søndag 18. april 2010

Etterlyst: Langsiktighet

Styreleder Bjørn Hamborg og hans medstyrere i Hønefoss fotballklubb er kortsiktige pingler. Trener Ole Bjørn Sundgot, som i fjor til manges overraskelse klarte å få Hønefoss opp i Eliteserien, er sagt opp etter gårsdagens tap mot Viking: ”Vi har et nøkternt styre, og hadde ikke forventet å ligge langt oppe på tabellen, men vi hadde ventet at det skulle gå bedre enn dette”.

Vel, Hønefoss har til gode å vinne en seriekamp i år så langt. Men kunne man, i et forsøk på å vise nøkternhet, egentlig ha ventet noe annet? Nær sagt en samlet kommentator-elite har dømt laget nord og ned i årets serie. Kanskje kunne man ha håpet på ett poeng mot opprykkskollega Kongsvinger, men de andre kampene har gått helt etter boka. Og neppe var det trener Sundgots feil at hans angripere ikke maktet å omsette overtaket mot Vikting i 1.omgang i går i scoringer. Ved et par anledninger var det nesten utrolig at de ikke fikk beina med seg og plasserte ballen i riktig hjørne.

I norsk fotball er det altfor lett å skylde på treneren. Han eller hun har naturligvis et stort ansvar. Men det gamle ordet om det problemfylte i å lage gull av gråstein, er stadig aktuelt, og det er fortsatt slik at man trenger noen dager for å bygge Rom. Stundom er spilelrstallen for spinkel, stundom ser vi overbetalte spillere som ikke står nok på, eller ikke har sørget for god nok egentrening.

Langsiktighet virker å være et ukjent begrep for flere fotball-ledere. Suksess her og nå er kravet. Ole Bjørn Sundgot har sagt rett ut etter den imponerende prestasjonen han gjorde med Hønefoss i fjor, at ”vi er ikke klare for å etablere oss ennå, vi må ta steg for steg”. Han påpeker at klubben er i en læringsfase, der både trenere, spillere og hele klubben har mye å jobbe med i fremtiden.
Klokt sagt. Mer spesifikt burde han kanskje ha sagt at ikke minst styret bør ta noen ekstra økter og arbeide med seg selv.

Troen på at et trenerskifte etter seks kamper kan skape en ny situasjon, er som oftest en variant av å spå om fremtiden i kaffegrut. Trolig har Hønefoss-styret søkt trøst i et legemiddel som sjelden helbreder, men tillater lidelsene litt lenger.
Kanskje har man forlest seg på Friedrich Schillers ”Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen ” – i min frie oversettelse: Sundot gjorde en fantastisk jobb med å få Hønefoss opp i eliteserien, Sundgot må gå.

Tom Nordlie er treneren med filosofien om å være ”kontrollert sinnssyk”. Han har skapt umiddelbar sportslig forbedring i klubbene som ansetter han, samtidig som resultatene avtar etter hvert. Dette virker å være mannen for styret i Hønefoss FK.Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar