STENSJÖ, BOHUSLÄN: Ferie-Norge? Bohuslen, som det het, var under overhøyhet i over 600 år. Hadde ikke den dansk/norske kongen Fredrik III vært så oppsatt på å få revansje, kunne norske flagg fremdeles ha vaiet offisielt over områdene på vestkysten fra Svinesund og ned til Gøteborg også de siste 350 årene.
Men rødt, hvitt og mørkeblått fortrenger i dag lyseblått og gult. Norge gjennomfører en invasjon der det i norsk stedet for geværklikk bare høres at kassaapparatene går varme ved mottak av norske kroner som helt har overtatt for tre kronor. Om sommeren er Bohuslän norsk, og resten av året strømmer norske penger ut og høster stugor, torp, leiligheter og moderne helårsboliger.
Det som en gang var tapt, kjøpes nå tilbake. Aftenposten kan fortelle at nesten ni av ti ledige fritidseiendommer kjøpes av nordmenn. I Strømstad er to hoteller, den største matbutikken og det store kjøpesenteret Nordby på norske hender. Ved det siste kommunevalget fikk Strömstadpartiet over 30 pst av stemmene, blant annet fordi man ville redde to flotte områder fra å bli norskeide spahotell og timeshareleiligheter.
Men det hjelper lite. Her er det ikke boplikt. Kommunens planlagte helårsboliger er kjøpt av nordmenn . 1300 tonn norsk sand fra Jæren er fraktet til jernbanearbeideres gamle feriested. Strømstad og Bohuslän for nordmenn. Klassisk er historien om nordmenn på restaurant i Strømstad som bestiller dyrt og forkynner til de øvrige gjestene: ”Ja, dette har vi råd til, vi har nemlig ingen statsgjeld.”
Vi tar bussen fra Moss til Uddevalla for å besøke Geir Arne og Camilla og tre barnebarn. Neste generasjon kjøpte hytte her før den store norske invasjonen, rimelig fordi den ligger innerst i en fjordarm. Men vannet er varmere enn ute ved kysten og klippene er eksepsjonelt velegnede for klatring av det mer tekniske slaget. Et strålende sommersted med kort vei til Kungshamn og Smögen, jordgubbar til salu et par steinkast unna, steinbakte brød rundt svingen, potatis på Stensjø gård og fersk sjømat noen Volvominutter ut til kysten. Alt til ytterst behagelige priser
På bussen er det tid til gjennompløying av sportssidene, og dermed oppdager jeg midt i VM at det lørdag er damefinale i Wimbledon. For 88 år siden spilte en norskfødt utøver finale, som den eneste med norsk blod gjennom tidene. Hun het Anna Margarethe "Molla" Bjurstedt, tok OL-bronse i Stockholm i 1912 og rakk seks norske mesterskap før hun giftet seg med amerikaneren Mallory.
Hun hadde ikke vært lenge på amerikanske tennisbaner før hun i 1915 vant US Open, noe hun gjorde syv ganger til, sist i 1926 da hun var 42 år! I sin aktive periode i USA vant hun 12 mesterskap på like mange år, ble en tennislegende og fikk plass i International Hall of Fame.
Molla Bjurstedt Mallory skapte ekstra store overskrifter da hun som den eneste etter første verdenskrig klarte å beseire den franske spilleren over alle spillere, Suzanne Lenglen. Men da de møttes til Wimbledon-finale i 1922, var det Lenglen som ser vet hardest og plasserte ballene best. To ganger nådde Bjurstedt Mallory semifinalene.
Nabo Ingemar synes det hadde vært greit nok om Bohuslän fortsatt hadde vært norsk ikke bare i gavnet men også i navnet. Røttene over grensen er mange og gamle. Noen mener de går helt tilbake til Harald Hårfagre, men generelt mener historikere at vi rådde grunnen fra tidlig 1000-tall, Magnus Olavson og Harald Hardråde, frem til den fatale (alt ettersom man ser det, tidligere FN-ambassadør Ole Ålgård sa på et morgenmøte i den norske delegasjonen i 1977 at 4 millioner nordmenn var utmerket, men at 80 millioner hadde vært en katastrofe både for oss og Europa) freden i Roskilde i 1658.
Bohuslän er oppkalt etter den norske middelalderborgen Båhus festning, grunnlagt av Håkon 5 Magnusson i 1308 på det strategiske punktet der Göta älv deler seg. Danskene hersket over Halland, og det var såvidt Birger Jarl fikk sikret Sverige en trang korridor til Kattegat og sjø. I området ble det gjennom århundrene kjempet titt og ofte, Sverige ville gjerne ha kystlinje og Norge og Danmark befant seg vel med det de hadde. Men du gamla og fria var aggressivt, og i 1645 måtte Norge avstå Jämtland og Härjedalen til Sverige ved freden i Brömsebro.
Det var dette nederlaget Fredrik III ikke kunne forsone seg med, og det ble forsøk på revansje 12 år etter. Det gikk dårlig for ham og desto bedre for svenskene som gikk på det isfrosne vannet over til Sjælland og tvang et overrumplet yndigt land i kne. Ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark gi fra seg Blekinge, Halland og Skåne, vi mistet Bohuslän, og Nordenkartet har senere sluppet store revisjoner.
Jeg har allerede truffet to ungdommer her som gjerne vil til Norge og arbeide. De blir vel mottatt av arbeidsgiverne, de anses for å være mer innsatsvillige enn norsk ungdom, og du skal ikke ha frekventert mange restaurasjoner i fedrelandet før svensk dialekt høflig viser hva begrepet service innebærer.
Utvekslingen av turister og ung arbeidskraft er trolig til størst glede for oss.
Glede er imidlertid ikke ordet som kan benyttes etter kveldens oppgjør mellom Nederland og Brasil. Hytte uten tv er generelt bra, men under VM er det vanskelig. Via pc var det mulig å få inn kampen fra svensk TV2, en kengurupreget teknikken, Men jeg fikk med meg resultatet.
Hodetørklet i gult og grønt innkjøpt i Rio, med BRASIL i store bokstaver, legges bort. Jeg hadde tenkt å bære det finaledagen.
lørdag 3. juli 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar