tirsdag 11. januar 2011

Gjelsten, Røkke og Solskjær

Årets mest interessante "lokaloppgjør" i fotball kan bli når Åge Hareide - trener i Viking og boligadresse i Molde - møter sitt gamle lag med Ole Gunnar Solskjær som trenerspiss og Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke som økonomiske tilretteleggere. Hareide var trener i Molde da Solskjær kom til klubben og fikk sitt gjennombrudd i 1995.

På slutten av 60-tallet var jeg leder i Romsdal Friidrettskrets. I vårsesongen var det terrengløp nesten hver helg, i Tomrefjorden og Tresfjorden, Hjelvika og Innfjorden, Hjelset og Eidsvåg. Det var særlig to av de yngre jeg merket meg, de var vel 10-12 år. Den ene var en skikkelig energibunt. Ikke den mest teknisk fullkomne løper jeg har sett, men han kompenserte med utrolig innsats og seiersvilje, ga aldri opp. Den andre var litt høyere, elegant i løpesteget, du så han hadde talent. Forberedte seg grundig, la løpet opp fornuftig. Jeg kom hjem flere ganger og sa til Marie: "De to må det bli noe av".
Og det ble det, de het Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

Ingen av dem har glemt Molde. Tirsdag ble det kjent at Bjørn Rune Gjelsten investerer opp mot 20 millioner kroner til nye Molde-spillere. Hans motivasjon er ”punkt 1, Ole Gunnar er tilbake. Da er ringen sluttet”. Han og Kjell Inge Røkke var eierduoen som solgte Solskjær til Manchester United i 1996.De kjøpte også klubben Wimbledon, ikke det mest vellykkede norske vikingtokt.

Mens Gjelsten har sine røtter i Tomrefjord på andre siden av fjorden, har Kjell Inge Røkke fra Banehaugen midt i Molde frem til 2010 støttet klubben med rundt 500 millioner kroner. Aker Stadion i vannkanten er et av Norges beste og i alle fall med den suverent vakreste utsikten: Romsdalsalpene.

Jeg går ut fra at både fotballfaglige og andre kommentatorer vil vie avtalen en viss oppmerksomhet i dagene fremover, ”Økonomisk bloddopet klubb” sa Tom Staavi i Dine Penger tidligere i kveld. Trolig kommer en del betraktninger om ”usunne spillerlønninger”, ”skakk-kjørt fotball-økonomi i Norge ”, ”ikke grunnlag for et topplag i en relativt liten by”. Osv. Jeg avstår, lokalrøttene er for sterke.

Gjelstens investering kommer i klubbens jubileumsår, den runder de 100 i juni. ”Klubben i mitt hjerte” har gitt mange store opplevelser og noen skuffelser. Uansett – det er en bedrift at Molde frem til siste sommer var den minste byen i Europa som hadde hatt et lag i serievinnercupen. Det var en nærmest elektrisk stemning på Molde stadion høsten 1999 da over 10.000 tilskuere fikk oppleve seier 3-2 over Olympiakos med 3-2 og knepent tap 0-1 mot Real Madrid, etter 4-0 over CSKA Moskva og 1-1 mot Mallorca.

I norsk fotballelite siden 1974. Cuptriumf mot Lyn i 1994 og Lillestrøm 2005, tap mot Viking 1989 og – forsmedelig – mot Aalesund i 2009. Sølv i 1974, 1987, 1995, 1998, 1999, 2002, 2009 – alle gangene etter Rosenborg, unntatt en (Moss). 6 NM for junior.

19 landslagsspillere, derav 10 helt lokale. Min store opplevelse individuelt var da jeg var i Drammen i 1976 og så Jan Fuglset score seks mål mot Strømsgodset. Da hans bror Tor kom på landslaget i 1970, ble det sagt: ”Beste debut siden Kniksen”. Dessverre var han plaget av en hjertefeil og måtte legge opp tidlig.

Molde har alltid være preget av angrepsvilje. I 1995 herjet de tre S’ene Sole Gunnar Solskjær, Arild Stavrum og Ole Bjørn Sundgot. I 2009 leverte Makhtar Thioune skreddersøm til Mame Birham Dioufs målskapende kontringer, og Magne Hoseth på sitt beste er alltid en nytelse enten han scorer fra 30-40 meter eller skrur en corner direkte i mål.

Nedturene? Seks nedrykk fra toppserien.

Administrativt har det ogvså kommet sterfke krefter fra Molde. For noen år siden var Sondre Kåfjord president i Norges Fotballforbundet, Åge Hareide var landslagstrener og Olav Boksasp ledet Norsk Toppfotball. De bodde bare noen hundre meter fra hverandre. Og i Olympiatoppen satt moldenseren Jarle Aambø.

Fortiden kan være lett å idealisere når 2010-sesongen ikke var av de store, selv om høstspurten under Uwe Rösslers ledelse var strålende. Og det kan være greit å minne om at det ikke er første gang Rune Gjelsten investerer i MFK. I 2006 var han en av 8lokale aktører som gikk inn med 10 mill.kr for å kjøpe nye ”klassespillere”. Året endte med nedrykk.

Om Røkke og Gjelsten skulle synes at de har punget ut nok, er det kanskje en reserve på benken, eller i alle fall i Monaco. Der bor milliardæren Arne Fredly. Oppvokst i Molde med en far som var agronom og ordfører (KrF). Det mest sportslige jeg har sett fra ham var da han for vel et år siden i bilprogrammet Broom vant et trehjulssykkel-løp sammen med Kari Traa, mot Kurt Oddekalv og Tommy Rustad.

Så spørs det hva sterkere økonomiske muskler kan bety for innsatsen på banen. Jeg tror Molde vil få en god sesong uten å komme helt til topps, Ole Gunnar Solskjær har nok lært litt langsiktig tenkning av Sir Alex Ferguson. Kanskje kan han også bidra til å skape fred mellom Molde og Kristiansund – men på Røkkeløkka bør det skytes med skarpt!

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar