torsdag 13. januar 2011

Skarpe skudd på twitter

I natt ble papirløse Maria Amelie (25) arrestert av åtte politimenn. Utenfor Nansenskolen. Blant Nansen-studenter. I Nansen-året. Det året ”den humanitære stormakt” Norge skal minnes han som skrev ut nesten en halv million Nansen-pass til papirløse flyktninger.
Maria kom til Norge som mindreårig og har vært her de siste 9 årene.

Åtte politimenn. Det er slikt som kalles prioritering og riktig bruk av (over?)tiden. Det er viktigere å få folk ut enn å jakte på kriminelle som kommer inn.

Temperaturen er høy i sosiale medier. I mitt twitter-univers skytes det skarpt i alle retninger. I løpet av ca.45 minutter kom det nærmere 50innlegg (maks. 140 tegn pr. innlegg):

Det finst truleg asylsøkjarar som kan betre norsk enn somme "innfødde".
Ingen grunn til å være sjokkert dersom man har oppholdt seg ulovlig et sted i nesten 10 år, vel.

Vannvittig at folk sammenligner håndhevelsen av et gyldig avslag på søknad om oppholdstillatelse med jødeutryddelsen.

Applauderer fengslingen av MariaAmelie. En seier for rettsstaten! Likhet for loven.

Alle skal behandles likt men det er en logisk brist her som svekker tilliten til systemet. Maria Amelie-saken gjør meg bare trist.

Årets nordmann må ut, Mullah Krekar får bli.

Da jeg ble overfalt og ringte snut kom to etter 45 minutter og nektet å hjelpe. 8 snut på overtid for å arrestere ei lita jente får de til.

Man må ha regler for utkastelse av papirløse, og de må håndheves godt. Nå har vi lært at reglene er dårlige, og at de håndheves horribelt.

Var det noen som tenkte at en slik provokasjon måtte til for å få fart på debatt om mangler i lovverket/praksis?

Litt skadefro over at APs løse kanoner gang på gang skyter vilt på twitter og rammer moderskipet midtskips.

Hvorfor omtales de som rødgrønne? De oppfører seg jo temmelig mørkebrunt.

Var innbrudd i 4 hus i gata mi i Grimstad før jul. Ingen politimann å se. Men alle kjøpte jo alarm, så bra for BNP.

Du skal ikke se bort fra at overkill fra politiet er bevisst for å få en ordentlig avklaring og debatt rundt temaet.

Maria Amelie kastes ut. Krekar får bli. Norsk humanisme i praksis

Når man først skal kaste ut en russer, så bør vel han smultglade karateeksperten av en nynazist stå lenger frem i køen enn Maria.

Tror sentrale AP folk og regjeringen at dette "vil gå over" om vi klarer å holde oss unna media i 24 timer?

Arrestasjon er sanksjonert av den regjeringen SV sitter i.

Maria Amelia har i grunn få behov. Hun står på egne ben. Hun er en bidragsyter. Det er ingen grunn til å kaste henne ut.

Strålende signal til innvandrere. "Nei, det holder ikke å snakke flytende norsk og ta høyere utdanning. Du må gjøre mer!"

Det er viktig at vi arbeider for å endre *systemet*. Selv Berlusconi har gitt flyktninger amnesti. På tide i Norge.

Maria Ameliesaken viser en stor svakhet ved innvandringspolitikken. Vi trenger en legal vei inn i Norge, utenom asyl og ekteskap med fettere.

Det er viktig å huske at debatten er større enn papirløse flyktninger, vi må ta debatten om Norges totale innvandring snart.

Deler av debatten rundt MariaAmalie, koblet m/ Krekar, viser hvorfor rettsstat er viktig. Mye AdHocSynsing og EplerOgBananer.

Sannsynligvis helt riktig å pågripe MarieAmelie for utsendelse, men ganske smakløst å sprette champagnen og la jubelropene runge.

Hvordan kan man påstå, med retten i hånd, at et barn som ble brakt til Norge av sine foreldre er ulovlig? MariaAmeli er norsk nå.

Maria Amelie er viktig fordi hun viser det menneskelige ansiktet til en gruppe som ofte demoniseres.

Regjeringen verken styrer eller sanksjonerer hvordan politiet går til arrestasjon. Burde kanskje gjort det, når man ser idiotien.

Viktig med engasjement og symbolsaker, men også viktig med de andre 18000 "usynlige" papirløse.

Hvem er reaksjonene rettet mot? lovansvarlige, forvaltningsansvarlige eller de med myndighet til å omgjøre enkeltvedtak.

Det skal verta underleg å høyra festtalar um Nansen i år. Nei vent, det er jo Nansen/Amundsen-år, so då vert det vel berre skiprat...

Det eneste som er både moralsk og prinsipielt riktig er å la både MariaAmelie OG de 18,000 andre papirløse få bli i Norge.

Innvandingspolitikken vil nødvendigvis måtte utformes i spenningen mellom pater og mater.

Jeg har sterke tvil om at den "almenne rettsfølelse" befinner seg på twitter.
man ikke kan la noen få bli bare fordi de er symatisk og ressurssterk? Har man ikke grunn til opphold, så har man det ikke :)

Twitters rettsfølelse trumfer "almenn rettsfølelsen" hvilken som helst dag. På Twitter.

Jesus sa en gang at loven ikke er tid for lovens skyld, men for menneskenes. rettsstaten er til for menneskenes skyld, ikke for juristene.

Absurde regler, sier Heikki Holmås. Han mener Amelie hadde fått opphold om hun var arbeidsinnvandrer.
'
For at "almenn rettsfølelse" skal være interessant,må almennhetens "følelelse" reflektere innsikt i konteksten en sak inngår i.

Vi trenger ressurssterke og synlige "papirløse" som kan sette fokus på alle dem uten ressurser til å ta opp sin egen kamp.

En amnestilov for folk som har bodd lenge i landet trenger ikke tilbakevirkende kraft
i kaster i alle fall ut mange som burde blitt og som ville tilført samfunnet vårt mye.

Venstre - ikke for å være frekk, men gikk ikke deres regjering inn for enda strengere utsendelsesregler?

Det positive med Marie Amelie-saken, er at politiet nå endelig har fått nok ressurser til å ta seg av både stort og smått. Spesielt smått.

Nå må ikke folk gjøre seg dumme; Krekar får bli her pga. frykt for dødsstraff i Irak. Men ellers er pågripelsen av mariaamelie litt rar.

Vi er medmennesker. Det er derfor Maria Amelie skal bli. Jeg vil være med på å føre håpet videre.

Retten har ingen verdi hvis den ikke beskytter menneskerettene.

Det viktigste: Hvis vi gir amnesti til alle nå, er systemene forbedret slik at mengden ulovlige ikke vil vokse på nytt?

Maria Amelie må få bli, for hun er jo så flink og snill og pen.

Vi trenger en mer human behandling av barn som har bodd lenge i Norge fordi dette er hjemlandet deres.

Maria Amelies forbrytelse er at gitt et ansikt til de tusenvis av papirløse som lever i konstant uvisshet.

Lurer jammen på hvordan organisasjonen Norge hadde funka dersom de mest innvandringsvennlige i dette mediet skulle styrt skuta.

Blogglisten

13 kommentarer:

 1. Hei
  Det har stormet på Twitter og Facebook for Amnesty i dag også. Bli med og vis engasjementet i det virkelige liv også. Les mer om demonstrasjoner i ulike byer på våre nettsider.
  http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/maria-amelie-er-ikke-ulovlig
  Hilsen Kristin i Amnesty

  SvarSlett
 2. Hei Thor Bjarne, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som en av dagens anbefalinger på Lesernes VG.

  SvarSlett
 3. Maria Amelie virker som en flott, oppegående jente. Det tror jeg alle er enige i, både de som støtter utvisningen og de som ikke gjør det. Det som forundrer meg er dog at så mange ikke greier å se lengre enn til sin egen nesetipp. "Vi er medmennesker. Det er derfor Marie Amelie skal bli." står det ovenfor her. Hva med alle andre som ikke har vært på tv og som du ikke vet noe om og som har fått avslag på sin asylsøknad? Er ikke dette dine medmennesker? Skal de også få bli? Med andre ord, skal alle som vil få komme til lille Norge og få statsborgerskap? Loven må være lik for alle, og disse reglene må gjennomføres med likhet og etter regelverket! Det kan da ikke være slik at noen få skal særbehandles pga trynefaktor i media, mens alle andre i samme situasjon må forlate landet? Asylinstituttet er ikke til for å finne ut om folk er snille og greie, men om de har rett og krav på opphold grunnet behov for beskyttelse. Det er rent hyklersk når det nå hyles ut om at hun må få bli på bakgrunn av hun har blitt positivt profilert i media, mens de samme folkene nok synes at de fleste andre som oppholder seg ulovlig i landet bør pelle seg ut. I tillegg har hun vist seg som en oppegående ressurssterk person, og blir ikke sendt tilbake til et av de verste landene i verden. De fleste andre som får avslag på sine søknader drar hjem med helt andre forutsetninger for å lykkes! Men de er det vel ikke så farlig med. De har jo tross alt ikke hatt ansiktet sitt i media, og blitt tildelt prisen "årets nordmann" av et lite, uavhengi fillemagasin... Lar man denne jenta bli er det samme som å si at avslag på søknader og utvisningsvedtak ikke gjelder sålenge man på bunn og grunn er en bra person. Sånn kan man ikke holde på, og slike signaleffekter kan vi heller ikke ønske å sende ut. Hun har oppholdt seg ulovlig i Norge, og vel vitende valgt å overse norsk lov. Vedtaket om å sende henne ut av landet støttes ergo fullt ut av undertegnede! Ønsker henne dog alt godt i fremtiden.
  Nordmenn er generelt flinke til å ville ha en strengere innvandrings og asylpolitikk, men til å skrike høyt når det kommer til enkeltsaker. Dobbeltmoral!

  SvarSlett
 4. Ja stakkers liten her har hun løyet og jukset seg frem - fått lurt seg til høyskoleutdannelse (lurer på hvordan den ble finansiert..) og neppe betalt en krone i skatt.. og så blir hun arrestert og kastet ut av landet - det er jo slike mønsterborgere vi behøver..

  SvarSlett
 5. Loven bør (skal) være lik for alle.

  SvarSlett
 6. Etter å ha levd, bodd og reist i mer enn 90 land i verden hvorav de fleste har vært i det vi før kalte den 3 verden sitter jeg bare og venter at dette landet vil krenge i løpet av de nærmeste 30 årene. Naivitet er synonymt med nordmenn. Hadde vi ikke hatt pengene ville landet ha hatt tilsvarende utfordringer som våre naboland. I dag kjøper vi oss ut av problemene men dette vil ikke løse de langsiktige utfordringene landet står overfor.

  SvarSlett
 7. Dette er en ung kvinne med gode kontakter og et nettverk av ressurspersoner har bygd opp en stemning i opinionen over tid.Trolig har de forutsett hva som ville komme.Nå bruker de sitt nettverk i presse og andre steder for hva det er verdt."Årets nordmann"?
  Hvem stemmer egentlig i slike kåringer? Loven må være lik for alle,asyl er for de med beskyttelsesbehov!Hvem går i tog for en somalier som ikke kan norsk og jobber som renholdsarbeider?

  SvarSlett
 8. Hvis man mener at denne dama skal få bli i Norge, må man henvise til regler som gjør det mulig. Eller eventuelt endre regler som gjør at hun kan bli.

  Når noen argumenterer for at hun skal bli i strid med regler, argumenterer de for lovløshet både for henne og for mange andre asylsøkere uten begrunnelse. Det er fullstendig uakseptabelt!

  SvarSlett
 9. Jeg har en vennine som fikk et utvisningsvedtak. Hun utvises i 2 år fra kongerike Norge. Hun hadde bodd i Norge i nesten 13 år. Har 2 døtre som er født i Norge.Far til jentene som mishandlet min vennine fysisk på det groveste(saken var til og med i Oslo tingshus, bilder kan belyser dette)fikk hovedomsorg pga utvisningssak. Min vennine har vært i Norge nå i 3 år etter at vedtaket om utvisning ble truffet.Hun søkte om å reise frivillig med IOM og fikk ikke medhold, Hun er registrert som utvandret i folkeregisteret og får verken sosial hjelp, medisiner, tannlege behandling m.m. Til og med når hun har samvær med sine 2 døtre på 8 og 7 år som har bodstedtillatelse i Norge får hun ikke penger til samvær(mat,transport ved henting og levering på skolen) ingen ting. Hun Har over lang tid ba om å bli endelig utvist. Nå etter 3 år uten å bli kastet ut av Norge og uten verken oppholdstillatelse eller arbeidstilaltelse er hun gravid(nesten 5 måned) og har ingen rettighet. Hun har sendt e-mail til VG angående dette
  . Ingen bryr seg. Hjelp!!!!!!Dette går mot alle menneskerettigheter.

  SvarSlett
 10. Dersom noen kan hjelpe min vennine kontakt hennes advokat, Brynjulf Risnes. Hun ble utvist i 2 år og har allerede vært i Norge i nesten 4år uten rettigheter, bo i fattigdom. Min vennine ønsker å bli sendt ut eller å få nå alle sine rettigheter tilbake. Hun har alltid sagt at hun ønsket å bli utvist og ut av Norge siden utvisningsvedtaket ble rettskraftig. Nå hadde hun kunne reise tilbake til Norge på lovlig vis og ha en vanlig forhold til sine to døtre.(Hun ble utvist bare i 2 år, det har gått nesten 4 år) Skal hun straffes hvor mange ganger.

  SvarSlett
 11. Bloggeren skriver:"Lurer jammen på hvordan organisasjonen Norge hadde funka dersom de mest innvandringsvennlige i dette mediet skulle styrt skuta."
  Svaret på det er at da hadde skuta "Norge" gått ned/havarert,skuta er nemlig ikke bygd for en slik mengde med last.
  Et slikt mediasirkus vi nå ser vil på sikt bare gjøre det vanskligere for folk som virkelig trenger hjelp.De fleste mennesker i dette landet er nå møkka lei strømmen av asylanter/innvandrere, og deres haleheng av statsfinansierte advokater/organisasjoner.

  SvarSlett
 12. Bore har rett i at vi trenger en debatt om innvandring. Idag foregår det en massiv "asylinnvandring" ved at titusenvis hvert år påberoper seg rett til "asyl". At de aller fleste ikke har behov for asyl gjenspeiler seg i at de aller fleste som tilslutt får bli får bo her "på humanitært grunnlag" (nær 90%). De eneste som burde få innvandre til Norge er folk med utdannelse som kan gå rett ut i jobb. Dem er det utvilsomt mange av over hele verden. Å ta imot tusenvis av uassimilerbare analfabeter hvert år som Norge nå gjør påfører oss bare utgifter og enorme sosiale problem

  SvarSlett