onsdag 16. mars 2011

Fredag begynner det

Fredag starter galskapen. Fotballgalskapen. Eliteserien (jeg nekter å drive tekstreklame) er i gang. Molde, ledet av årets nykommer som trener og legendarisk som spiller, Ole Gunnar Solskjær, møter Sarpsborg 08. Klubben som synes å ha klart å bevare noe av fotballens opprinnelige ide. Uten store millionlønninger, det eneste med spillere som har et arbeid utover fotballen.

Mine ønsker for sesongen 2011:
* Grisetaklinger må tas hardt. I grove tilfeller ikke bare utvisning, men en kollektiv lagstraff ved at det i neste eller to neste kamper må spille med bare 1o mann.
* Slå konsekvent ned på holding. I dag står draktene stundom som seil.
* Spillerne må huske at kampen på gresset ikke er en opptaksprøve til Teaterskolen Ved dårlige prestasjoner på scenen bør veien til publikumssetene være kort.
* Avd. for selvbeherskelse: Mange kjefter på seg gule og røde kort. Det går ut over laget. Dommerne snur ikke. Middelmådige spillere med altfor høye lønninger burde ilegges monetær straff av lagledelsen.

Samlet budsjett for eliteklubbene er 1,122 milliarder kroner (VG). Rosenborg med den tykkeste seddelbunken, 205 mill.kr, Sarpsborg (20) og Sogndal (24) nederst.De siste tre årene har de hatt et underskudd på vel en halv milliard. Hadde dette vært en normal kommersiell næring ville de fleste aktørene vært utryddet for lengst.
Men fotballøkonomi er noe for seg selv. Førstelektor Bernt Arne Bertheussen ved Handelshøyskolen/ Universitetet i Tromsø kommenterer i Dagens Næringsliv: ”Fotballonklene er patriotiske medspillere ni et finansielt nettverk som er spunnet rundt klubbene”.

Men det er flere som tenker mer med hjertet enn med hjernen: Kommuner, kraftselskap, og banker pøser tar konkurransen opp med krukken i Sarepta. Sammen med onkler ”er de i det lange løp dumme siden de bidrar til å opprettholde en selvdestruktiv økonomisk dynamikk” .

Hvem er mest poengøkonomisk effektiv? I fjor var det Haugesund, utgiften pr. poeng var 800.000 kroner. Nederst Rosenborg med 3,7 mill.og Brann med 3,7 mill. Hvert poeng kostet i gjennomsnitt 1,8 mill.

Fotball hjelper åpenbart på avissalg. Fotball er ikke det mest underutviklede stoffområde i norske medier. Allerede før sesiongen er begynt er det mange og lange forhåndsomtaler. Lag og spillere og trenere og reservebenk kommenteres og karaktersettes. Men ” når du sier så mye som jeg gjør, så stemmer det ikke alltid” (Nils Arne Eggen, Rosenborgs tidl. sjel). Og enden er alltid at ”en fotballtabell er det ærligste som finnes” (Ivar Hoff, kommentator-diaretiker).

Ekspertisen synes å være enig om at Rosenborg og Vålerenga vil kjempe i toppen, og at Sogndal og Sarpsborg rykker ned. Noen tror til og med at Brann rykker ned. En så stor høstdepresjon skape overbelastning hos fastlegene under Fløyen.

Mine tips? Tetgruppe på fem: Rosenborg, Vålerenga, Viking, Tromsø og Molde. Dørbankere: Odd og Stabæk. Bunngruppe; Sarpsborg, Sogndal, Haugesund, Brann, Lillestrøm og Fredrikstad. Men for de siste gjelder at alltid ”there is hope in a hanging snore (Eggen).
Jeg er mest usikker på Start, som skal ledes av treneren Knut Tørum som ble sparket før sesongen starter. Nylig avdøde Svein ”Matta” Mathisen konstaterte for øvrig at ”det er ingen klubber som har levert flere spillere til europeiske nattklubber enn Start”.

Marie sukket forleden og sa: Nå begynner det igjen, nå begynner du igjen. Kampdagen (når Molde er i aksjon) begynner nervetrådene å vibrere fra morgenen av, magefølelsen forsterkes utover dagen, og helspennet inntrer etter hvert som kampen skrider frem. Molde spiller vakkert, men svikter foran mål. Kan Solskjær lære bort noe?

VITENSKAP, KUNST ELLER KRIG?
Fotball fascinerer. ”Den er bygd inn i psyken, like innebygd som det onkler og skolearbeid er for barn. Det er ikke et fenomen, det er en hverdagssak” (Arthur Hopcraft, forfatter).
I en verden jaget av hydrogen- og napalmbomber, er fotballbanen en plass der mental helse og håp fortsatt står upåvirket! (Stanley Rous, legendarisk engelsk fotballdommer).
Fotball er vitenskap, det er kunst, det er krig, ballet, drama, terror og glede - alt sammenføyd i ett” (Tom Utley, britisk journalist).
”Fotball er et enkelt spill som blir gjort komplisert av personer som burde vite bedre” (Bill Shankly, manager), men det er også ” en sport man spiller med hjernen”(Johan Cruyff, nederlandsk spiller).
Den skotske poeten Hugh MacDiarmid er uenig : ”Fotballfanatisme og høyt intellekt går sjeldent godt sammen”.

Noen slår til med storslegga: ” Fotball er krig. Og det fremkaller de samme primitive instinktene som går tusener av år tilbake” (Malcolm Allison, West Ham-legende).
Forfatteren Oscar Wilde konstaterer at ”det er innbundet med hat, sjalusi, skryting, ignorering av enhver regel og en sadistisk tilfredsstillelse av å være vitne til vold. Med andre ord, krig minus skytingen”.

MED GUD PÅ LAGET
Fotball er religion. Her anerkjenner jeg en katolsk autoritet: ”Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste” (pave Johannes Paul II).
Kjell Magne Bondevik følger opp Johannes åpenbaring: ”I himmelen får vi spille så mye forball som vi ønsker”, og her møter han nok noen Viking-spillere. Teologiprofessor Jacob Jervell har nemlig sagt at ”stavangersk er det språket englene snakker om søndagen” (men hva med alle leiesoldatene?)

Pelé, verdens beste fotballspiller gjennom tidene, har fotball som en religion: ”Jeg tilber ballen, jeg behandler den som en gud. Altfor mange spillere tror fotballen er noe de skal sparke. De burde bli lært opp til å bry seg om den, og behandle den som en verdifull edelsten”.
"Fotball er det siste hellige ritualet gjennom all tid” (Pier Paolo Pasolini, italiensk poet og filmskaper).
I Den hellige skrift finner Anthony Burgess, forfatter, lite belegg for søndagskamper: ” Fem dager skal dere arbeide, som Bibelen sier. Den syvende dagen tilhører Herren, deres Gud. Den sjette er for fotball”.
Gud har ikke sagt noe direkte om fotball. Da er tolkningsmulighetene bredere. ”Dersom Gud mente at fotballen skulle spilles i lufta, ville han plassert gresset på himmelen” (Brian Clough, managerlegende i Nottingham Forest).

SEX

Sex hører med, ”Mange nordmenn har et hetere seksuelt fohold til engelsk fotball enn de har til sin egen kone” (Stig Inge Bjørnebye, tidl. Liverpool og Blackburn).
”Det er med forball som med sex, alle bevegelser kan forutsies og er av ganske begrenset antall” (Peter Ackroyd, forfatter).
Jeg forelsket meg i fotballen på samme måte som jeg senere forelsket meg i en kvinne. Momentant, ukritisk, og uten tanke på smerten det ville bringe”(Nick Hornby, forfatter).

YDMYKE GENIER
For mange er landskampen mot Danmark en større begivenhet enn serieåpningen. I den sammenhengen merker vi oss landslagstrener Egil Olsens uttalelse om at ”verden trenger flere ydmyke genier. Det begynner å bli for få av oss”.
Det er nok ikke lett, ”en gang i forrige sesong var jeg ydmyk i omtrent fjorten dager, men ingen la merke til det” (John Carew, for øyeblikket utlånt til Stoke fra Aston Villa).
I gruppen beskjedne trekker jeg også frem svenske Zlatan Ibrahimović, som ved overgangen til Ajax i 2001 ble spurt: ”Er det noe som kan hindre deg i å bli verdens beste fotballspiller?” Zlatan: «En skade.»

Fredag går avsparket. "For mye fotball på TV? Jeg sier som Sølve Grotmol; Det er for mange bøker på biblioteket også" (Arne Scheie, entusiast)

PS. En unnskyldning til alle fotballinteresserte: Jeg vet at dere vet. Referansene til hvem sitatpersonene er, rettes mot de 2-3 ukyndige soim måtte forville seg til dette bloigginnlegget.



Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Denne blog-artiklen var det nesten noe evangelisk over...
    Eivind

    SvarSlett
  2. Jøss, både kollektiv avstraffelse og prestasjonsavhengig avstraffelse. Det er jo akseptabelt i samfunnet generelt og i arbeidslivet.

    SvarSlett