onsdag 7. desember 2011

Politikken overskygget etikken?

Norge blir rikere, rikest i verden målt i fond. Vi har i år passert fondet til Emiratene. Skulle de over 3000 milliardene bli delt på oss alle, ville vi fått overført over 600 000 kroner hver. Steller vi oss fornuftig vil neppe våre etterkommere spørre som mor Åse: «Hvor er skjeppene med mynt, etter gamle Rasmus Gynt?»

Men det er også andre spørsmål, om forvaltningen av den arv som ikke kan måles i tall. «Av voksende rikdom følger bekymringer», sa Horats.

Tirsdag ble det kjent at Oljefondet er trukket ut av to selskaper som står bak fosfatoppkjøp fra det okkuperte landet Vest-Sahara. Fondet var massivt inne i plyndringen av kostbare naturressurser i okkuperte Vest-Sahara. Minst 4,5 milliarder kroner hadde mer eller mindre tilfalt direkte den marokkanske stat. Fondet handlet mot utenriksdepartementets egne retningslinjer i Vest-Sahara.
Et godt vedtak.

Men Finansdepartementet besluttet å ikke følge Etikkrådets tilrådning om å utelukke selskapet PetroChina fra Statens pensjonsfond utland sitt investeringsunivers på grunn av selskapets befatning med byggingen av rørledninger relatert i oljevirksomhet i Burma og faren for brudd på menneskerettighetene. Departementet mente imidlertid at PetroChina ikke er ansvarlig for normbrudd begått av morselskapet CNPC.

Avgjørelsen etterlater seg dessverre et stort spørsmål: Har utenrikspolitiske hensyn – forholdet mellom Norge og Kina er ikke akkurat det beste ett år etter siste fredsprisutdeling - overskygget etikken?

Oljefondet er på eiersiden i over 8.000 selskaper over hele verden. Da blir investeringene som et hinderløp med så mange prøvelser at det er umulig å ikke snuble i flere av dem uansett retningslinjer, uansett god vilje og etisk utvalg.

Fondet investerte eksempelvis i et selskap som selger kampdroner som kan ha vært brukt i strid med folkeretten i angrep på sivile på Gaza-stripen. Det har kjøpt seg opp i utenlandske spillaktører som Unibet, Betsson og Ladbrokes – alle tre driver blant annet med nettpoker og gamblingsvirksomhet på nett. Et annet investeringsobjekt har vært gruveselskapet som har kuttet vanntilførselen til flere landsbyer I Guatemala, og tapper grunnvannet og latt forurenset vann gå tilbake til elver og innsjøer.

Spørsmålene står i kø. Er det i dagens verden i det hele tatt mulig å leve opp til politiske ønsker om en høy etisk standard? Ville det ikke være mer troverdig å innrømme de faktiske etiske dilemmaene, enn å prøve å kle dem inn i fine ord?

Kan noe gjøres? Hvor langt skal, og kan, man for eksempel følge pengene som investeres? Mye av oljefondet er investert i andre fond som igjen er investert i andre fond. Hvilken oversikt og kontroll har pensjonsfondet over andre fonds kortsiktige investeringer fra dag til dag?

Skal land hvor det forekommer omfattende menneskerettighetsbrudd, som er udemokratiske og hvor befolkningen har liten mulighet til å kontrollere myndighetens låneopptak, fortsatt i prinsippet kunne selge obligasjoner til Norge? Skal norske kjøp av statsobligasjoner i enkelte land i verste fall kunne brukes til å lønne de som utøver menneskerettighetsbrudd, som politiet, sikkerhetsstyrkene og hæren i et undertrykkende regime? Slike spørsmål fortjener en langt sterkere bevissthet og offentlig diskusjon enn det vi har sett til nå.

Etikkfondetst virksomhet har skjerpet aktpågivenheten. Finansdepartementet følger stundom opp.

Er det riktig å skille så skarpt som myndighetene ønsker mellom utenrikspolitikk og finanspolitikk? Skal land hvor det forekommer omfattende menneskerettighetsbrudd, som er udemokratiske og hvor befolkningen har liten mulighet til å kontrollere myndighetens låneopptak, fortsatt i prinsippet kunne selge obligasjoner til Norge? Skal norske kjøp av statsobligasjoner i enkelte land i verste fall kunne brukes til å lønne de som utøver menneskerettighetsbrudd, som politiet, sikkerhetsstyrkene og hæren i et undertrykkende regime?

Slike spørsmål fortjener en langt sterkere bevissthet og offentlig diskusjon enn det vi har sett til nå.

Blogglisten

7 kommentarer:

  1. Når man bruker oljefondet til å invistere i utenlandske statsobligasjoner, så sier det litt..
    Norge sies å være et av de minst korrupte landene i verden, tenk igjen!

    SvarSlett
  2. Antakelig vil ikke Norge gi etter for miljøvennlig formål hvis ikke flesteparten av norges befolkning vil. Jeg er en av de mange som mener man burde se til at olje selger, men samtidig bruke inntjente penger på å utvikle bedrifter basert på miljøvennlige formål. Biodrivstoff er et godt eksempel men ikke bra nok. Mange mener at matproduksjonen burde gå til å lage biodrivstoff. Det er feil! Trevirke og avfall kan gå til miljøvennlig resirkulering!
    Forøvrig jeg er venstre-tilhenger, men hydroget er ikke fornybar drivstoff!!
    Venstre driter seg ut på miljøvern men er veldig bra på andre områder!

    SvarSlett
  3. Du ytrer mange bra meninger, men har du referanser til uttalelsene?

    Ellers er fondet "umoralsk" mot norske firmaer, da det tidligere kunne leses at Tyske firmaer kunne låne penger til veibygging for ca 1"komma noe" %rente, mot rundt 7% for norske firmaer....
    Tror det er mange som burde vært sparket fra de jobbene.

    SvarSlett
  4. altså.. det er snakk om å tjene penger. Det er egentlig ikke relevant om det er etisk riktig eller ikke.

    Du må forstå at det å ønske at oljefondet ikke skal bli brukt til noe ondt er også et egoistisk ønske. Det vi får ut av det er at vi kan slå oss på brystet å late som vi er bedre en andre. ikke veldig nyttig akkurat.

    SvarSlett
  5. Det bør ihvertfall ikke investeres slik at det undergraver vårt eget land.

    SvarSlett
  6. Staten å politikkere kommer til å rote bort oljepengene og skattepengene...slik at norge ender opp som et fattigere land...tiden får vise hva som vil skje...

    SvarSlett
  7. Bra blogginnlegg med mange interessante poenger. Som et av verdens rikeste land bør vi statuere et eksempel med tanke på hva vi velger å investere i. På den annen side må vi ivareta egne interesser og ikke "gi ved dørene" og bli dumsnille.
    Legger meg til som følger av bloggen din, veldig mye bra her!

    SvarSlett