærte seg en tid som sykkelreparatør. Det samme gjorde Kjell Aukruists udødeligte Reodor Felgen, han som bygget den verdensberømte racerbilen «Il Tempo Gigante», Norges svar på italienske Ferrari. En lokal teori går ut på at fordi Aukrust hadde familie fra Moss må denne personligheten vært kjent for Aukrust. Mon tro?

"Kan de skapende personers verden forstås? Kan de stimuleres? Kan de ledes? Kan de inspirere sine omgivelser? Kan de best brukes til tidsbegrensede prosjekter? Vil det unike talent overhodet kunne finne seg til rette i et smalsporet og kommersielt system? Uten å forstå denne typen problemstilling vil målrettet ledelse av særs begavede mennesker ikke være mulig, og samfunnet vil bare gjennom tilfeldigheter få tak i den verdiskapning som enere kan gi oss." (sivilingeniør Erik Tandberg, teknisk direktør Thor Gunnar Johansen i Boeing Europa, og seniorrådgiver Torvald Sande i Rogalandsforskning).

Den lokale astronomiske tid tilsier kveldsbad. Jeg går de 25 metrene ned til fjorden, men understreker at denne historien definitivt ikke er selvbiografisk :
Liten gutt: bestefar, skal du stupe i dag.
Nei.
Liten gutt, neste dag: Bestefar, skal du stupe i dag?
Nei.
Enda en dag, enda et spørsmål.
Bestefar: Hvorfor spør du?
Jo, for mor sier at når bestefar stuper, blir vi millionærer.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar