tirsdag 30. juni 2009

Vær nyskapende - unngå kjøpevann

Ola Nordmann er innom bensinstasjonen og kjøper flaskevann til 50 kroner literen, samtidig som han beklager seg over denne dyre bensinen: ”12 kroner literen er utsuging. Nå må vi få en regjering som kan ordne opp!”
Ola jr. er blitt trendy, opptatt av kropp og helse. Uansettr varme, kropper trenger væske. Ola jr. vil ha kvalitet, og er villig til å betale for det. Men han er grunnlurt. Han kjøper sand i Sahara, bringer vann til de norske fossene.

Springvann er like godt og like sunt – minst, som kjøpevann. Alle forbrukerundersøkelser viser det samme (i dette tilfelle av Bon Aqua, Imsdal, Olden, Voss, Evian):
• Liten smaksforskjell, men springvannet er favoritt hos mange
• Best bakteriologisk kvalitet på springvannet, det er langt flere bakterier i flaskevann
• Desidert lavest pris på springvannet

En forbrukeropplysning: Kildevann er et begrep bransjen har funnet på og bevisst bruker for å få vannet til å høres sunnere ut enn det er. Vann på flaske inneholder stort sett de samme stoffene som annet vann.

I en flyplass-lounge i USA fikk jeg for et par år siden Voss of Norway. Vann fra Iveland i Setesdal. Det er dette merket som er dyrest – ca.10 dollar flasken i USA? Bono, Madona og Britney Spears har trolig fått så godt reklamebetalt at de ikke har noen problemer med å erklære sin avhengighet av Voss.

(Ellers er nok Voss mest kjent i USA som fødested for Knute Rockne, ”den strøste treneren noensinne i amerikansk fotball”. Han fikk et eget frimerke og ble i 1951 tatt opp i College Football Hall of Fame . I filmen «Knute Rockne All American», het en av skuespillerne Ronald Reagan.
En annen kjent norsk-amerikaner var Knute Nelson, guvernør i Minnesota og 28 år som senator. Han var riktignok født i Evanger, men både far og mor var fra Voss).

Mange tror de er miljøriktige når de går rundt med en vannflaske som er merkevare. Da er de nok ikke klar over at vann på flaske kan kreve opptil 2000 ganger mer energi og slipper ut 80 ganger mer CO2 enn om du bruker vann fra springen. Produksjon av flasker og etiketter, foredling og rensing av vannet, fylling og forsegling samt transport og nedkjøling er med i regnestykket. Flaskeproduksjon (med vask av gjenbruksflasker, som har større avgift enn engangsflasker) og transport utgjør mesteparten av energiforbruket.

Kanskje det mest positive ved vann på flaske: mange velger å kjøpe vann fremfor brus når de skal slukke tørsten.

Ikke alle har det vann de trenger, og de kjøper definitivt ikke dyrt vann de egentlig ikke trenger:
• 1,2 milliarder mennesker mangler tilgang til rent drikkevann.
2,6 milliarder mennesker verden over lever uten tilgang til grunnleggende sanitære fasiliteter.
6.000 barn dør hver dag fra vannrelaterte sykdommer
• Mer enn tre millioner mennesker dør hver dag på grunn av dårlige eller ikke-eksisterende vann- og sanitærforhold.

Vann- og brusfabrikker er medansvarlige for lokal vannmangel flere steder i verden. I Brasil pumper Nestlé ut en halv million liter vann pr. dag fra São Lourenco-parken, og trærne i området dør grunnet vannmangel. Coca Colas brusfabrikk i Kerala i India anklages av lokalbefolkningen for rovdrift på grunnvannet, samt for å ødelegge landbruket i området grunnet vannmangel. Brønnene er tomme for vann, og innbyggerne må gå flere kilometer hver dag for å skaffe vann. I USA er levebrødet til bønder og fiskere både i Texas og Great Lakes-regionen truet grunnet vannmangel som skyldes produksjon av flaskevann. Og forskerne har ebregnet at det globale forbruket av flaskevann krever energi tilsvarende 90-160 millioner fat olje årlig eller 6-9 ukers produksjon av olje på norsk sokkel.

Vil du være trendskapende og miljøkorrekt? Hvorfor ikke tappe springvann på en flaske, bær den med deg, drikk –og fortell hva du gjør og hvorfor kjøpevann er et unødvendig produkt.
Og enda bedre: Støtt et av vannprosjektene til Kirkens Nødhjelp. Et eksempel fra et av dem: Jeg drar fra Asmara (hovedstaden i Eritrea) ned til lavlandet. I en liten landsby ser jeg en kvinne som står og tapper vann fra en enkel brønn. Det er et resultat av et samarbeid mellom Hydroarbeidere på Karmøy (frivillig lønnstrekk), Kirkens Nødhjelp og landbruksmyndighetene i Eritrea. Jeg hilser på henne, forteller hvor jeg kommer fra (som styreleder i Kirkens Nødhjelp har jeg besøkt arbeidet i Etiopia og Eritrea).
Hun smiler, og forteller: ”I fjor på denne tiden bruke jeg og de tre døtrene mine tre og en halv time hver dag på å gå for å finne vann, og tre og en halv time hjem igjen. I dag kan døtrene mine bruke tiden til å gå på skole. De har fått et håp om en bedre fremtid. Barnedødeligheten i landsbyen vår er kraftig redusert, det samme er tilfellene av sykdommer som skyldes urent vann."

Hun og hennes globale medsøstre har det som Nordahl Grieg
Det jeg tænker på om dagen,
det jeg griner for om natten,
det er vand!


Vann er en nøkkel til å bekjempe fattigdom. Bedre tilgang til vann kan lette arbeidsbyrden for kvinner og fremme bedre utdanning for jenter. Vann kan sikre matproduksjon, sørge for helsehjelp og forhindre konflikt. Kirkens Nødhjelp har 129 prosjekter i 39 land, som arbeider med å sørge for at menneskers grunnleggende rettigheter til vann og sanitærtjenester blir respektert og oppfylt. (Gaver til Kirkens Nødhjelp konto 1594 22 87248. Vil du bli fast giver: tlf. 22 09 27
Blogglisten

8 kommentarer:

 1. Selv liker jeg ikke klorsmaken i springvann og det er en av grunnen til at jeg bruker en del kjøpevann.

  Fikk en spesiell aversjon for klorsmak etter en episode hvor mitt daværende lokale vannverk pøste på med klor pga. høye bakteriemålinger.

  Tidvis bruker jeg også medisiner som kan gi munntørrhet og da opplever jeg at vann med kullsyre og smakstilstetning virker mer forfriskende.

  Springvann med sitron kan også fungere, men over tid er det godt å variere litt.

  Og ellers er det jo sånn at om kjøpevann er litt dyrt er det ihvertfall som annet vann både sunt og kalorifritt, og som kvinner nyter vi stort sett alt kalorifritt med god samvittighet ;))

  SvarSlett
 2. Maridalsvann (Oslos hovedvannkilde) vant klart i en blindtest mot "kildevann" (Olden, Voss etc), springvann smakte best....

  SvarSlett
 3. Et viktig og sant innlegg. Jeg skal spre ordet og bli mer bevisst. Jeg visste faktisk ikke at så mye energi går med til å lage flaskevann, en riktig tankevekker. Takk!

  SvarSlett
 4. Jada...bare en ting:
  Flaskevann inneholder ikke så mange kobber og andre metallioner som springvann kan inneholde.

  SvarSlett
 5. Keep on writing, great job!
  My homepage : Busty Whore Hotter Than Ever

  SvarSlett
 6. I for all time emailed this web site post page to all my associates, because if like to read it next my contacts will too.
  My web page: amazingteenbabes.com

  SvarSlett
 7. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just spectacular and i can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.
  my site :: Young teen take huge cock in her mouth and pussy - Videos

  SvarSlett
 8. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2
  pictures. Maybe you could space it out better?

  Feel free to visit my blog post teenies nude free videos

  SvarSlett