torsdag 10. mars 2011

Da Høyre sviktet

Høyres troverdighet i personvernspørsmål avgikk ved døden onsdag kveld. Det var ventet, men pasienten kjempet til det siste. Storesøster Erna strukturerte sykeleiet. Hun hadde latt prinsippbunaden ligge, og var for anledningen ikledd pragmatismens grå kappe.

Da det gikk mot slutten, ville Pro Gram gi prinsipiell åndedrett, og minnet om at "For å sikre personvern og ytringsfrihet vil Høyre stille seg kritisk til innføringen av nye lover som øker adgangen til, eller omfanget av, overvåkning i samfunnet." Storesøster minnet om at tilknytningen til EØS/EU var viktigere enn en slange koblet til ideologirespiratoren . Hun avfeide også turnuskandidat Torbjørn Røe Isaksens diagnose: ”Vi har aldri stått overfor et direktiv som representerer en så stor trussel mot demokratiets grunnleggende verdier som det datalagringsdirektivet gjør.”

Heller ikke et forsøk med å bruke de velprøvde medisinene "Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket" og ”Politikkens hovedoppgave er å sikre enkeltmenneskets grunnleggende frihet, ikke å begrense den", ga resultater.

Det ble felt flere tårer da man leste opp alle tillitserklæringene til pasienten fra fylkeslag, partilag og enkeltpersoner, og Storesøster prøvde å dempe såret: Om pasienten dør, er det likevel slik at ”Høyre har et sunt partidemokrati”

Sørgende DLD-motstandere i SV og Sp, samt Frp, KrF og Venstre, samlet seg utenfor i tolvte time og sendte en hilsen til pasienten vedlagt et forslag til et nasjonalt regelverk som kunne erstatte EUs datalagringsdirektiv. Men det ble tyst da Storesøster åpnet vinduet og foreslo at de skulle muntre pasienten med allsangen ”Jo mer vi er sammen”. Geir Pollestad minnet om at dette var en historisk stund: ”Det vil sannsynligvis være første gang i historien at et opposisjonsparti bruker partipisken for å sikre flertall for et forslag fra en flertallsregjering”.

Tidligere stortingspresentant og datadirektør Georg Apenes ventet i et siderom, til det siste med et håp om at Høyres sjel kunne berges. Han måtte gå sin vei – skuffet. I et minneord skriver han at ”Grensen går ikke ved om man lagrer dataene i 12 eller 6 måneder. Grensen går ved at man tillater at norske borgere skal få sin adferd lagret uten at det engang er mistanke om at de har gjort noe galt."

Bisettelsen skjer i Stortinget 5.april, og kommer i god tid før EU legger frem sin evaluering av DLD. Gravferden fra Høyres Hus skjer på nye steiner i broleggingen av de små og store skritts vei til et samfunn der alle skal overvåkes i tilfelle du skulle gjøre noe ulovlig. Partiet skal markere hendelsen ved å lansere et nytt slagord, enten "Alle skal kunne overvåkes" eller "Hele folket under mistanke". Jens og Raymond har sendt takkekort til Erna.

Frem til 5.april har Arbeiderpartiet og Høyre gått sammen i en kampanje for å vinne opinionen for sin virkelighetsforståelsen.
Fra avdødes bo har den noe uregjerlige slektning/potensiell partner. Fremskrittspartiet sikret seg posisjonen som høyresidens eneste parti som på klart prinsipielt grunnlag fremstår som konsekvent forsvarer av rettsstatsprinsippene og privatlivets fred/personvern.

Man fant også et gammelt eksemplar fra 1966 av boken «Vi». Forfatteren Eugen Semjatin skriver der at ”Det er overhodet ikke problemer knyttet til å forebygge kriminalitet hvis man bare vil bruke de nødvendige, radikale virkemidler: Det som trengs er bare at vi opphever friheten”.

Her var også et gammeldags postkort fra en bloggskriver i Stavanger som spør: Kan et parti som har kjempet for den liberale rettsstaten være med og uthule selve det fundamentet den hviler på? Vil vi at Storebror skal lagre hvem den enkelte av oss snakker med i telefonen eller sender sms til? Vil vi at innholdet i våre e-poster kan bli kjent? Vil vi at Storebror skal kunne lagre hvor vi til enhver tid har befunnet oss? Vil vi innføre et kontrollregime som til enhver tid overvåker alle, bare for å være på den sikre siden? Ønsker vi å forskyve maktbalansen mellom folk og myndigheter i feil retning? Skal vi ikke lenger være uskyldige til det motsatte er bevist?

Han har nå fått svar.

Blogglisten

29 kommentarer:

 1. Glimrende kronikk over Norges aller viktigste sak siden EU-avstemmingen.

  SvarSlett
 2. Glimrende skrevet, og fin oppsamling av relevante sitat.

  SvarSlett
 3. Velskrevet oppsummering av gårsdagens triste nyhet.

  Jeg kjøper meg anonym VPN en av de nærmeste dagene...

  Grunde

  SvarSlett
 4. Slik var det. Slik er det. Bra formulert.

  SvarSlett
 5. En opplagt kandidat for Morgenkåseriet i P2 - i mange uker fremover!

  SvarSlett
 6. Til nå har både prinsipp-programmet og den interne motstanden i Høyre mot EU’s datalagringsdirektiv vært et “problem” for de høye mørke herrer og kvinner som representerer de konservative etablerte.

  De konservative som ønsker å konservere sin makt og sine posisjoner. Og som et datalagringsdirektiv med mere vil TJENE.

  De konservative som IKKE ønsker konflikt på EU eller EØS-avtalen. De etablerte som tjener sine penger på status quo.

  Det er disse konservative som nå trenger et DILEMMA. Valget mellom pest eller kolera.

  Hva er det disse vil frykte aller mest i disse dager? Kanskje en aldri så liten EU-avstemning i miniatyr? Et lite hint om en retur til et direktedemokratisk avstemning på om vi skal avgi vårt personvern?

  DLD-motstandspartiene bør nå gå ut og jobbe frem et krav om folkeavstemning om DLD hvis Høyre går inn for det. Ikke fordi vi ønsker det, men om utspillet er reellt er det stor sjanse for at Høyre snur kjapt og kontant.

  Jeg skjønner at dette vil ligge tungt for brystet for våre allierte i Høyre. Men et prestisjefall for Erna kan repareres. DLD er vesentlig vanskeligere å bli kvitt.

  SvarSlett
 7. Velvalgte ord om en sak som kanskje er viktigere enn de aller fleste får med seg. Ønske: At denne saken blir en snakkis og diskuteres mer i det brede lag.

  Sakki, så bra du skrive herr Bore!

  SvarSlett
 8. Hei! DLD er aktuelt tema på Bloggeriet i dag, og vi har linket til denne bloggposten.

  SvarSlett
 9. Hei Thor Bjarne, Magne fra VG Nett her igjen. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  SvarSlett
 10. Min stemme går nok til FRP ja. De rødgrønne har vist seg å være en gjeng maktsyke hyklere og Høyre har ingen ryggrad.

  Jeg vil ihvertfall se FRP i regjering en periode, på tide med noe nytt nå! Hvis det ender i "katastrofe" (som sosialistene liker å mene) vel, da er alle norske partier ubrukelige.

  SvarSlett
 11. Her er det vel den MAKTSULTNE Erna som er ute, burde være tiden for å knipse damen fra ledelsen i partiet, hvis de ønsker å sitte igjen med noe som helst troverdighet!

  SvarSlett
 12. Hvis man er prinsipielt i mot sex før ekteskapet går man ikke inn i forhandlinger om hvor ofte, hvor lenge, eller med hvor mange man kan ha sex, og fortsatt kalle seg jomfru. Med mindre man heter Erna Solberg da..

  SvarSlett
 13. EDB overvåkningen av frihetselskende nordmenn må ikke få komme igang !

  Skal vi overvåkes fra vugge til grav,så vil det jo være kilometer med EDB mapper etter oss før vi går i grava ! Ole kr Oslo

  SvarSlett
 14. Et parti som vil overvåke og lagre alle data, sms-er etc som jeg sender min kone, våre barn, våre venner, kolleger, bekjente, slektninger, aviser, forlag etc, etc. etc og atter etc. er IKKE et liberalt konservativt parti. Det setter ikke individet i sentrum, det velger kollektivet. Først kommer staten, så kommer individet. Det er toner fra andre politiske himmelstrøk. Farvel Høyre jeg vil ikke bli overvåket av deg, jeg er liberal-konservativ.
  OG en kommentar til Bore; Semjatins utsagn om at kriminaliteten opphører om man tar bort friheten, er positiv feil. Det bør Bore vite. Den største kriminelle blir staten selv. Om den "private" forsvinner ikke. På 30-tallet florerte tyveri i Stalins Moskva, les hva tidligere finske kommunister som jobbet i Kommintern har skrevet om dette Bore.For øvrig; en utmerket kommentar. Høyres vedtak er bare trist. Skulle det i tillegg bli partipisk, kan jeg ikke fatte hvordan verdikonservative som Røe- Isaksen kan gå med på det. Jeg tar for gitt at han ikke gjør det.
  Trist er det også at dette vedtaket nokså sikkert ikke vil påvirke oppslutningen om Høyre. I valget mellom (antatt) trygghet og frihet velget mange de første. Langt fra alle forstår at trygghet forutsetter frihet og rettsstat. At jeg og noen andre ikke lenger vil gi Høyre vår tilslutning vil knapt merkes. Ved Stortingets vedtak 5. april 2011 vil vi i Norge innføres prinsippet om overvåkning av alle for sikkerhets skyld. Vedtaket skjer fire dager før 9. april, datoen da den gamle Høyrekjempen Carl J. Hambro ledet an for at regjering, konge og Stortinget skulle komme seg bort for å kjempe videre for det frie samfunn. Vi blir ikke et diktatur ved dette vedtaket, vi skal ikke overdrive. Men vi er heller ikke lenger et liberalt-konservativt samfunn. At Høyre støtter AP i dette, er det å grine over.

  SvarSlett
 15. Det er nok slik her i landet og andre steder at jo høyere opp i maktbildet politikerne kommer, desto mer er de i lomma på hverandre. Erna er i lomma på Jens og nå spiller de lommetennis som to kåte kaniner. Norge er i lomme på EU og vi føyer oss så til de grader at det er vel ikke lenge før lille-store Norge må lette litt på pengesekken og hjelpe de svakeste EU-landene tenker jeg. Og til slutt: Hvorfor i helvete må vi betale 14 kr. litern når amerikanerne slipper unna med 5 kr. pr. liter. Dette er så sinnsykt som det går ann å bli!

  SvarSlett
 16. Da er det vel bare å begynne å skru av telefonen du bærer i lomma inntil det blir tvingende nødvendig med en samtale?

  Se det positive i utviklingen: Du vil få en mye lavere telefonregning!
  Å kommunisere med det offentlige pr maikl og/eller telefon er jo opp til den enkelte, men i den grad vi nekter (fordi vi blir registrert og lagret) så må jo det offentlige sette av tid til et møte? (Det skal de fort bli lei) Hvis ikke norske politikere evner å protestere på våpre vegne, så har vi jo ingen annen mulighet enn å protestere selv?!

  Og så må de kanskje begynne å sende representanter for å lese av vann og strømforbruk igjen? Ingen norske borgere er forpliktet til å ha internett/bredbånd eller mobiltelefon!

  SvarSlett
 17. Dette kommer ikke til å hjelpe i heletatt på oppklaring av kriminalitet. De virkelige skurkene vil nok ikke kunne spores med dette direktivet. Teknologien som benyttes er gammeldags alledede.Heia Norge...

  SvarSlett
 18. glimrende, hvor tar du disse metaforene fra?

  SvarSlett
 19. Glimrende kronikk!
  Ledelsen må jo sjønne at velgerne er emot dette og snu!
  Debatten dreier seg om før og emot. Alle glemmer jo at det finnes alternativer.
  Tenk hvis politikerne gjorde det enklere for politiet å ha avlytting i kriminelle miljøer eller miljøer der det er stor risiko for brott, istedenfor å avlytte alle. Naturligvis kommer da politiet ha data på folk som ikke gjort noe galt, men det kommer være en liten gruppe, ikke alle borgere som holder seg langt borte fra kriminelle miljø eller risikomiljø.
  Argumentet at det allerede lagres data er dødt da disse dataene slettes etter fakturering og datatrafikk loggføres ikke i det hele tatt. Jeg synes ikke at det burde være lov ens med slike data.
  Sverige har ikke fått DLD enda men der tar de voldtektsforbrytere på Facebook. Det ligger nemlig ikke i datamengden uten i søkebegrene!

  SvarSlett
 20. "Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket" og ”Politikkens hovedoppgave er å sikre enkeltmenneskets grunnleggende frihet, ikke å begrense den"

  Like stor bløff som "Soria Moria"

  Siv og Carl stemte for å endre grunnloven slik at vi lettere skulle kunne lures inn i EU. Men de vil ikke ta standpunkt.

  Hvor kommer disse kardemommefolka fra?

  De lyver og bedrar hver dag, men ser så snille ut.

  Der jeg kommer fra vil man miste tiltro til et menneske etter andre løgn, men i politikken er løgn og bedrag regelen og ikke unntaket.

  Når det er sagt ligger det en systematisk sikkerhetssvikt bak nordmenns oppmykning mot overvåkning.

  Mengder med sensitiv informasjon om rikets sikkerhet ligger fritt på nett.

  Massiv feilutsendinger av personnummer og sensitiv data, samt medias daglige "Noen vil stjele identiteten din", i tillegg til det faktum at det har vært nok med et personnummer og en telefon til en statlig etat så kom ny id i posten....

  Åpne grenser, fri arbeidsinnvandring, ukontrollert asylpolitikk, etablering av asiatisk og østeuropeisk mafia, redsel for å bli ranet i egne hjem som nå er det nye i et samfunn hvor volden er blitt dramatisk mye råere siste årene..

  Massiv nermest daglig og helt unødvendig terrorfrykt spredning. "Melka kan bli forgiftet" osv

  Og så var det eksplosjonen av vold, tortur, skrekk og mye rart som fyller hodene til folk og sprenger grenser for deres forestilling og fantasi.

  Sjekk denne utrolige linken om brudd på personvernet. http://www.personvern.net

  Jeg vet hvem jeg ville overvåket

  SvarSlett
 21. Ja,ja....der mistet de min stemme..

  SvarSlett
 22. Bra blogg. Jeg har bestemt meg at fra nå av blir det Venstre for meg - virker som eneste prisipielle liberale parti i Norge

  SvarSlett
 23. Hvem er det egentlig Erna representerer i DLD diskusjonen?
  Det er værtfall ikke folket som stemte på henne. Og heller ikke sine parti kollegaer.

  Etter innføring av DLD (alt ser nå ut til at dette skjer) og første gang misbruk av systemet, vil det da være mulig å stille politkerne til ansvar som innførte dette?

  Hvis jeg ikke husker helt feil er Norge en selstendig stat og det står i grunnloven at vi ikke skal underlegges en fremmed makt? Er det ikke dette som skjer nå, at EU får mer makt over Norge?

  SvarSlett
 24. En flott blog-post.
  Jeg har selv vært innom dette temaet på min blog, om enn ikke så elegant skrevet.
  det gode liv

  SvarSlett
 25. http://stoppdld.no/kunnskapsbanken/vi-ber-stortinget-si-nei-til-dld/

  SvarSlett
 26. http://stoppdld.no/kunnskapsbanken/vi-ber-stortinget-si-nei-til-dld/

  SvarSlett
 27. Flott kronikk!
  Selv gir jeg gir definitivt ikke min stemme til noe parti som er delaktig i å innføre DLD.

  SvarSlett
 28. Jern-Erna er tilbake og vi ha makt! Samarbeider gjerne med Stoltenberg hvis det passer formålet.
  Hun vet at det ikke koster så mye politisk å la prinsippene fare i denne saken. I disse Facebook-tider er personvern et uinteressant begrep for flertallet. Vi som har lest Orwell, er på defensiven.
  Det ser ut til at Høyre-folk som har kjempet mot, aksepterer nederlaget. Hva med å melde seg ut? Saken er vel ikke viktig nok til det!

  SvarSlett
 29. 'Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.' Benjamin Franklin

  SvarSlett