søndag 23. januar 2011

2022: Qatar kommer, hva med Norge?

 

Et av de ni stadionene som skal bygges i Qatar til VM 2022

DOHA, QATAR: Qatar - Japan 2-3. Jeg snakker om kvartfinalen i Asian Cup 2011, og det var det de snakket om, de mange tusener i den sjarmerende bespisningsdelen av Dohas store souk fredag kveld. TV-apparatene sto på i alle veier og bakgater, og begeistringen steg opp i den forurensede himmelen over byen da hjemmelaget, rangert som nr.105 i verden, to ganger tok ledelsen mot japanerne på 29.plass vinner av de tre siste Asia-mesterskapene. Desto sterkere var sukkene i souken da Masahiko Inoiha i siste minutter scoret vinnermålet.

”Vi har vist verden at vi er sterke og vi viste at vi kan spille god fotball, selv om vi gjorde noen feil og ble straffet for det”, sa en stolt trener etterpå, Da kunne han se tilbake på gevinst både over Kina (2-0) og Kuwait (3-0). Entusiasmen er enorm i det lille steinrike landet, Asian cup – semifinalene spilles i helgen i Doha – er bare som et lite anslag i forspillet til en fulltonende VM-symfoni i 2020.For det var fotballens største overraskelse på mange, mange år da Fifa like før jul foretrakk Qatar i 2022 foran særlig USA, men også søkerland som Sør-Korea, Japan og Australia (alle vant for øvrig sine kvartfinaler i Asian Cup).

Med dette spennende valget beveger verdensfotballen seg inn i nytt terreng, en fortsettelse av det som skjedde da Sør-Afrika fikk mesterskapet i fjor. ”Fotball-VM for første gang til et muslimsk land, vi tror at dette kan føre til bedre forståelse av vår religion og kultur”, sier guiden. Han mener at den positive små skritt i forhold til menneskerettigheter og samfunnsutvikling, blir forsterket av det som kommer til å skje fremover . Og nesten hvem du enn snakker med, ser på VM som en enorm sjanse til å vise verden: Vi kan!
Vertsnasjonen i 2022 er den minste som til nå har arrangert dette mesterskapet – men også den rikeste. Det kommer til å merkes! Et interessant sportslig trekk: Landet har innledet et millard-samarbeid med |Barcelona, verdens beste fotballag p.t.
Tallene: Qatar planlegger å bruke nærmere 350 milliarder norske kroner de neste ti årene til ny infrastruktur i form av tunnelbane, tog, hoteller, en ny by til 200.000 innbyggere osv..

Ni helt nye stadioner skal bygges, tre gamle skal renoveres. Bare disse VM-anleggene vil koste 20 milliarder i byggekostnader og 4 milliarder i utbygging relatert direkte til stadionene. Skissene av de nye anleggende er utrolig spennende, her er landets kulturelle arv knyttes sammen med moderne design på en spennende og kreativ måte, her er det stadionformer både som et stort skjell - i perlestaten fremfor noen - båter av ulike slag, arabiske særtrekk. Qatar har også lovet at deler av tribuneanleggene skal sendes til utviklingsland slik at det blir 22 nye praktanlegg.

Mengår det an å spille fotball i et land der sommertemperaturen gjennomgående er over 40 grader, stundom over 50? Hvis du har penger nok, garanterer du et luftkjølingsanlegg som gir 27 grader permanent på stadionene, med energi hentet fra solen. Mange har spurt om ikke temperaturen kunne flyttes til ”vinteren”, i disse dager er for eksempel temperaturen i underkant av 20. ”Hvis Qatar spør, er det er forslag vi stiller oss positive til ”, sa Fifas mektige mann Sepp Blatter sist fredag.

”Money is not the problem, it is the time”, sa en av mine gode venner til en agent som absolutt ville selge oss en utflukt under en ferietur. Qatar har både penger og tid, planene er klare for det neste tiåret. Optimismen er på topp, er forventningene for stoer? På de siste snauere månedene som er gått siden VM-valget ble truffet er aksjeindeksen steget med over 8 prosent. Allerede i dag preges Doha av stor byggevirksomhet, ”men det er nå det begynner sier guiden. Mange vil ha biter av den kjempestore anleggskaken. Det internasjonale pengefondet (IMF) regner med at i 2011 vil Qatar ha en sterkere økonomisk utvikling enn noe annet land.
Qatar synes pragmatisk og tilpasningsdyktig. Typisk er det at myndighetene forsikrer fotballfansen om at alkoholforbudet under VM bare vil være veiledende, det skal kunne nytes alkohol ”på dertil bestemte områder”, De blir neppe små.

Jeg ble overrasket da jeg kom til flyplassen i Doha og oppdaget hvor mange flyruter som går ut herfra. Så er det da helle ikke mange land som har rundt en million gjestearbeidere. Men ruteoversikten på flyplassen forteller om mange fly også til større byer i Europa. Plassen er sprengt, aldri har jeg vært på et fly som måtte takse så langt for å komme inn til terminalen. Men myndighetene er sikre: I 2022 skal det være kapasitet til å ta imot de flere hundretusen gjester man regner med vil komme til VM.

Kommer også Norge dit? Jeg er mer sikker på at Qatar vil avansere på fotballrankingen.
.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar