onsdag 28. april 2010

Mount Everest, Stoltenberg og Orwell

PARO, BHUTAN: Jeg har besoekt 126 land og har sett mye spektakulaert. Men i formiddag kjente jeg plutselig den barnlige opproemthet og entusiame boble sterkere enn paa lenge. "Ser dere ut vinduene til venstre, ser dere Jordens hoeyeste fjell, Mount Everest", sier kapteinen paa Druk Air-flyet.

Det finnes ikke en sky paa himmelen, den er blaa. Vi ser. Og ser. Og ser. Ser oppover, opp mot 8848 m.o.h. Vi flyr lavt fra Bangkok til Paro, noen passasjer er minst like tette som opp fra Sogndal og andre steder paa Vestlandet.
Jeg har sett Everest fra Kathmandu. Det var som ingenting mot dette. Langt mer mektig og majestetisk (adjektivene trenger en koeordner).

Mount Everest ligger paa grensen mellom Nepal og Tibet. Foerste gang beseiret i 1953 av Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary. I 1985 kom det norske flagget til topps, med Arne Naess jr. som ekspedisjonsleder.
Ialt 28 nordmenn har naadd toppen, og kanskje Jarle Traa. Italieneren Messner (1980) var den foerste som naadde toppen uten oksygenflaske. Tormod Granheim sto på ski fra toppen og ned den 3 km høye nordveggen for fire aar siden, OL-ilden var der, et helikopter hevder aa ha landet der i 2005. Noen ligger igjen i fjellet, de klarte det ikke.
Teknikk, utholdenhet,planlegging, dumdristighet, sherpaer: Mount Everest - et drama om liv og doed.

Det finnes andre utfordringer i Himalaya som er vel saa store. Og klippeklatrerne finner alltid nye ruter i vanskelighetsgrad paa 8- og 9-tallet (jeg har oppfanget litt, Geir Arne, selv berg paa Sveriges vestkyst er toeffe nok). Men selv i god avstand foeler jeg et underlig Everest-sug.

Mount Everest vil alltid vaere det Store fjellet, tror jeg. Hvorfor risikere liv og lemmer? Svaret finnes kanskje i en lite plate paa toppen av Bruraskaet i Romsdalen, der fallskjermhoppere kaster seg ut: "Man small, why fall? Ground call, that's all".
Mount Everest kaller.

I dagens Bangkok Post leser jeg foroevrig om Oh Eun-sun, 44, som skrev historie i Himalaya tirsdag da hun som foerste kvinne kunne notere aa ha besteget samtlige 14topper i verden over 8000 m.o.h. Den siste i rekken var Annapurna (8091 m.o.h.), med en dødsrate på 40% – den høyeste for alle fjell over 8000 meter.

I Bangkok Post er det ogsaa en annen artikkel som fanger interessen. Et trespaltet, naa uhyre velkjent bilde av statsminister Jens Stoltenberg som paa Kennedy-flyplassen gir Apple kjempereklame for iPad. Og kommentatoren undres: "Norway that easy to run? Artikkelen er utstyr med tittelen "Orwell would approve".. Den gaar ikke primaert paa Stoltenberg, men les den likevel.

PS. I Bangkok Post i dag sier en regjerings-talsmann i Thailand at dersom en angriper kommer naermere enn 1oo meter, blir det skutt med taaregass, kommer han innenfor 30 meters rekkevidde, blir det avfyrt skudd.Toer jeg komme tilbake fra Bhutan og Bangladesh 11.mai?
PPS. Verten paa hotellet i Paro forteller at det ble skutt med gummikuler mot roedskjortene i Bangkok i formiddag, at flere er saaret, en kanskje doed. De kom nok for naere.


Blogglisten

1 kommentar:

  1. Ai, det hørtes spennende ut å få se Everest. Tøft å lese.

    Må være en veldig stor opplevelse å få se fjellet Live fra skyfri himmel i luften og filosofere over alle historiene, norske og utenlandske, som er knyttet til verdens høyeste fjell.

    Du er meget flink til å skrive, forresten, kunnskapsrik også. Det er bra.

    SvarSlett