fredag 10. desember 2010

Storebror og Storberget vil se deg

Hvordan skal samfunnet best balansere makt mellom stat og individ? Når viktige verdier og garantier som personvern, integritetsvern og kriminalitetsbekjempelse står mot hverandre, hvordan finner vi da et fornuftig balansepunkt?

Arbeiderpartiet har ikke funnet det. Justisdepartementet legger i dag frem et forslag om å implementere datalagringsdirektivet i norsk lov. Sp og SV anmelder dissens. Men Ap har nok funnet en glinsende svart ridder i Høyre-rustning. Noen har snakket sammen, eller skjønt signalene. Ingen løfter, naturligvis. Men underhåndsforståelse. Høyre kommer til å stille med det antall stemmer som trengs for å gå seirende ut av dette angrepet på enkeltindividenes integritet.

Naturligvis har Ap-forslaget lagt inn elementer som Høyre kan skjerpe og dermed prøve å fremstå som om man har vunnet en seier. 12 måneders lagring kan bli 6 måneders osv. Men strenge regler for bruken av dataene i etterkant hjelper lite. Krenkelsen av personvernet inntrer i det man begynner lagringen.

Hvis Ap og Høyre vinner frem, er det tatt et nytt og alvorlig skritt mot samfunnet der Storebror stadig ser oss mer i kortene. NAV hevdet rett til å få ut mer sensitive opplysninger enn politiet har fullmakt til. Vi ser stadig ønsker om samkjøring av ulike registre, i effektivitetens og kontrollens navn. Skatteetaten, NAV, forsikringsselskaper, rettighetshavere innen film og musikk vil ha stor interesse av den foreslåtte datalagring. Hva gjør en stadig økende mistro mot og kontroll av enkeltindividet med samfunnet?

Vil vi at Storebror skal lagre hvem den enkelte av oss snakker med i telefonen eller sender sms til? Vil vi at innholdet i våre e-poster kan bli kjent? Vil vi at Storebror skal kunne lagre hvor vi til enhver tid har befunnet oss?

Mitt utgangspunkt i debatten om Datalagringsdirektivet (DLD) er dette:
• Personvern er en grunnleggende verdi i et demokrati.
• Kriminalitetsbekjempelse og personvern er ikke motsetninger.
• Langt friere flyt av personopplysninger er en ”frihet” som gjennom mange små og kanskje i hverdagen umerkelige skritt leder oss inn i en falsk trygghetssfære, men der privatlivet etter hvert kan forvitre.
• Krigen mot terror har bare skapt mer krig og mer terror
• Vi løper en risiko for å havne i en samfunnsform mange ikke ønsker dersom vi er altfor villige til å senke garantier som personvern
• Strenge regler for bruken av dataene i etterkant hjelper lite. Krenkelsen av personvernet inntrer i det man begynner lagringen

Hvor og når du ringer, sender e-post eller kobler deg på internett – dette vil lagres bli lagret. I tillegg vil det også bli lagret hvem du tar kontakt med, og hvem som tar kontakt med deg på telefon og epost.

DDLs ja til innsamling og oppbevaring av trafikkdata, også fra e-poster og annen kommunikasjon som i dag ikke registreres, vil ytterligere true kildevernet og påvirke pressens mulighet til å drive kritisk og undersøkende journalistikk.

Kildevernet er ikke ”pressens kildevern”, det er publikums. Pressens organisasjoner er alle opptatt av at kildevernet skal sikre den enkeltes anonymitetsrett, og bidra til at kritikkverdige forhold kommer for dagen uten at kilden skal risikere forfølgelse og straff. Uten et effektivt kildevern vil kilder tørke ut.

Med DLD kan viktig samfunnsinformasjon aldri se dagens lys, men forbli skjult for offentligheten. Derfor beskytter pressefolk sine kilder. Derfor må kildevernet være absolutt. Høyesterett sier at ”et omfattende kildevern medfører at flere kritikkverdige forhold blir avdekket enn om kildevernet hadde hatt et mer begrenset omfang”

Begrensning av kriminalitet. Kamp mot terrorisme. Forskningsdata. Begrunnelsene for DLD er der. Men belegget for at det vil kunne begrense slike forhold i noen særlig grad, er dårlig. Terrorister ønsker å spre frykt og å undergrave vårt åpne og liberale samfunn. Hvis vi stadig innskrenker personvernet i terrorbekjempelsens navn lar vi dessverre terroristene vinne kampen. Den som er villig til å bytte noe av sin frihet mot økt sikkerhet fortjener ingen av delene!

Veien lenger inn i overvåkingssamfunnet er brolagt med gode forsetter. Arbeiderpartiet er en ivrig veiviser – dette gir nye stjerner i EUs direktivoppfølgingskort.

Og i kulissene venter Høyre.
Storebror og Storberget smiler i dag.
Blogglisten

24 kommentarer:

 1. God artikkel.

  Og høyre bør passe seg vel. Tror mange som stemmer høyre til vanlig vil gå over til Frp hvis de stemmer ja her. Partipisken til Siv Jensen har nok en god porsjon velgerstrategi bak seg.

  SvarSlett
 2. Hei, Jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå ligger innlegget ditt som en av helgens anbefalinger under Lesernes VG på VG Nett. God helg :-)

  SvarSlett
 3. Er helt enig med deg. Mange politiske besluttninger foregår under bordet hos gutteklubben grei. Er ikke noe reelt demokrati i dette landet lenger. Hva kan den vanlige borger gjøre?

  SvarSlett
 4. Det er tragisk at ikke media har hatt mere fokus på denne utrolig viktige saken. HEr dilter regjeringen etter amerikansk "Terror" paranoia vel vitende om at de selv kan få god bruk for denne informasjonen.

  SvarSlett
 5. Foreslår at noen som er flinke til IP spoofing, fixer det slik at det ser ut som om Storberget har lastet ned ulovlige filmer, og barneporno.

  Burde gjøres raskest mulig, og så kan vi se om han fortsatt vil ha DLD.

  SvarSlett
 6. For ikke lenge siden ville regjeringen begrense ytringsfriheten og innføre blasfemiforbud. Nå vil de overvåke all post og telefonsamtaler. Dette overgår vel alt Aldous Huxley noenensinne kunne tenkt seg.

  SvarSlett
 7. Er til å bli kvalm av den arrogante tankegangen til AP, hvor lederne har mest fokus på å få seg toppjobb i FN eller lignende etter endt verv.

  Skulle ikke vært tillatt for politikere i topp-posisjoner å ta seg jobb i FN eller andre slike prestisjefylte organisasjoner etter endt toppverv i staten Norge.

  Da hadde nordmenn kunne vært mer sikker på at statsministeren og andre hadde hatt Norges borgere sine interesser som første-prioritet, og ikke sine egne.

  Korrupt er hva de er, les Stoltenberg og Støre for å nevne noen!

  SvarSlett
 8. Norske miljøer som behersker avansert programmering kan styre-, sensurere- og holde øye med all trafikk på nettet.
  De har tilgang på software som kan analysere tekst og innhold, om det som skrives er negativt eller positivt etc.
  Ropet etter datalagringsdirektivet er kun spill for galeriet....
  Hvis disse miljøene ønsker kontroll med hva f.eks journalisten Bore skriver, så tar de seg til rette !

  SvarSlett
 9. Norsk personvern er en velsignelse for kjeltringer.

  SvarSlett
 10. Hvor kan man søke medlemskap i Al-Qaeda

  SvarSlett
 11. At Ap ønsker DLD skyldes kun at de vil være flinkest i klassen og få stjerner hos EU og amerikanere. Høyre ser muligheten for å komme i regjering om 3 år og kommer til å stemme ja for de ønsker de samme stjernene. Jeg kommer til å melde meg ut av Høyre og de får ikke min stemme hverken neste år eller om 3 år. Haugesunderen fra Høyre på tinget er en varm talsmann for DLD, og jeg jeg vil bruke min stemme i et håp at han ikke kommer på tinget igjen om 3 år. At Ap vil vite alt om oss og mener at vi alle skal være like, kan man ikke vente mer av, men jeg kan ikke være medlem i et parti som svikter sin ideologi på det groveste. Ref fra Høyres side; "Høyres ideologi knyttes ikke til en samfunnsmodell, men til prinsipper og verdier. De grunnleggende menneskelige verdier endres ikke selv om samfunnet rundt gjør det." Yeah, right. Høyres grunnleggende menneskelige verdier endres hvertfall, ser det ut til.

  Hilsen Høyremedlem i Rogaland.

  SvarSlett
 12. Data lagring hvor hele folket skal bli nøye vurdert og passet på NEI OG ATTER NEI.Det er PST sin soleklare oppgave og etterforske terror forsøk,vil AP ha ett Kina eller Nord Korea Norge.Skall frie yttringer bli strammet in.De fleste av oss er godt kjent med AP sine Stalin metoder,hvor allt skal være likt.Privatisering er rene Allergier,vi er også kjent med Rødgrønnes innstrammings politikk.Det må klare,tydelige protest aksjoner til data lagring,dette finner vi oss ikke i Frie Demokratiske Norge.Vi alle er IKKE TERRORISTER,og vi skal IKKE bli kjørt in i saqmme kategori.

  SvarSlett
 13. Virkelig kjeltringer som DLD skal ramme har ikke noe problem med å "unngå" overvåkning. F.eks: Datatrafikken kan per i dag kjøres via uskyldige mennesker sine pcer eller maskiner i andre land uten problem. I tillegg kan kryptering i en strøm av tilsynelatende lovlig trafikk benyttes med stadig skiftende nøkler og endret teknologi noe som gjør det praktisk talt umulig å få noe vettig ut av informasjonen DLD skal lagre.

  Jeg har fulgt med på denne utviklingen i mange år og den begynte med direktivene Bush innførte i USA etter 9/11. Siden ble den innført via. bakveien i EU og nå kommer det til Norge også. De styrende som skal avgjøre dette er nok godt bearbeidet at ytre lobbykrefter og har svært liten kunnskap om informasjonsteknologi.

  Det internettet som ga oss en fantastisk mulighet for fri kommunikasjon som forandret samfunnet til det bedre, kan med DLD snu internettet en mørk 1984 parodi der man helst ikke skriver noe som kan være farlig for myndighetene eller andre makthavere framtiden.

  SvarSlett
 14. DLD blir som stasi og øst-tyskland om noe må vi bekjempe komunismen de prøver og trekke nedover ørene på oss.

  SvarSlett
 15. Nå blir det også forbudt å bruke kontanter til å betale med. Alt skal gå via bank. Det blir nok overvåket hvem vi betaler penger til. Enda et slag i ansiktet til demografiet.

  SvarSlett
 16. For noen dager siden snakket jeg med en dame som hadde vokst opp i Øst Tyskland. Ho fortalde at det verste med diktaturet var ikke at dei ikke kunne reise slik dei ville, men den stadige overvåkinga fra stasi. Nå har ho budt i norge i 4 år og begynner å få de samme følelsene her i Norge. Norge ligner mer og mer på det gamle Øst Tyskland

  SvarSlett
 17. skumle greier, håper ike d går i gjenom. regjeringen jør alt de kan for å vere vener med eu, de har helt glemtat de jober for norge.

  SvarSlett
 18. For et samfunn, regner med de lar andre land spionere på norske borgere også, USA? De klarer ikke en gang å ta forbrytere med kjent gjerningsmann eller drive etterforskning på vanelig kriminalitet. Noen som kjenner til " henlagt p.g.a, bevisets stilling".. pleier å komme fort i posten den ordlyden der!
  Ulf

  SvarSlett
 19. Orker politiet flere opplysninger å forholde seg til?

  Eller er bare dette politikker som begynner å bli redd sine velgere og vil overvåke dem!

  Dette uttalte Storbergets utvalgte til Aftenposten!

  Teknologien er kommet for å bli, og politiet innrømmer at det er en utfordring.

  - Jeg har ingen problemer med å skjønne frustrasjonen til disse guttene. Det sier litt om dilemmaene, og at det nok er mange som blir frustrert i tiden fremover, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

  Hun mener det er positivt at nye sporingssystemer kan gjøre det mulig å finne igjen stjålne ting. Samtidig påpeker hun:

  - Politiet kan ikke bare hente ut tyvegodset selv om man vet hvor det er. Det kreves en etterforskning og bevisførsel, og det er vi ikke i stand til å prioritere i alle disse sakene, sier hun.

  Med en utbredelse av sporingssystemer i alt fra biler til iPhones, mener Killengreen at forventningene til politiet kan bli for store.

  - Vi har ikke kapasitet til å finne alt som kan spores, sier Killengreen.

  SvarSlett
 20. Jeg begynner å bli dritlei LEDENDE politikeres arroganse, uansett hvilke parti de tilhører. De er jo HØYT hevet over oss vanlige folk, har de helt glemt hvem de representerer. ÜBERMENCH?

  SvarSlett
 21. Vi kommer til å oppleve følgende:

  Mye data lagres om innbyggerne.

  Dataene spres gjennom hacking.

  Dataene gis til NAV og vi kommer til å oppleve at de gis til private.

  Dataene vil bli gitt til "samarbeidsland" med begrunnelse "terror", "sikkerhet" etc.

  Vent og se...

  SvarSlett
 22. Norges Terror bekjempelse ja. Norge som er en frihavn for terorister

  krekar går fri. til og med etter han drapstruet samtlige av det norske folk

  hele greia er en stor vits, om folk tror dette har noe med terror og gjøre er di passe tett

  lenge leve lobbyismen!

  SvarSlett
 23. "Written declaration 29, a adopted proposition signed by Anna Záborská and Tiziano Motti to extend the Data Retention Directive to monitor search engine traffic"

  Sendte inn dette til Justisministerens VG tett på nett spalte som starter i dag kl 11:00

  Hva slags garantier har man for at denne informasjonen ikke vil bli misbrukt av enten "hackere"/utro tjenere eller fremtidige regjeringer/statlige organ?

  Og er det tatt noe stilling til om det tillates fremtidige endringer av dette direktivet. Det er vel enklere å gjøre dette direktivet mer omfattende etter at det har blitt satt i gang.

  Ønsker man i Norge et rettssystem hvor bevisene mot en borger blir samlet FØR en eventuelt kriminell handling blir utført?

  Burde det ikke i det minste innføres i grunnloven lover som omhandler personvern før man eventuelt innfører DLD?

  Hvordan stiller du deg til Den Europeiske Menneskerettskonvensjon, artikkel 8?

  "Article 8 – Right to respect for private and family life¹
  Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence.
  There shall be no interference by a public authority with the exercise of this right except such as is in accordance with the law and is necessary in a democratic society in the interests of national security, public safety or the economic well-being of the country, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals, or for the protection of the rights and freedoms of others."

  SvarSlett
 24. Når de kan kan vi også, har jo tilgang til de samme program som dem. så da kan egentlig alle med litt data kunsakap overvåke naboen eller hvem vi vil bare med noen program på pcn. så vær på vakt

  SvarSlett