fredag 24. desember 2010

Den store Julereisen (I) + (II)

Den store Julereisen er en gjenganger i Adresseavisen, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Til alle de fire har jeg laget noen lokale spørsmål i tillegg til de mange spørsmålene som alle får. Jeg kommer til å legge ut en generell reise i tre deler, de to første liger nå ute, siste del koimmer torsdag. dag, Lokale spørsmål er utelatt i det som er lagt ut, serien går bare på de generelle spørsmålene. For de spesielt interesserte, legges lokalspørsmålene ut torsdag..
Reisen starter på Vestlandet, går nordover, vestover, nordover igjen, sørover, over et kontinent fra vest til øst, sørover, nordover til en ny verdensdel,så langt østøver i en ny verdensdel og tilbake til vi i denne omgang ender i Midt-Østen.

NB. Jeg leser alle kommentarer, og presiserer/retter opp hvis det er aktuelt, men jeg kan ikke ha liggende kommentarer som antyder svar eller diskuterer løsninger, det er unfair overfor de som ikke leser min nettutgave og sender inn til en av de fire avisene.

1.I høst falt det dom om fengselsstraff for miljøkriminalitet i forbindelse med en eksplosjonsulykke i denne kommunen for tre år siden. En av våre mest kjente krimforfattere er i år opptatt av en energiinstallasjon her. En meget radikal motstandsmann ble født i kommunen. Han tok senere et oppgjør med egen venstreradikale dogmatiske holdning, og han ble kalt Norges svar på den kjente statslederen som styrte i over 30 år.
2. Denne kommunen ligger så midt i som det går an. En drapsmann herfra gikk inn i norgeshistorien, og to brødre var svært mektige. Han som ble kjent da han lengtet og glemte, kom herfra,
3. I høst døde hun som ble verdensberømt for en hendelse som skjedde i denne kommunen. På grunn av tyngden er det reist tvil om det virkelig skjedde slik som fortalt. I kommunen fikk Senterpartiet nesten 70 pst av stemmene i 2007. En stor gravhaug har ifølge Snorre trolig tilhørt han som valgte en dramatisk dødsform fordi han ikke ville bli styrt av den store samleren.
4. Dette tettstedet hadde sin storhetstid for 100 år siden. Samene kom hit først. Den virksomheten som ble drevet, var en av landets største industribedrifter. På det meste var det nærmere 9o mil med skinnegang. Et produkt fra kommunen der stedet ligger, er brukt i FN-bygningen i New York.
5. En prisbelønt norsk forfatter som har skrevet to trilogier om kvinneskikkelser, var i den romanen som kom i fjor opptatt av en av sine formødre (som likevel ikke var det), som er knyttet til en katedral like ved dette stedet. Det ligger i et område som er delt mellom to kommuner, og et av våre kjente dikt har navn etter området. Hva heter stedet?
6. Dette stedet er både et spesielt merke og et siste ledd i samme ”familie”, og konkret er det et europeisk endepunkt. En vokalist herfra har i høst fremstilt en folkekjær trubadur, og har et kunstnernavn som hos en del skaper ikke bare gode assosiasjoner. En som i høst har stått i en trekant-storm har skrevet en biografi om ham.
7. Det var her fienden for første gang i sitt erobringstokt måtte trekke seg tilbake, og en hurtigrutedronning ble senket i kommunen. Hun som både har vært brent på bålet og vært prostituert med en sykdom som flere hundre tusen nordmenn er smittet av, vokste opp her og i nabokommunen. Hun traff sin første ektemann ved et lite levende vann.
8. I denne byen er det et berømt bord og en katedral som har to kjente poplåter relatert til seg. En norsk domkirke er viet til og fikk en relikvie fra en biskop fra byen. Hun som skrev de morsomme og romantiske romanene vi kjenner fra tv-serier, er begravd her. I en film fra 2007 fremstilles hun av henne som nylig var tv-vertinne i Oslo
9. En gul undervannsbåt står på flyplassen i denne byen, til minne om han som fikk samme mellomnavn som fornavnet til en kjent statsmann. Han med det berømte fotball-sitatet var manager her.
10. Den kanskje aller beste keeperen gjennom tidene i et land, har spilt for en klubb som bærer byens navn. Det har også han som ikke maktet å fange ballen da driblefantomet i et spektakulært raid scoret med hjelp fra en høyere makt. Trollmannen på vingen både begynte og sluttet i byen.
11. Arkeologer gjorde i år et ruinfunn som av noen ble satt i sammenheng med et inventar hos en legendarisk konge, som ble unnfanget i den landsbyen vi skal frem til. En av farens hjelpere sørget for at en stor og meget kjent steinsamling ble flyttet.
12. I området rundt dette stedet arrangeres det hvert år et usedvanlig tungt maratonløp. To nordmenn har i år gjennomført en førstegangs-prestasjon her, og en av dem sto for en sterk prestasjon i området for 20 år siden. Et gammelt spørsmål: Var det den ene eller den andre? Var det kanskje en afroamerikaner? En offiser? Eller en nordmann?
13. Et skilt på flyplassen i denne byen forteller at det er 3 timer 15 min. til Nordpolen, 4 timer til New York, 10 timer 5 min. til Tokyo og 4 timer 40 min. til Frankfurt. En nordmann som har fått et fjell i Alaska oppkalt etter seg, var her sjef for en viktig base. Her har det vært kortvarige besøk av mange flyvende vikinger.
14. En danske har gitt navn til dette området. Her tror man det har eksistert en meget spesiell bro. I mange titusener år har området spilt en viktig rolle for klimaet i verden. En grense her fikk et spesielt navn. En vestlending fra en kommune med en ordfører som ble kalt trollmann, prøvde seg i fjor som den første med en spesiell ekspedisjon i området, men måtte gi opp. Datolinjen går her.
15. En som er kjent særlig fra frihetsropet og som talsmann for en islamsk organisasjon, ledet nylig et stort norsk arrangement. Han har samme etternavn som den over 120 år gamle havgrensende staten vi skal frem til. Både popstjernen som sang om å seile til Norge og den gavmilde med den lille bløte suksessen, kommer herfra.
16. En tv-serie som i sitt slag har gått lenger enn noen annen, er analysert og med på å forme samtiden, foregår i denne byen. Fem byer i samme del av verden har dette navnet. Presidenten som fikk sagt mye med under 300 ord, er gravlagt i en av dem.
17. Det er 30 år siden det utenfor her skjedde noe som ga evig fred for han som ville gi freden en sjanse. På lerretet bodde hun med babyen her, og i virkeligheten hadde hun som ble mest kjent for det optiske fenomenet, adresse her en tid. Jordbærmarkene er i nærheten.
18. I høst kom det en bok om denne ørkenen som forsvant i 1934. Den hadde sitt navn fra 2.Mosebok. Han med de ville vekstene besøkte ørkenen og skrev et sterkt dikt om sine opplevelser. Mange nordmenn har vært i området der ørkenen ligger, den åttende ble populært oppkalt etter en norsk matrett.
19. Dette landet fikk i år en kvinnelig president, med samme navn som en pelsoppdrettsdyr. Hennes forgjenger fikk Nobels fredspris. Landet ligger mellom to hav. Den kjente oppdager ga det et gullnavn, som senere ble endret.
20. Åtte norske helter er hedret på en geografisk måte i dette kongelige (vedkommende ble rundt 70 år) området. Fellesnevneren for de åtte er han som ble skutt på en hotelltrapp, og er hedret også med et minnedikt. Området har vært norsk i vel 70 år, og her er det troll.
21 . En slags kirkelig verdensrekord, er satt i dette landet, men pengene som måtte til var ”en sak mellom Guds og meg” (presidenten). Det er i utstrekning omtrent så stort som fastlands-Norge, og ligger vest i verdensdelen. Herfra kommer den meget kjente sterke og målscorende spissen, og herfra kommer han som var i Rosenborg og nå har suksess sammen med en nordmann.
22. Norge skal gi mange store summer for å hjelpe et land til å få mer kraft, og vi har bidratt til utvikling av politi og hjelp til soldater. En frigjøringsprosess skapte denne hovedstaden. Navnet dens kommer fra en president i en annen verdensdel som sa til andre land: Ligg unna”. En krigsherre ble anklaget for en internasjonal domstol, og i den forbindelse hørte vi om diamanter.
23. På denne øye er det nå stor strid om en amerikansk base. Her skjedde et av verdens største slag, det var en av årsakene til to verdenshistoriske handlinger noen måneder senere. Gitaristen med 4 Grammy Awards synger om å dra tilbake hit.
24. I denne byen er det noen svært høye hus. Tidligere i år var kronprinsparet på offisielt besøk i byen, der over halvparten av innbyggerne er kinesere. Kongen i landet velges hvert 5.år av et fåtall regionale ledere.
25. Tidligere i år var det stor uro i dette landet, presidentens palass ble angrepet og han flyktet. Både Russland og USA har base i fjellandet, som ligger ved en kjent tekstilvei. Et dikt herfra har flere hundre tusen linjer.
26. Denne byen ligger ved en svært lang jernbanestrekning. En kirke har et navn som henviser på en blodig begivenhet her for over 90 år siden. Tilhengere av den statsstyring som de drepte representerte, drar hit på pilegrimsferd. Han som for nesten 20 år siden fikk en meget viktig stilling som den første i sitt slag, var født her, og mistet sin posisjon på 1900-tallets siste dag.
27. Dette landet trenger nok i dag flere enn fortidens tre kloke hoder fra en sang. På verdensbasis kunne det den gang kontrollere handelen med to av de tre gavene. En kjent nordmann har åpnet en kanal hit for å prøve å finne en løsning på en vanskelig sak. Landet grenser til et hav og en bukt.
28. I oktober feiret man her et jubileum med mange nuller, men det er stor uenighet om man er det man hevder. En norsk komponist og norske musikere deltok. En bok med 24 kapitler forteller om en befaling, en spesiell utførelse og et enda sterkere resultat. En av høstens kjendiser kommer fra en kommune som har vennskapsavtale med stedet.
29. I vår kom det en oversatt krimbok om hendelser blant et folk med under 800 tilhengere. De har et navn som vi finner i en av Jesu lignelser i Lukas-evangeliet, og de tilber på det fjellet der de tror en kjent offer fant sted. Fjellet vi skal frem til, ligger ved en okkupert by i nærheten av en gammel by der det lå en grav, et alter og en brønn kjent fra bibelhistorien.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar