mandag 26. oktober 2009

Fotball: Fremmedlegionærene, Nordlie, Stoltenberg, og lønn

Særmelding fra Fremmedlegionen til leiesoldatene i Eliteserien og 1.divisjon: Forsterkninger på vei, norske fotballklubbers økonomi er i sterk bedring, opptil et par stykker av dem kommer ut i balanse i år. Særlig eldre og litt utslitte etter mange kamper rundt om i verden er etterspurt. Ta vel imot dem!

Norges Fotballforbund melder: Etter nest siste runde i Eliteserien har NFF med sorg og undring registrert at klubbene ikke er dyktige nok i rekrutteringen av utenlandske spillere. Bare 73 av de 176 som startet i gårsdagens åtte kamper kommer fra utlandet.

På en pressekonferanse søndag kveld sa president Sondre Kåfjord: ”Tatt i betraktning at det før sesongstart var 123 utenlandske spillere i eliteklubbenes staller, er dette skuffende. Dette er ikke en utvikling vi ønsker. Vi trenger flere utlendinger på banene og vi må få forsterkninger utenfra for at norske unge og lovende spillere kan få mer å bryne seg på. Skal det norske landslaget gjøre seg sterkere gjeldende, må nåløyet for norske spillere bli trangere, innsatsen må heves, og veien til elitelagene bli enda smalere”.

NFF har besluttet å dele ut rødt kort både til Tromsø (kun to utlendinger på laget), Odd (2) og Strømsgodset (3). De mister to poeng hver til neste sesong. ”Dette er en sterk advarsel. Vi venter at disse klubbene nå gjør sitt ytterste foran 2010, slik at også de kan komme opp i et tilfredsstillende antall”, sier Kåfjord. ”Det er absolutt utålelig at 1.div.og 2.div. ikke lenger kan påregne en slik styrke-tilførsel”.

Gult kort er delt ut til Start (4), Bodø-Glimt (4). Viking (4), Lillestrøm (4), Lyn (5), Stabæk (5), Sandefjord (5), Brann (5) og Molde (5). ”NFF er heller ikke fornøyd med innsatsen hos disse lagene, men regner med at de skjønner alvoret, og intensiverer jakten i utlandet. Forbundet vil etter sesongslutt her hjemme arrangere et speidertokt til utlandet. NB! - det er bare plass til 25 trenere, spilleutviklere og talentjegere”. Flere ligaer har meldt om billigsalg etter høstens serier, her ligger det gode muligheter for økte utlegg og større samlet gjeld. ”Den som har meget brukt, skal få desto større nåde, tilgivelse og ettergivelse hos sponsorer og forretningsforbindelser”, sier Kåfjord (han er fra Sørlandet, derfor den bibelsk inspirerte syntaksen).

Fotballpresidenten trekker frem Ålesund 6) og VIF (6) som eksempler til etterfølgelse, med over halvparten av laget utenfra. Men mest er han fornøyd med Rosenborg (7) og Fredrikstad (7). ”FFK vil for sin satsing få NFFs gjeveste utmerkelse, ”Tullballen”, samtidig bruker forbundets sin variant av kreativ regnskapsforankring og tildeler FFK i år de fire poengene som blir fratatt Odd og SIF neste år, slik at laget kan ha muligheter til å spille seg opp fra kvalifiseringsplass”.
Dette imøtekommer et stykke på vei henstillingen fra Opprykksfantomets Tom Nordlis lege, Ned Rykk, som har bedt om tiltak for å hindre de psykiske og fysiske utslag som denne gang kan komme som følge av situasjonen. Ofte har norske klubber fulgt samme råd som faren til den unge, lovende skuespilleren Alexandra Troy, Horizons Unlimited, ga henne: «Kommer du i vanskeligheter, gå ut i jungelen og rop på Fantomet”. Men ein skigard kan’kje vara evig, veit du, denne gang er det ikke sikkert at Nordlie kan Sala sin Hero og ri bort i solnedgangen som en annen Hoppalong Cassidy etter å ha nedlagt motstanderen.

NFF vil også påpeke at bare fire av de åtte med karakteristikken ”banens beste” i denne runden var utlendinger. Man er derimot ganske fornøyd med at av de fire spillerne som konkurrerer sterkest om å bli årets målkonge, er det tre utlendinger. Det er også rimelig tilfredsstillende at av de syv på ”servitørtoppen” er det fem utlendinger.

NFF tar i en annen uttalelse sterk avstand fra reiselivseksperters antydninger om at antallet tilreisende til et fotball-EM i Norge kanskje ikke kommer over den millionen som NFF har fastslått. Forbundet beklager også økonomers påstand om at de totale kostnadene for Norge ved å arrangere dette mesterskapet kan bli mer enn NFFs 8,5 milliarder. Og han regner med at det er en misforståelse når ikke hele Norge tiljubler tanken om et nytt nasjonalstadion i Groruddalen med plass til 50 000 tilskuere og en ny arena i Lillestrøm med plass til 40 000. "Når tilskuertallet på tribunene går ned, er svaret naturligvis å utvide kapasiteten. Tro er full visshet om det som håpes, overbevisning om ting som ikke sees” sier Kåfjord.

NFF er også meget fornøyd med boken til ”alle elsker” Raymond Kvisvik, ”han står som en lysende bauta , som en eksponent for ”de rene og ranke, de faste og sterke menn” (Rudolf Nilsen).

Endelig er NFF meget fornøyd med at de fjorten eliteserielagene i eliteserien og de 16 i 1.div. i fjor leverte et samlet underskudd før skatt på 313 mill.kr. ”Dette er en økning som gir løfter for fremtiden. Skulle vi ikke i verdens rikeste land ha råd til å holde oss med en underholdning som gleder stadig flere TV-seere og reduserer muligheten for tribunesammenbrudd”?

Forbundet er svært glad for den oppmerksomhet som elitespillerne lønn får gjennom offentliggjørelsen av skattelistene. ”Dette vil virke inspirerende op de mange unge som slipper å ta snarveien om utdannelse og kan havne rett på reservelagene, ja kanskje tilogmed på reservebenkene”, fastslår Kåfjord, selv om han er kritisk til klubbenes tilbakeholdenhet, til tider nærmest feighet: ”Det hører ingen steder hjemme at bare 112 toppspillere i fjor mottok over en million kroner”, tordner han. ”Statsminister Stoltenberg tjener hele 1 140 697 kr, og han skaper da mindre entusiasme i de 750 hjem , enn de mange som må nøye seg med lønninger rundt 900.000 kr, kanskje helt ned imot 700.000. Det er 40.731 nordmenn som tjener med enn statsministeren, og så skulle det ikke være flere fotballspillere blant dem? Latterlig”.

Erik Huseklepp hadde 5,6 mill.kr i inntekt i 2008, Martin Andresen 5,3 og Steffen Iversen 5,2. "Slike spillerlønninger, det vil fotball-Norge ha”, smiler Kåfjord, samtidig som han er forundret over at bare 10 tjente over 4 mill.kr.

JoJo-prisen ble under stor begeistring delt ut til Hamkam, som ikke bare på 357 dager har rykket ned fra Eliteserien til 2.div, men som de siste 42 årene har rykket opp og ned 20 ganger mellom de tre øverste seriene.
Universitetet i Bergen orienterte om at man arrangerer et såkalt ”crahskurs i norsk” etter sesongslutt, men det er bare plass til 150.

Fotballforbundets funksjonærer sang til slutt i møtet med pressen.
Opp alle fotballs bundne trelle!
som nøden knuget har!
Nå drønner det av rettens velde,
til siste kamp det gjøres klar.

Og fra den gamle arbeiderbastionen kom Vålerenga og fortsatte resitasjonen fra Rudolf Nilsens ”Revolusjonens røst” under den kjente proletar Martin Andresens ledelse:
Gi meg de bitre og steile, som ikke har frykt i sitt blikk. Gi de poengfattiges stolte, som ikke har trang til mystikk,
men dristig vil skape en himmel her etter sin egen skikk.
Ja, gi meg de beste de beste blant dere, og jeg skal gi dere alt.
Ingen kan vite før seiren er min hvor meget det virkelig gjaldt.
Kan hende det gjelder å redde vår jord. De beste blant dere er kalt.

Tidligere gen.sekr. Karen Espelund var ikke til stede, men hun hadde sendt en hilsen fra Henrik Ibsen: ”Hva skal man med det fremmede ordet idealer når man har de gode norske løgner”.

OBS SISTE: Kjell Inge Røkke kom sent i natt med følgende korte uttalelse: Sølv er nederlag!

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar