fredag 14. august 2009

Valguke 2: "Tyven, tyven.."

”Tyven, tyven skal du hete” kunne SV’erne synge i moll da Ap denne uken med sølvpanteren Gro i spissen stjal medias oppmerksomhet, slik Ap også gjorde det uken før med Høyre. SV hadde planlagt å åpne valgkampen samtidig, men måtte erkjenne sannheten i det gamle ordet ”Gud bevare meg for mine venner - mine fiender skal jeg nok klare”.(”Gud” er akseptert av SVs kristendomskritiske gruppe for ideologisk kontroll, fordi både jødedommen kristendommen og islam tror det finnes bare én gud).

Den tidligere statsminister - som aldri vant et valg - har nå overtatt etter Haakon Lie som ideologisk ankerfeste. Hun snakket da også varmt om Ap's solidariske eldrepolitikk. Og med tyngde kunne hun fronte de eldres problemer, med erfaring fra den gang hun sammen med sin søster Hanne kjøpte privat tilleggs-omsorg til moren ved å skaffe henne en privat assistent på sykehjemmet.
Har jeg forstått referatene rett fikk Gro statsministeren til å love gratis tannbehandling til eldre. Dette innebærer at den 60 år gamle oppfordring fra Karius og Baktus ikke slår til, Jens gjør som mora si sier.

Under begivenheten lanserte Ap en ”verdighetsgaranti”, men hva den egentlig garanterer er ikke lett å få øye på. Her kan deler av opposisjonen istemme ”Tyven, tyven skal du hete, for du stjal vår garanti”. Våren 2007 tok Dagfinn Høybråten initiativ til et bredt forlik om eldreomsorg. 29. November 2007 signerte de rødgrønne og KrF/V en avtale som forpliktet partiene De mente alle at avtalen vil løfte kvaliteten i norsk eldreomsorg og forplikter partiene til å jobbe for en bedre eldreomsorg på tvers av partigrensene. 29.juni i år fikk KrF/V presset Ap med på å lovfeste retten til sykehjemsplass.
En slik trippel resirkulert garanti ligger på en klar førsteplass i listen over valgkampens tyverier, men kampen kommer til å bli hard. Uansett: Fretex har mye å lære.

Jonas Gahr Støre har nå hevet seg inn på twitter. Der ville han reklamere for den nye eldresatsingen, men linken førte til «American Psycho» fremført av rapperen Eminem og hans gruppe D12.
Utenriksministerens velgerhilsen lød dermed slik:
”I'm the devil - if ever there was such a thing
The results of much too many drugs what you're seeing
I'm a mindfuck, completely dis-(gus)-ting
I'm (white), a human mutt, fuck a being
I'm a dog - fuck lambs, I'm silencin 'em all
I'm involved in murders forensic science couldn't solve
Giant set of balls too big to buy a set of drawers
Might as well unzip my fly and let 'em fall to the floor
Each thought's completely warped
I'm like a walkin, talkin, ouija board
Speakin in tongues, I've never spoke this speech before
.. Hhem-delle-la, ennich-me-noughh-mi-niche-mick-norr .."


”Gående, snakkende, kommuniserende med ånder” - jeg lar ytterligere kommentarer ligge. Men jeg støtter mine gamle venner Hugin og Munin i Vårt Land, som går inn for et lovforbud mot mer enn én politiker på hvert sykehjem i hver valgkamp.

Tredje vers av ”Tyven, tyven skal du hete” tar utgangspunkt i Jan P. Syses situasjonsbetegnelse av høyredreiningen i AP under Gro på 80-tallet: ”Ap stjal klærne mens Høyre badet”. Nå dreier det seg om at ”Frp-tillitsvalgt i Oppland Carl-Viggo Brumsbråthen tar til orde for å gå tilbake på partiets landsmøtestøtte om aktiv dødshjelp. – Jeg så bildene av avliving av sjøfugl og orker ikke tanken på slike tilstander på norske sykehjem.
Politiske kommentatorer påpeker at Frp igjen på klassisk vis har stjålet andre partiers klær mens de er ute og bader”.

Meldingen finnes på wikipedia, men autentisiteten styrkes ikke av at kilden opplyses å være Opplysningskontoret, et nettsted med en ironisk vri på samfunnsdebatten. Og hr. Brumsbråthen er fraværende i telefonkatalogen.
Om ikke en trippel så i alle fall et dobbelt tyveri. Og morsomt fordi……

Det dreier seg ikke direkte om noe klestyveri, men etter den første såkalte statsministerduellen (gjesp, gjesp), kommenterte en ihuga, helfrelst Ap-mann: ”Siv Jensen hadde ikke vært mer avkledd om hun så hadde møtt naken i studio”.
VG har i en serie dyptborende reportasjer ikke avkledd politikerne men tvert imot gjennomført en viktig vurdering av deres utseende og fremtoning. Ekspertene mener at brune, veltrente politikere er i ferd med å bli viktigere enn selve politikken. Og: ”Det å være slank handler om å ha kontroll. Det å være feit handler om å ha mistet kontrollen”.
Både Erna Solberg og Abid Raja har gjort det offentlig at der slanker seg før valget,
”det viser også at de borgerlige tar fra dem som har mest fra før” (Dagens Næringsliv).
Følgende kommentar fra twitter støtter ekspertene: ”Hvis Støre hadde gått på talerstolen i kanindrakt ville jeg vært fortapt - og sporenstreks stemt Ap. Utseende er viktig”.

Daily Mail ga Jens Stoltenberg ros for å klare å ikke se ned i den tyske forbundskanslers Angela Merkels utringning, da de to satt ved siden av hverandre under åpningen av Operaen i fjor. Men er hun enig i Francoise Sagans ord om at ”en kjole er meningsløs hvis den ikke kan få en mann til å ønske at den var av”? Imidlertid har pupper har foreløpig ikke poppet opp i vår valgkamp, enten det skyldes temaets manglende bærekraft eller at media synes det klarer seg med generell politisk blottlegging.

Konkurransen “Vi som drar stigen opp etter oss” toppes av Æsæl Manouchehri Solli (25) fra Iran. Hun kom hit som flyktning, men skriver i valgbloggen sin (fvn.no): “Stopp asylsøking til Norge. Norge er mettet nå!!!”

Sølvplassen går til operasangerinne Kristin Magret Brækken. Hun bruker ikke tre utropstegn, men støtter Frp’s kulturpolitikk, og mener at kunstnere skal greie seg selv ved hjelp av sponsorstøtte, billettinntekter og skattelettelser. Brækken har fått 200 000 kroner fra Opplands fylkeskommune for å gjenoppbygge sin karriere, og deretter fikk hun det beste stipend man kan få i Norge: Statens treåringe arbeidsstipend (2007-2019).

Også her regner jeg med knallhard konkurranse frem til valget.Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Eh, vant ikke AP (med GHB som statministerkandidat) valget i 1993?

    SvarSlett
  2. Det er er riktig at Ap hadde en fremgang til 36,9 fra 34,3. Men H+KrF+Sp hadde 41,6, opp fra 37,2)
    Jeg synes ikke 36,9 (som ble Jaglands skjebne) kvalifiserer til seier, selv om hun fortsatte som statsminister

    SvarSlett