torsdag 30. desember 2010

Den store Julereisen (I + II + III) mm.

Den store Julereisen er en gjenganger i Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Avisene haer fått hver sin tilpassede oppgave, med lokale spørsmål Den reisen som legges ut her på bloggen, har de 43 spørsmålene alle får. De lokale spørsmål + 20 spørsmål for barn/unge (bare i Stavanger Aftenblad lkigger til slutt.
Har noen lyst til å sende inn svar på de 43 spørsmålene, kan det gjøres til tbb@online.no innen 5.januar, tre bøker i premie.

Reisen starter på Vestlandet, går nordover, vestover, nordover igjen, sørover, over et kontinent fra vest til øst, sørover, nordover til en ny verdensdel,så langt østøver i en ny verdensdel og tilbake til vi i denne omgang ender i Midt-Østen.Innspurten gårpåkryss og tvers i Europa og til sist i Norge.

NB. Jeg leser alle kommentarer, og presiserer/retter opp hvis det er aktuelt, men jeg kan ikke ha liggende kommentarer som antyder svar eller diskuterer løsninger, det er unfair overfor de som ikke leser min nettutgave og sender inn til en av de fire avisene.

1.I høst falt det dom om fengselsstraff for miljøkriminalitet i forbindelse med en eksplosjonsulykke i denne kommunen for tre år siden. En av våre mest kjente krimforfattere er i år opptatt av en energiinstallasjon her. En meget radikal motstandsmann ble født i kommunen. Han tok senere et oppgjør med egen venstreradikale dogmatiske holdning, og han ble kalt Norges svar på den kjente statslederen som styrte i over 30 år.
2. Denne kommunen ligger så midt i som det går an. En drapsmann herfra gikk inn i norgeshistorien, og to brødre var svært mektige. Han som ble kjent da han lengtet og glemte, kom herfra,
3. I høst døde hun som ble verdensberømt for en hendelse som skjedde i denne kommunen. På grunn av tyngden er det reist tvil om det virkelig skjedde slik som fortalt. I kommunen fikk Senterpartiet nesten 70 pst av stemmene i 2007. En stor gravhaug har ifølge Snorre trolig tilhørt han som valgte en dramatisk dødsform fordi han ikke ville bli styrt av den store samleren.
4. Dette tettstedet hadde sin storhetstid for 100 år siden. Samene kom hit først. Den virksomheten som ble drevet, var en av landets største industribedrifter. På det meste var det nærmere 9o mil med skinnegang. Et produkt fra kommunen der stedet ligger, er brukt i FN-bygningen i New York.
5. En prisbelønt norsk forfatter som har skrevet to trilogier om kvinneskikkelser, var i den romanen som kom i fjor opptatt av en av sine formødre (som likevel ikke var det), som er knyttet til en katedral like ved dette stedet. Det ligger i et område som er delt mellom to kommuner, og et av våre kjente dikt har navn etter området. Hva heter stedet?
6. Dette stedet er både et spesielt merke og et siste ledd i samme ”familie”, og konkret er det et europeisk endepunkt. En vokalist herfra har i høst fremstilt en folkekjær trubadur, og har et kunstnernavn som hos en del skaper ikke bare gode assosiasjoner. En som i høst har stått i en trekant-storm har skrevet en biografi om ham.
7. Det var her fienden for første gang i sitt erobringstokt måtte trekke seg tilbake, og en hurtigrutedronning ble senket i kommunen. Hun som både har vært brent på bålet og vært prostituert med en sykdom som flere hundre tusen nordmenn er smittet av, vokste opp her og i nabokommunen. Hun traff sin første ektemann ved et lite levende vann.
8. I denne byen er det et berømt bord og en katedral som har to kjente poplåter relatert til seg. En norsk domkirke er viet til og fikk en relikvie fra en biskop fra byen. Hun som skrev de morsomme og romantiske romanene vi kjenner fra tv-serier, er begravd her. I en film fra 2007 fremstilles hun av henne som nylig var tv-vertinne i Oslo
9. En gul undervannsbåt står på flyplassen i denne byen, til minne om han som fikk samme mellomnavn som fornavnet til en kjent statsmann. Han med det berømte fotball-sitatet var manager her.
10. Den kanskje aller beste keeperen gjennom tidene i et land, har spilt for en klubb som bærer byens navn. Det har også han som ikke maktet å fange ballen da driblefantomet i et spektakulært raid scoret med hjelp fra en høyere makt. Trollmannen på vingen både begynte og sluttet i byen.
11. Arkeologer gjorde i år et ruinfunn som av noen ble satt i sammenheng med et inventar hos en legendarisk konge, som ble unnfanget i den landsbyen vi skal frem til. En av farens hjelpere sørget for at en stor og meget kjent steinsamling ble flyttet.
12. I området rundt dette stedet arrangeres det hvert år et usedvanlig tungt maratonløp. To nordmenn har i år gjennomført en førstegangs-prestasjon her, og en av dem sto for en sterk prestasjon i området for 20 år siden. Et gammelt spørsmål: Var det den ene eller den andre? Var det kanskje en afroamerikaner? En offiser? Eller en nordmann?
13. Et skilt på flyplassen i denne byen forteller at det er 3 timer 15 min. til Nordpolen, 4 timer til New York, 10 timer 5 min. til Tokyo og 4 timer 40 min. til Frankfurt. En nordmann som har fått et fjell i Alaska oppkalt etter seg, var her sjef for en viktig base. Her har det vært kortvarige besøk av mange flyvende vikinger.
14. En danske har gitt navn til dette området. Her tror man det har eksistert en meget spesiell bro. I mange titusener år har området spilt en viktig rolle for klimaet i verden. En grense her fikk et spesielt navn. En vestlending fra en kommune med en ordfører som ble kalt trollmann, prøvde seg i fjor som den første med en spesiell ekspedisjon i området, men måtte gi opp. Datolinjen går her.
15. En som er kjent særlig fra frihetsropet og som talsmann for en islamsk organisasjon, ledet nylig et stort norsk arrangement. Han har samme etternavn som den over 120 år gamle havgrensende staten vi skal frem til. Både popstjernen som sang om å seile til Norge og den gavmilde med den lille bløte suksessen, kommer herfra.
16. En tv-serie som i sitt slag har gått lenger enn noen annen, er analysert og med på å forme samtiden, foregår i denne byen. Fem byer i samme del av verden har dette navnet. Presidenten som fikk sagt mye med under 300 ord, er gravlagt i en av dem.
17. Det er 30 år siden det utenfor her skjedde noe som ga evig fred for han som ville gi freden en sjanse. På lerretet bodde hun med babyen her, og i virkeligheten hadde hun som ble mest kjent for det optiske fenomenet, adresse her en tid. Jordbærmarkene er i nærheten.
18. I høst kom det en bok om denne ørkenen som forsvant i 1934. Den hadde sitt navn fra 2.Mosebok. Han med de ville vekstene besøkte ørkenen og skrev et sterkt dikt om sine opplevelser. Mange nordmenn har vært i området der ørkenen ligger, den åttende ble populært oppkalt etter en norsk matrett.
19. Dette landet fikk i år en kvinnelig president, med samme navn som en pelsoppdrettsdyr. Hennes forgjenger fikk Nobels fredspris. Landet ligger mellom to hav. Den kjente oppdager ga det et gullnavn, som senere ble endret.
20. Åtte norske helter er hedret på en geografisk måte i dette kongelige (vedkommende ble rundt 70 år) området. Fellesnevneren for de åtte er han som ble skutt på en hotelltrapp, og er hedret også med et minnedikt. Området har vært norsk i vel 70 år, og her er det troll.
21. En slags kirkelig verdensrekord, er satt i dette landet, men pengene som måtte til var ”en sak mellom Guds og meg” (presidenten). Det er i utstrekning omtrent så stort som fastlands-Norge, og ligger vest i verdensdelen. Herfra kommer den meget kjente sterke og målscorende spissen, og herfra kommer han som var i Rosenborg og nå har suksess sammen med en nordmann.
22. Norge skal gi mange store summer for å hjelpe et land til å få mer kraft, og vi har bidratt til utvikling av politi og hjelp til soldater. En frigjøringsprosess skapte denne hovedstaden. Navnet dens kommer fra en president i en annen verdensdel som sa til andre land: Ligg unna”. En krigsherre ble anklaget for en internasjonal domstol, og i den forbindelse hørte vi om diamanter.
23. På denne øye er det nå stor strid om en amerikansk base. Her skjedde et av verdens største slag, det var en av årsakene til to verdenshistoriske handlinger noen måneder senere. Gitaristen med 4 Grammy Awards synger om å dra tilbake hit.
24. I denne byen er det noen svært høye hus. Tidligere i år var kronprinsparet på offisielt besøk i byen, der over halvparten av innbyggerne er kinesere. Kongen i landet velges hvert 5.år av et fåtall regionale ledere.
25. Tidligere i år var det stor uro i dette landet, presidentens palass ble angrepet og han flyktet. Både Russland og USA har base i fjellandet, som ligger ved en kjent tekstilvei. Et dikt herfra har flere hundre tusen linjer.
26. Denne byen ligger ved en svært lang jernbanestrekning. En kirke har et navn som henviser på en blodig begivenhet her for over 90 år siden. Tilhengere av den statsstyring som de drepte representerte, drar hit på pilegrimsferd. Han som for nesten 20 år siden fikk en meget viktig stilling som den første i sitt slag, var født her, og mistet sin posisjon på 1900-tallets siste dag.
27. Dette landet trenger nok i dag flere enn fortidens tre kloke hoder fra en sang. På verdensbasis kunne det den gang kontrollere handelen med to av de tre gavene. En kjent nordmann har åpnet en kanal hit for å prøve å finne en løsning på en vanskelig sak. Landet grenser til et hav og en bukt.
28. I oktober feiret man her et jubileum med mange nuller, men det er stor uenighet om man er det man hevder. En norsk komponist og norske musikere deltok. En bok med 24 kapitler forteller om en befaling, en spesiell utførelse og et enda sterkere resultat. En av høstens kjendiser kommer fra en kommune som har vennskapsavtale med stedet.
29. I vår kom det en oversatt krimbok om hendelser blant et folk med under 800 tilhengere. De har et navn som vi finner i en av Jesu lignelser i Lukas-evangeliet, og de tilber på det fjellet der de tror en kjent offer fant sted. Fjellet vi skal frem til, ligger ved en okkupert by i nærheten av en gammel by der det lå en grav, et alter og en brønn kjent fra bibelhistorien. 30. Denne borgen som står på Unescos verdensarvliste, ble tatt av korsfarerne. 45 år senere ble den overtatt av en orden som begynte som sykehusriddere og hadde en fane med samme farger som et nordisk land. Etter flere flyttinger endte de til slutt opp i et europeisk land der de måtte betale én spesiell fugl i årlig avgift. Borgen ligger i et land som er fraerobret et område på over 1000 kvkm i løpet av de siste 50 år.
31. En norsk dronning ble hentet i denne byen, som ligger ved en kryssordelv. Hun hadde to søstre som også ble dronninger, og en datter som ble dronning både i Danmark og Sverige. En kirke med kvinnenavn er på Verdensarvlisten og er inspirert av en kirke som også hadde dette navnet, i en annen by. Den siste kirken ble senere en moské og er nå museum. Begge de to byene hadde besøk av vikinger. En ”farge”revolusjon skjedde for noen år siden. Mange nordmenn ønsker at de kan reise hit i 2012.
32. Med denne nasjonens flagg på brystet stilte i år en utøver på over 50 år opp i i et EM i sin gren. Hun har tatt flere både OL- og VM-medaljer enn noen andre kvinner. Landet grenser til fire land og et hav, og det er mindre enn 25.000 kvkm. Landet brøt ut av en større enhet for nesten 20 år siden.
33. I august ble det stor jubel etter en rettsavgjørelse om dette landet, som i 2008 erklærte at det ville være uavhengig. Norge er blant de land som anerkjente dette, mens andre land som delvis er i samme situasjon som ”moderlandet” (der området var en provins) og har store spenninger mellom grupper og religioner, sier nei. Norske myndigheter foretok i høst det noen oppfattet som en brutal og umenneskelig utsendelse av en utsatt gruppe fra landet.
34. Hvert 10.år i de siste 300-400 årene er en dramatisk gammel historie fremstilt i denne landsbyen, med stor lokal deltakelse og tilstrømning utenfra. Stikkord: sykdom, brudd på forsiktighetsregler, og takk. Landsbyen ligger i en delstat der både han med olabuksene og han med de usynlige strålene kom ifra.
35. Caruso, Joan Baez, Mariah Carey, og mange andre sang denne julesangen, men det er en skandinavisk innspilling som er Den Store. Fiendene stoppet krigen og sang den julaften; det skjedde i denne europeiske grensedelstaten som er rundt 4 pst av Norges areal og har litt over 20 pst mer enn vår befolkning.
36. Verdens høyeste statue av han som er utgangspunktet for en kjent religion, ble ferdig i høst. Statuen ligger i denne byen, som igjen ligger i et land som grenser til syv land. En kjent tvilling i landet døde i en ulykke i vår.
37. I vår la to statsministre ned kranser til minne om en grufull krigsbegivenhet, der over 20 000 ble drept. Flere av dødsmarkene finnes i dette området. Et samarbeid under krigen dysset ned sannheten om udåden. For noen år siden kom en film om hendelsene, den ble nominert til en Oscar-pris som beste utenlandske.
38. Stadig flere nordmenn besøker denne hansabyen. Et skuespill bygget på hendelser i denne byen i året da et av de aller største norsk kjendisbryllup fant sted, spilles ofte. Herfra hentet Norge både en med fire spellemannspriser og en kompromissløs forsvarssjef.
39. Noen som i høst skapte furore i én sammenheng og fikk en nedtur i en annen, kommer fra denne regionen. To E’er går gjennom området. Fra området kommer både hun med seilergull og han som har mange gull på noe som heter det samme som kommunen han kommer ifra.
40. Denne dalen har navn etter en fugl. Her bor han med den nye vinen og en ikke ukjent kone, han på verdenstoppen med over 2800, og her bodde den beste idrettsutøveren gjennom tidene i en klassisk norsk vinteridrett. En olympisk sølvvinner i samme gren startet her en fabrikk som laget ski med hans etternavn.
41. En person som ble kommandør i en kunstnerisk sammenheng i høst, kommer fra denne kommunen. En kirke med et over 400 år gammelt bevart interiør, ligger ved en pilegrimsled. Kommunen ligger i et område i et gammelt småkongedømme som ga navn til en kjent idrettstrio før 2.verdenskrig. En biskop og en flyverhelt har samme navn som kommunen, og en hest fikk en spesiell utmerkelse
42. En meget kjent og gammel kirke i denne kommunen er den best bevarte av alle tilsvarende kirker i Norge. Den er 50 år yngre enn en kirke med samme navn i nabofylket. Kirken i nabofylket ligger i hjemkommunen til de orange som overrasket. Kommunen vi skal frem til, grenser til syv kommuner ( + noen få meter sjøgrense til to andre) og to andre fylker, og her er et rekordlangt strekk i verdensmålestokk.
43. Har du vært i Oslo, har du opplagt sett et kunstverk laget av en kunstner med en kunstnerbror og en kunstnernevø – de kommer alle fra samme kommune. Mye vinterlig edelt metall har havnet hos utøvere derfra. Idrettsutøvelse utover det vanlige kan oppleves. Et produkt som selges i 30-40 land har kommunens navn, men kommer fra denne kommunen.

Oppgaver bare i Fædrelandsvennen:
1. En kjent ”fisker” fra denne bygda sa tidligere i år nei til et politisk comeback . Her er det mye fortid, bl.a. to minnesteiner om en stor konkurranse og mange spesielle graver. En type bebyggelse er lengst i Norge.
2. Her er det relativt mye vold. Et 17-årig talent kom i høst hjem for å pleie en skade. Kommunen skal i september neste år teste et nytt system som kan bli landsomfattende kanskje i 2013 eller 2015, men mange er skeptiske. Landets peneste kommer i år herfra.
43. Folkeavstemning om opplæringsmål i skolen i denne kommunen, utløste følelser da kommunestyret ikke fulgte resultatet. Mange utenfra bytter på et sted i kommunen som i mange år var uten veiforbindelse, og mange i kommunen hever trygd.

Bergens Tidende:
1. Han som plusset på Beatles med tre år, fikk i høst en statue på dette stede, som har vokst frem i løpet av de siste 40 årene. Her ligger noe meget nyttig som fikk kritikk av de folkevalgte og som skiftet navn like før åpningen.
3. En som blir eget studieemne ved universitetet i Oslo laget en sang som inspirerte til et spesielt arrangement i denne kommunen i år . Den høyeste naturformasjon i sitt slag i Nord-Europa finnes i her. Et omdiskutert arbeid skal settes i gang til sommeren.
42. En meget kjent og gammel kirke i denne kommunen er den best bevarte av alle tilsvarende kirker i Norge. Den er 50 år yngre enn en kirke med samme navn i nabofylket. Kirken i nabofylket ligger i kommunen med de orange som overrasket. Kommunen vi skal frem til, grenser til syv kommuner ( + noen få meter sjøgrense til to andre) og to andre fylker, og her er et rekordlangt strekk i verdensmålestokk.

Adresseavisen:
1. Intet er så galt at det ikke blir godt for noe i denne trønderbygda i 2011. Her har helgenen rykket inn og overtatt forsvaret. En nordmann med nobelpris har samme navn som hoveddelen av bygdenavnet.
2. Denne kommunen ligger så midt i som det går an. En drapsmann herfra gikk inn i norgeshistorien, og to brødre var svært mektige. Han som ble kjent da han lengtet og glemte, kom herfra.
44. Et eventyr minus ”1000 og” har skapt stor blest og pressediskusjon om en fra denne kommunen. Et trønderinstrument herfra er vekket til live. Han som er beskrevet litt forskjellig i to biografier i år kommer herfra, og her har gulljenta hatt hjemmet sitt.

Stavanger Aftenblad
Normal: 16. Denne byen ligger ved en sjø som har fått navn etter antall delstater som grenser til den. De som bygger et spesielt hus i Stavanger skal konkurrere med et hus her som betegnes som Europas beste i sitt slag. Her er et fjell oppkalt etter han som vasket hendene og ga folket et valg.

Vanskelig:
1.Han som døde før han ble 50 år, men rakk å skrive rundt 30 bøker og ble en foregangsmann innen sin bokgenre, er født i denne bygda. Det er også en kjent professor og gjendikter. Herfra kom han som gjorde noe som skulle hjelpe mot det meste, internasjonalt kjent. Bygda ligger på nordsiden av en fjord, i en kommune som grenser til syv andre kommuner og som er blitt kjent for en egenartet festival.

19. Kunst er et satsningsområde for dette tettstedet, bl.a. gjennom flere gallerier og verksteder og et stort laboratorium. For over 400 år siden bestemte kongen at dette skulle være senter for en viktig industri, men han mistet interessen etter et funn i en by i fylket. Han som introduserte det forskjellige landet og mente at regjeringsmedlemmer burde komme seg opp tidlig, er herfra, og det er også hun som ble første kvinnelige president i en av våre aller største organisasjoner

Barn:
1.Fra denne kommunen kommer artisten som hilste på David Beckham i USA i høst og er sammen med han som spilte i Max Manus. Norges mest kjente tyv kom fra kommunen. Fotball-laget her skal ikke spille serie mot Bryne i 2011.
2. Han som ble et verdensidol for nesten 7 år siden,, komme fra denne byen. Det gjør også hun som har norgesrekorden for største albumsalg. Byen har flere utgaver av en spesiell type korps.
3. Et norsk idrettsforbilde kommer nå til en by som ligger rundt en times biltur fra hjembyen hans. I likhet med en annen norsk by har den et guttenavn i navnet sitt. Hva heter hjembyen?
4. En stavangermann som er født i USA, har en arbeidsgiver i en bydel i denne storbyen. Han bruker først og fremst beina, men også hodet. Det er mange i bydelen som roper navnet hans annenhver helg. I byen er det en stor og verdensberømt klokke.
5. En som ble satt i fengsel for mange drap, klarte å flykte fra fengslet, og navnet på fengslet forekommer i tittelen på en av bøkene i en meget populær serie på syv. Det er også laget syv filmer. Hovedpersonen i serien er foreldreløs og går på en spesiell og spennende skole. Hva heter fengslet?
6. Her bor han som var på et stort besøk i Oslo i fjor høst og holder til i et stort, hvitt hus. Byen heter det samme som den første sjefen i landet.
7. I en tv-serie bor en som mistet moren sin sammen med faren og en bror. Hun lever et dobbeltliv, da er hun popstjerne. Hennes etternavn er også navnet på en amerikansk stat. Hva heter den? Serien har norske stemmer.
8. En kjent nordmann som hadde flere flåteturer, oppdaget store steinskikkelser på denne øya., Den ligger 350 mil vest for det lander som den tilhører og som er langt og smalt. Øya har navn som forbindes med en kirkelig høytid, hva heter den?
9. Hun som måtte trakk seg fra en konkurranse i tv på grunn av et benbrudd, har ikke trukket seg for mange større utfordringer i høyden tidligere. Hun ladet opp med å gå til toppen av dette fjellet, som er det høyeste i verdensdelen.
10. Ved denne byen ligger det store steinhauger som ble bygget av konger. De har en form som vi møter i matematikktimene. Hvert år blir de besøkt av millioner av turister.
11. Hun som får prinsen har mottatt en forlovelsesring med en smykkestein. De fineste utgavene av denne steinen finnes i det landet der generalene i mange år har vært redd for en dame. Hun slapp ut av husarrest i høst. Hva heter landet?

12. Både i den jødiske, kristne og islamske kulturen finner vi beretninger om en populær konge. Han drepte blant annet en kjempe med en stein. Denne kongen er født i denne byen. Det er også han som etter hvert fikk mange tilhengere særlig i Amerika, Europa og Afrika. Byens navn betyr brødhuset.
13. Denne byen ligger lavt, og den er meget gammel. Bibelhistorien forteller at her bodde han som var liten, hadde en høy stilling og derfor var rik, og som var nysgjerrig og klatret opp i et tre. En befaling om å bruke et musikkinstrument ga et voldsomt resultat.
14.Dette europeiske landet grenser ikke til sjøen, og det er ikke medlem av EU. Herr lager de en spesiell type kniver, og herfra kommer en ostetype med store hull.
15. Didrik deltok i år i en konkurranse som ble holdt i Norge fordi en norsk artist vant en tilsvarende konkurranse i fjor i denne byen. Den er størst i den verdensdelen der den ligger. Den største plassen har et fargenavn.
16. Han som synger og spiller fele og i fjor ble kjent for et eventyr, er født i hovedstaden i dette landet, som har en farge i navnet.
17. Hun som skapte både hun som er verdens sterkeste og han som heiser søsteren opp i en flaggstang, er født i denne byen, der det også er en underholdningspark med hennes navn.
18. Eselguttene som i fjor fikk tre utmerkelser ved et stort musikkarrangement i Norge, kommer fra denne byen. Den er sentrum i et fylke som grenser til syv andre fylker.
19 Her feirer de mer førjul enn noen andre steder i Rogaland, og her ble han født som nå i høst har tegnet kontrakt med Viking.
20. På dette stedet bygger de et høyt hus, og her skal det bli et senter for dikteren som skrev om gjeterjenta, hun som vi får møte på Rogaland Teater neste år.Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Når vil fasiten til julereisen bli publisert?

    Mvh
    Nysgjerrig julereiser :)

    SvarSlett
  2. Blir det ikke julereise i 2011?

    SvarSlett