tirsdag 4. november 2008

Norge og nordmenn - sitatsamling

Det er mye galt å si om Norge, men vi er ikke særlig byråkratiske. Ulempen består i at vi er litt for opptatt av ryddige og klare rapporteringsveier. Det trenger du ikke for å hjelpe hjelpe gamlemor på do.
Victor D. Norman, ex-statsråd

En fransk kulturattache karakteriserte Norge som en nasjon av vaktmestere. Uansett når han besøkte dem, med en god flaske vin, var de i ferd med å skru opp bokhyller.
Tore Stubberud, forfatter, i DN

Hadde vi vært 40 millioner i Norge, ville vi nok vært vel så brutale som i gamle dager. Litenheten er det som gjør oss nordmenn sympatiske.
Johan Galtung, professor

Norge er et lite, uniformert og ganske kjedelig land.
Geir Lundestad, professor

Nordmenn skal være så ekstremt politisk korrekte. Da får man aldri sagt noe viktig.
Jesper Juul

Norske næringslivsledere er naive i sin forståelse av hva politikk er.
Janne Haaland Matlary, professor og politiker

Jeg tror ikke det bør bo mennesker i Norge mer enn halve året. Mellom oktober og mai bør befolkningen anbringes i dvaletilstand. Nordmenn slutter å tenke i november.
Nina Witoszek, professor, UiO

Jeg anser nordmenn for å være et begavet folk. Problemet er at vi ødelegger mye for oss selv ved smålighet og klikkmentalitet. Gravalvoret ødelegger leker.
Inger Sitter, maler

Nordmenn ser seg selv som rettferdige og gode. Det er blitt en del av det nasjonale selvbildet at vi er størst og best.
Arne Treholt i Aftenposten

Det ubehagelige er at vi foretrekker å ”misjonere” og bruke store ord ute i verden og på arenaer hvor vi har liten innflytelse, mens vi har fraskrevet oss ansvar og medvirkning i vår egen del av verden.
Kristin Clemet, økonom og politiker

Nesten ingen ønsker å være en del av folket lenger.
Sjur Holsen,statsviter

Nordmenn liker å være på toppen av fjellet sitt alene. Hvis nordmenn ser en annen mann i horisonten, snur de og går sin vei.
Eva Joly,korrupsjonsjeger

Trond Espen Seim som bergensikonet Varg Veum. Espen Klouman Høiner som snowboardkis fra Voss. Nils Sletta som grisebonde fra Trøndelag. Norsk film og tv har blitt som den internasjonale finalen av Melodi Grand Prix: Alle vræler på samme språk.
Dagbladet

Norske politikere føler seg mer vel med amerikanere som følge av at de er så enkle.
Janne Haaland Matlary

Kanskje er det slik at nordmennene som lever under ein allmektig, men usynleg stat, kjenner ein dragnad mot det individualistiske anarkiet. Dømde som vi er til den puritanske fornufta, kjenner vi kanskje likevel ein snev av sorg over ikkje å vera galne, joviale serberar.
Nils Rune Langeland,historikar,i Dag og Tid

Jeg holdt nylig et innlegg på Skiforbundets skikulturelle konferanse, Det var som å være til stede på et vekkelsesmøte, i et bortkommens bedehus på Vestlandet. Jeg har aldri sett maken til hallelujastemning, selvdigging og dyrking av det norske ”ski-egoet”
Shahzad Rana, it-grunder,i Aftenposten

Vi lever ikke i verdens beste land. Nordmenn er ikke spesielt lykkelige, snarere tvert imot. Vi er i tilfelle verdens mest ulykkelige folk i forhold til ressurser og rikdom.
Bjørgulv Braanen i Klassekampen

Vi har klart å lufte fjøslukta ut av klærne våre, og vi har flere greier og remedier enn besteforeldene våre kunne drømme om. Allikevel er vi mer misunnelige enn noensinne, og hver dag går vi ut og forsøker å leke Gud – skape mennesker i vårt eget bilde.
Levi Henriksen, forfatter, i Vårt Land

Det går an å vera liberalist på Sørvestlandet utan korkje vera ein kaldsleg Frogner-homo eller harry nattklubbeigar.
Nils Rune Langeland i Dag og Tid

Vi vandrere ønsker oss selvsagt storfugl og svartspett, steinsopp, riske og kantarell i underskogen og naturlige enger med gressvekster som vokser mytisk og besvergende i ringer som om alvene fremdeles danset om jonsoknatten. Mden vi må samtidig ta hensyn til at folk skal bo i bygdene.
Karsten Alnæs i Aftenposten

Er det en menneskerett å få lov til å bo hvor man vil, understøttet av statlige subsidier? Vi er en nasjon som dyrker einstøinger, individualister, naturromantikere og de få, gjenværende bøndene og sjark-fiskerne i utkant-Norge.
Finn Holmer-Hoven, redaktør, i Fædrelandsvennen

Det påstås at vi lever i et land hvor uteliggerne leser Dante og ministrene Donald.
Niels Chr. Geelmuyden, skribent

Nordmenn er fæle på Janteloven. Jeg tror den fungerer som en slags egenbeskyttelse fordi vi ikke tør være oss selv på ordentlig, i tilfelle vi skulle gjøre noe galt.
Frank Beck i Vårt Land

Majoritetsdialekten i Norge er jernbanespråket, ett ord fra hver stasjon.
Knut Walle, skuespiller

I virkelighetens verden er vi nordmenn i ferd med å bli et særdeles lite folkelig foløk. Og vi er snart de eneste som ikke ser at det er slik.
Sjur Holsen i BT

Den norske ”misjonærimpulsen er den lengstlevande trenden i nordmenns forhold til verda omkring.
Olav Riste, professor

Johan Grøttumsbråten, Thorleif Haug, Sigmund Ruud og Laila Schou Nilsen samlet Norge til ett rike like mye som Harald Hårfagre.
Karsten Alnæs, historiker

Henrik Ibsen anslo i sin tid at det til sammen fantes færre enn femogtyve selvstendig tenkende individer her i landet. Jeg tror han var altfor generøs
i anslaget.
Trond Berg Eriksen,professor i idehistorie

Norge – en nasjon av sutrere ledet av en divisjon av elitesutrere.
Morten Lyngeng i Dagbladet

Du finner mange eksempler på utestengelse og forskjellsbehandling her i landet. Vi lider under en veldig ensretting. Formelt har vi ikke noe diktatur, men i praksis går nesten alle i samme retning.
Jon Bing, professor

Gud har et bedre øye til nordmenn enn nordmenn har til Gud. Norgeshistorien inneholder mye flaks. Det har preget nordmenns lynne.
Nina Witoszek

Nordmenn er ikke så veldig spennende, men de er forutsigbare. er
Jan Egeland, direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Vi nordmenn er eksperter på å være fornærmet. Og å fornærme hverandre.
Ingvar Ambjørnsen

1 kommentar: