fredag 7. august 2009

Fadderi fadderullan dei

Tirsdag i denne uken fikk likestillings -og diskrimineringsombud Beate Gangås alle partiene til bevisst og respektfullt å skrive under på at de skal opptre bevisst og respektfullt under valgkampen. Onsdag skrev Sp-leder Liv Signe Navarsete på Twitter: ”Det er jo ikke noe alternativ for folk som vil ha levende bygder å stemme Frp. Det er jo rene selvmordshistorien”. Frp-general Geir A. Mo responderte kvikt: ”Skulle jeg lagt meg på samme nivå, burde jeg vel titulert henne som morder, som ikke sørger for bedre veier i hjemkommunen en gang”.

Vi er uansett inne i en løfterik tid. ”De lover i øst og de lover i vest, og etterpå skal vi ha regjeringsfest”, som Thorbjørn Egner ville sagt det. Stavanger Aftenblads to hovedoppslag på valgsidene i dag: ”Frp lover bomfritt Norge” og ”Sp lover asfalt til folket”. Nobelprisvinner i økonomi, Thomas Schelling påpeker at et løfte vil være mer troverdig hvis den som har lovet, binder seg til masten. Men i denne sammenheng vil fedrelandet neppe komme i underskudd på tau.

Hallgeir Langeland (SV)har vist stigende form denne uken. Riktignok svikter han i dag, men det var sterke oppslag både onsdag (”Ut av sofaen”) og torsdag: Reagerte umiddelbart da han leste om økende arbeidsledighet blant unge, tok kontakt med to av partiets ministre, og i løpet av noen timer fikk Eddie Eidsvågs pøbelprosjekt ytterligere 700.000 kroner i tillegg til de 500 000 fra tidligere i sommer. Om dette også ble en støtte til et utsatt mandat, gjenstår å se. SV er for øvrig ikke partiet som ser mest i nåde til private tiltak, men nå kan prosjektet bli landsomfattende og med offentlig drift. Og da så.
Uansett: Hallgeir kommer nok ofte og sterkt igjen.

Det blir en tøff valgkamp. SV vil bli tøffere mot Ap, ”vi skal gå inn i en åpen valgkamp mot Ap” (nestleder Audun Lysbakken), mens ”Sp tøffere enn toget” (Dagsavisen).

Siv Jensen har alltid vært tøff, og nå har hun fått prisen ”Norges miljøversting”. Kampen var hard, men akkurat i denne sammenheng kom hun så vidt foran Jens Stoltenberg og oljeindustrien. Jens og Jensen blir med sine tosifrede dueller valgkampens gnistrende og inspirerende og fremmøteprosentøkende refreng: ”Om att og om att…”(Elisabeth Grannemann på Chat Noir i 1961).

Den samme Jens skal lørdag på husbesøk på Tasta – tre stykker så vidt jeg skjønner – og Bent Høie (H) har velvilligst furnert Tasta-boerne med lokale spørsmålsstillinger, som for eksempel: ”Kan Ap garantere at Lofoten åpnes for oljå?”. Det brenner nok Jens etter å svare på. Han hørte på Haakon Lie, men det spørs om han vil følge en annen partiveteran, Thorbjørn Berntsen: ”La Lofoten og Vesterålen være i fred – vi kan ikke spise olje, men en god torskemiddag gjør seg”. Derimot er Jens garantert støtte av Siv i dette spørsmålet, hun har gjort det klart at ”SVs verneiver vil gjøre Lofoten til et museum”.

Siv kjemper tappert mot både kultureliten og miljøeliten, og i det siste oppgjøret får hun drahjelp av Senterpartiet. Partiet har fått mer enn nok av miljøeliten, og til VG sier Liv Signe Navarsete at det er ”politikere og byråkrater som ikke er villige til å lytte til folk i flest i distriktadn”. Snart er det vel bare idrettseliten som fredes under valgjakta.

Ifølge Navarsete skal Sp nå sørge for å ”få den sunne fornuft inn i regjering og storting”. Men er ikke partiet representert begge steder allerede?

Vanligvis er det Frp som tar monopol på å forvalte folkets sunne fornuft. Partiet har brukt sommeren til å sette ny utslippsrekord. Dette har resultert i at partiet har fått milde pengegaver fra en rekke investorer – det er de som alltid venter å få mye igjen – med Stein Erik Hagen og Christen Sveaas som førerhunder, 2 mill.kr. fra hver. Som Siv sier det: ”Partiet for folk flest”.

Vi har savnet Lars Sponheim hittil i denne valgkampen. I går kom han imidlertid på banen med en plattform for borgerlig politikk, Han får en hertuginnelig omfavnelse (det politiske fenomenet hvor noen klarer å fremstå som din venn og støttespiller, uten at det er til gagn for deg eller din sak) fra Siv ,som mener dette er ”generelle formuleringer hun helhjertet stiller seg bak”, mens Lars som kjent ikke vil ha henne på plattformen i det hele tatt. Dette siste har fått Høyres nye næringspolitiker Michael Tetzschner (han som slo ut den verdikonservative Inge Lønning i kampen for Høyres nye profil) til å bemerke at han er ”grundig lei Lars Sponheim, som og fremst er opptatt av ekskludere Frp fra regjering, selv om han altså ønsker å kjøre ministerbil først på vegne av dem han ikke vil snakke med”.

Da har jeg vært innom de fleste partier, i alle fall når jeg tar med at
a) Rødt tar et skikkelig markedsgrep og bruker kjendiser som trekkplaster i sin valgreklame
b) KrF-wonderboy Knut Arild Hareide fikk både ros og ris fra folket for sitt slagord i NRKs konkurranse, ”KrF – ikke bare for folk flest” .

Rosinen i valgpølsen i Uke 1: Samfunnspartiet i Nordland åpner valgkampen uten hemninger i Hemnesbesberget med å la nigerianske eks-prostituerte selge massasjetjenester og opprette et lokalt ”red light district” et steinkast fra prestegården.

Å hei fadderi fadderullan dei.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar